Hlavní navigace

Seznam vydal parádní mobilní mapy. Je v nich kompletní Česko offline

18. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seznam dnes po měsících testování vydal novou aplikace Mapy.cz pro platformy Android (Play Store) a iOS (App Store). Ta se pyšní hlavně offline podklady celé České republiky. Ihned po spuštění vás aplikace vyzve, abyste si zhruba 320MB balík stáhli (jinak vás pak bude pořád otravovat). Uživatelské rozhraní map má navíc nový vzhled, který je stejný v obou operačních systémech.

 

Prostředí je jednoduché, ale důležité funkce nepostrádá. Na mapce můžete vyhledávat zájmové body i libovolná místa a rovnou se k nim nechat navigovat, a to jak autem, na kolem, tak i pěšky. Turn by turn navigace je však jen textová, ne hlasová jako u Googlu. Seznam hodně spoléhá na databázi více než půl milionu podniků z katalogu Firmy.cz. Nechybí ani praktický průvodce, který v okolí najde zajímavé turistické cíle.

Celá aplikace je vlastně hodně zaměřená na turistiku. Osobně se mi líbí jeden šikovný detail. Pokud základní mapku co nejvíce přiblížíte, objeví se turistické podklady, které jsou detailnější než standardní mapa. V aplikaci je i přepínač na letecké snímky, ty z ptačí perspektivy ale nejsou dostupné. Stejně tak ani historické snímky známé z webové verze.

Mapy.cz mají dvě příjemné vlastnosti. Malá modrá šipka stále směřuje k vaší poloze, a když na ní kliknete, tak se mapa přesune k vám. A pak je to okopírované přibližování/oddalování ve stylu Google Maps. Protože chybí speciální tlačítka a gesto dvěma prsty je v jedné ruce nepohodlné, můžete jedním prstem rychle dvakrát poklepat na mapu a pak táhnout nahoru či dolů. Praktické přiblížení přibylo až v betaverzi, uživatelé si o funkci sami řekli.

KL24

Aplikaci lze vytknout jen málo. Osobně bych ocenil funkčnost v režimu na šířku a chybí mi přidávání průjezdních bodů v navigaci. Zaznít by měla ještě důležitá poznámka. Offline mapy slouží bez připojení k internetu jen pro orientaci. Pokud chcete vyhledat místo a nechat se navigovat, už internet potřebujete. Na to už ale stačí i pomalé EDGE. Vzhledem k zaměření na turistiku by se hodil výškový profil trasy a kompas.

PS: Nové Mapy.cz pro Windows Phone přijdou později.

Byl pro vás článek přínosný?