Hlavní navigace

Seznam už nehledá přes Bing. Zahraničních výsledků se tak prakticky vzdal

16. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pavel Ungr si zřejmě jako první všiml, že Seznam už pro vyhledávání zahraničních dotazů nepoužívá engine od Microsoftu. Česká internetová jednička vzápětí potvrdila, že Bing skutečně vypnula a že nasadila vlastní crawler, jenž byl představen před dvěma lety.

Seznam s Bingem spolupracuje už od roku 2009. Předloni na jaře ale firma uvedla, že začne cizojazyčné stránky indexovat sama. Tehdy se soustředila hlavně na angličtinu (130 milionů stránek), němčinu (15 mil.), slovenštinu (15 mil.) a další 20 milionů stránek psaných v latince. Český index přitom čítal 380 milionů stránek.

Seznam si s anglickými dotazy nerozumí
Seznam si s anglickými dotazy nerozumí

Důvod, proč Seznam ukončil spolupráci se Bing, neznáme. Ale není problém domyslet si několik scénářů. Seznam se v posledních letech soustřeďuje jen na české (a teď i slovenské) uživatele. Cílovou skupinou nejsou lidé, kteří by potřebovali také zahraničních výsledky. Zkušení uživatelé, kteří chtějí najednou české i cizojazyčné výsledky, už stejně používají Google.

Jedním z důvodů budou také finance. Seznam nebude muset Microsoftu platit za engine, který téměř nikdo nepoužívá. Už tak platí ruskému Yandexu, který pro něj vyhledává videa, nebo službě Picsearch, která se mu stará o databázi obrázků.

KL24

 

Vypnutí Bingu bude mít určitě souvislost i s chystaným revolučním vyhledávačem, který všechno vsadí na dlaždice a screenshoty. Na Slovensku už funguje, v Česku jej firma zatím testuje. Seznam ušetří spoustu giga- možná terabajtů na discích a v přenosové kapacitě, kterou by jinak plýtval na velký index zahraničních webů.

Byl pro vás článek přínosný?