Hlavní navigace

Znovu a lépe. Seznam už nebude sám pořizovat snímky pro Panoramu, svěří je firmě Cyclomedia

28. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Mapy.cz
Seznam po osmi letech zjistil, že s vlastní technologií neumí získat dostatečně kvalitní snímky silnic a konkurovat StreeView od Googlu. Domluvil se s firmou Cyclomedia, která pro něj Česko nafotí znovu a lépe.

Seznam začal se snímkováním někdy v roce 2013 a protože se mu nedařilo najít kvalitní technologii, pustil se do vývoje snímkovacího zařízení sám. Oktávky s logem Mapy.cz brázdily silnice a na střeše měly kupoli s patnácti kamerami Prosilica GT, které umožňovaly rozlišení 72 Mpx. Kupoli pro kamery vytiskli ve spolupráci s brněnským VUT na 3D tiskárně.

Mapy.cz Panorama auto Původní snímkovací vůz s technologií Seznamu (foto: Cnews.cz)

Jenže ani po tomto zlepšení není kvalita ve srovnání se StreetView dostatečná (i když Mapy.cz mají zase lepší pokrytí), navíc jde na mnoha místech už o snímky staršího data. Seznam nyní začal spolupracoval s firmou Cyclomedia, která pro něj bude snímky ulic tvořit. Snímkování novým vozem má začít příští měsíc.

Mapy.cz Panorama
Mapy.cz Panorama
Google StreetView
Google StreetView

Cyclomedia je hrdá, že si ji společnost Seznam.cz vybrala jako dodavatele snímání s vysokým rozlišením a poskytovatele přesných geoprostorových údajů České republiky pro 3D pozemní zobrazení. Těšíme se na dlouhodobou spolupráci, která uživatelům různých platforem Seznamu zprostředkuje vysoce kvalitní zobrazení,“ doplňuje Wessel van Hoek, Obchodní ředitel společnosti Cyclomedia pro Severní Evropu a rozvíjející se trhy.

KL24

Flotila vozidel Cyclomedia vybavená kamerovým systémem a dalšími senzory bude snímat území celé České republiky. „Už letos získáme fotografie a data třetiny silniční sítě našeho území a více než dvaceti největších měst,“ dodává Jan Kunz, produktový manažer Mapy.cz.

zdroj: Seznam.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.