Hlavní navigace

Seznam přepracoval svůj prohlížeč: upozorní vás na phishing a automaticky rozpozná lechtivý obsah

17. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Webovému prohlížeči od Seznamu se daří. Světlo světa spatřil před třemi a půl lety a dnes jej používá skoro půl milionu lidí denně. Většina jich je na mobilním zařízení (400 000 uživatelů Androidu, iOS a Windows Phone), zbytek (70 000) na desktopu. Novou verzi pro mobil i desktop přitom programátoři Seznamu od základu přepsali.

Seznam svůj prohlížeč (nijak se nejmenuje, prostě Prohlížeč Seznam) navrhnul jako jednoduchý nástroj s funkcemi, které jeho uživatelé vyžadují. Bez možnosti doplňků třetích stran, ale propojený se službami Seznamu. Jeho zaměření je tak z logických důvodů pouze na český trh. Podle statistik Seznamu je jeho prohlížeč druhým nejpoužívanějším mobilním prohlížečem hned za Chrome Mobile. Seznam statistiku měří na základě přístupů na svou domovskou stránku, kterou ale navštěvuje většina uživatelů českého internetu.

seznam1 seznam2

Prohlížeč se synchronizuje s vaším účtem u Seznamu (což může být i adresa jiného e-mailu než @seznam.cz) včetně barevného motivu či lišty záložek.

Největší změnou proti původní verzi je hybridní domovská stránka, která naskočí prakticky okamžitě. Částečně jde totiž o nativní aplikaci, částečně o webovou verzi. Vyhledávací pole Seznamu v sobě chytře kombinuje i adresní řádek prohlížeče. Na Seznam.cz se dostanete přes tlačítko s velkým červeným S a změnit jej na jiný web není možné. Tlačítko S je centrem prohlížeče, Krasty pak zastupuje doplňky.

Pokud si třeba prohlížíte nějaký produkt v obchodě, nabídne k němu recenze. Když jste ale na webu s recenzemi, Krasty nabídne možnost produkt koupit (přes službu Zboží.cz). Rozpoznávání stránek obsahující recenze ještě není dokonalé, ale Krasty se postupně učí.

[video width="740" height="440" webm="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/07/Krasty-Zbozi.webm"][/video]

seznam4

V prohlížeči také fungují překlady do češtiny. Ať už pro celou stránku, ale také pro jednotlivá slovíčka prostým poklepáním (v mobilním prohlížeči). Seznam pro to využívá technologii Lingea, stejně jako u své služby Slovník. A kromě toho také spolupracuje se serverem Demagog.cz a u výroků politiků rovnou zobrazuje, zda jsou pravdivé, či zavádějící.

[video width="740" height="440" webm="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/07/Krasty-Clanky.webm"][/video]

Kromě inkognito režimu nabízí i funkci automatického neukládání historie u lechtivých stránek, které detekuje například pomocí fulltextu či analýzou obrázků. Na základě toho stanoví stupeň „pornovitosti“ stránky a rozhodne o tom, zda se v jejím případě zapne inkognito režim automaticky.

CS24

seznam3

Prohlížeč vás také upozorní na phisingové stránky, jejichž seznam získává od několika českých bank (Fio, Airbank a Raiffeisenbank). Na ty se útočníci zaměřují nejčastěji. Mobilní verze Prohlížeče je dostupná pro Android, iOS i pro Windows Phone (kde ale už nové funkce nebudou přibývat).

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.