Hlavní navigace

Seznam si naběhl. Bezpečnostní otázky opravdu nezvyšují bezpečnost e-mailu, naopak

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seznam prý pořád říká, abyste si zabezpečili účet. Jenže účinné prostředky k tomu nenabízí. Na Twitteru se teď chvástá, že přidal novou úroveň zabezpečení tak, že v případě zapomenutého hesla vám nové pošle na ověřené telefonní číslo (ověřit jej musíte dříve, než heslo zapomenete). Stále zůstávají ve hře zranitelné kontrolní otázky.

Česká firma pravděpodobně reaguje na kauzu kolem premiéra Sobotky, jemuž údajně někdo znalostním hackingem naboural e-mailovou schránku na Seznamu. Zřejmě právě díky odpovědím na kontrolní otázky.

 

Pokud bere Seznam bezpečnost vážně – a s více než 10 miliony schránkami by opravdu měl – musí uživatelům nabídnout skutečný druhý stupeň ochrany, a to dvoufaktorovou autentizaci. Stejně jako u banky, lepších freemailů nebo Facebooku byste prostě místo jména a hesla museli zadat ještě vygenerovaný kód, který přijde přes SMS nebo jej vyplivne mobilní aplikace.

Bez toho je seznamácký e-mail potenciálně nebezpečný a neměli byste jej v žádném případě používat pro citlivé věci. A nejen jeho, ale také ten od Centra, Atlasu, Volného a dalších tuzemských freemailů.

Byl pro vás článek přínosný?