Hlavní navigace

Seznam už nebude mít zahraniční akcionáře, po 15 letech zpět odkoupí 30% podíl

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ivo Lukačovič v roce 2000 prodal 30 % akcií Seznamu švédské společnosti Spray International. Peníze od investora chtěl využít pro další rozvoj firmy, jejíž tržby se tehdy pohybovaly v nižších desítkách milionů a která hospodařila na hranici zisku a ztráty. Mezitím Seznam vyrostl a uzrál. V roce 2014 již utržil přes tři miliardy a nezdaněný zisk převýšil miliardu korun.

Seznam od zahraničních investorů odkoupí zpět 30% podíl
Seznam od zahraničních investorů odkoupí zpět 30% podíl

Včera se akcionáři na mimořádné valné hromadě dohodli na odprodeji minoritního 30% podílu, který vlastnily společnosti Tiger Holding Four (5,65% podíl) a Miura International (24,35%). Ty jej v roce 2007 získaly od investiční skupiny Lycos Europe, která zfúzovala s původní Spray International. Transakce nabyla platnosti 6. ledna 2016.

Onen 30% podíl odkoupí samotný Seznam. Ivo Lukačovič skrz svou kyperskou společnost Helifreak Limited nadále ovládá 70 procent firmy. Společnosti nechtěly komentovat finanční pozadí celé operace. Ostatně ani v minulosti nebylo zveřejněno, za kolik Lukačovič část firmy prodal.

 

Zatímco v roce 2000 přinesl prodej minoritního podílu peníze na zrychlení technologického rozvoje, patnáct let poté ukazuje jeho zpětným odkupem Seznam.cz svoji sílu, stabilitu a nezávislost,“ komentuje odkup akcií Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?