Hlavní navigace

Seznam se bezpečně 2: nový film Seznamu opět ukazuje aktuální hrozby internetu

21. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 2009 Seznam uvedl první dokument Seznam se bezpečně, který měl poukázat na možná rizika, která dětem využívajícím internet hrozí. Vznikl pod záštitou MŠMT ČR, byl vysílán na základních školách pro žákům od 10–16 let.

Internetová jednička teď zveřejnila druhý díl, kterým opět provádí Mirek Vaňura – moderátor 112: v ohrožení života. Činí tak stejně dramatickým stylem jako v pořadu na Nově. Ale v tomto případě je hlavní obsah sdělení. 

V 45minutovým snímku jsou vyprávěny tři příběhy: kluka, který se málem stal terčem vydírání; mladistvého prostituta; a pedofila, který ukazuje, jak je jednoduché nalákat děti. Témata jsou podobná jako minule, jen se změnily technické prostředky, které dnes útočníci používají.

Nadále samozřejmě platí, že největší hrozbou bezpečnosti je sám uživatel, tím spíš naivní žák/žákyně základní školy. Jestli Seznam se bezpečně opravdu pomůže ve vzdělávání, jak se chovat na internetu, je to dobrý projekt. Je potřeba (nejen dětem) vtloukat do hlavy, že co jednou umístí na webu, už nejde vzít zpět. Nepomáhají ani zaheslovaná alba s nahými fotkami, všechno je prolomitelné. Stejně tak virtuální kamarád nemusí být tím, za koho se vydává. Na tyto problémy poukazuje i Seznam.

Jestli tato výchovná činnost Seznamu ve skutečnosti pomáhá, si netroufnu odhadnout. Vzhledem k množství detailů, které lidi zveřejňují na Facebooku nebo počtu účtů lidí pod 13 let (to je podmínka Facebooku) si nemyslím, že dobré rady našly své adresáty.

CS24

Pokud ale o někom ohroženém víte, určitě jej zkuste na web seznamsebezpecne.cz odkázat. Nebo jejich rodičům. Třeba jim příběhy se života otevřou oči.

Zdroj: Seznam