Hlavní navigace

Seznam vydal Pubtran pro iOS a buduje „lepší IDOS“

31. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Více než dva roky po akvizici Pubtranu Seznam vydává populární aplikaci pro jízdní řády také pro iOS. Pubtran můžete stahovat z Play Storu a App Storu. Verze pro Android díky dnešní aktualizaci umí nakupovat SMS jízdenky pro MHD. Seznam zároveň spustil novou službu seznam.cz/jizdnirady. Web stojí nad jeho mapami a dokáže hledat spojení veřejnou dopravou mezi různými místy Česky a dokonce i Evropy. Díky mapám ani nemusíte znát název zastávky, služby najde spojení podle zadané adresy a doporučí případný přestup nebo napoví pěší cestu. Nechybí možnost filtrovat typy dopravy a lze vynutit bezbariérové spoje nebo trasu bez přestupu.

Na hlavní stránce je v podkresové mapě vidět poloha některých vlaků v reálném čase. Podrobné informace o poloze nebo zpoždění spojů nejsou dostupné vždy. Seznam nicméně uzavírá smlouvy přímo s dopravci a informace bude přidávat. Aktuálně má kompletní data z Jihomoravského kraje, Prahy a Plzně. Na ostatních místech ale pochopitelně trasy najde také.

Seznam vs IDOS

Rozhodli jsme se vybudovat konkurenci dosud jedinému celorepublikovému hráči. Ten podle nás dlouhodobě zneužívá fakt, že má exkluzivní data, a dále je nezveřejňuje správně, přestože mají být ze zákona otevřená. Z provozu aplikace Pubtran i hledání spojení na Mapy.cz vidíme, že o náš způsob plánování tras veřejnou dopravou je zájem. Proto nás od spuštění Beta verze neodradilo ani to, že vinou monopolu, stále nemáme komplexní informace.“

„Uzavíráme smlouvy s jednotlivými dopravci, abychom veřejně dostupná data průběžně doplňovali a mohli tak poskytovat lidem co nejlepší službu. Zároveň jsme připraveni obratem jakékoliv další dopravce do našich dat přidávat. Proti podle nás nelegálnímu chování společnosti Chaps budeme nadále bojovat všemi dostupnými prostředky,“ vysvětluje Jan Štěpán, produktový manažer Jízdních řádů.

Aby Seznam přidal něco navíc, do služby zahrnul také linky různých linek v zahraničí. Využívá otevřených dat, takže umí prohledávat veřejnou dopravu v celém Švýcarsku a desítkách měst Francie, Itálie a Španělska.

KL24

Tip: Seznam už zase řeší problém s jízdními řády. Chaps prý hází klacky pod nohy

Firma přitom opět nezapomněla kritizovat společnost Chaps, která v Česku drží monopol na data o veřejné dopravě a která ani přes zákonnou povinnost neposkytuje všechny informace ve strojově čitelném formátu, který by ostatní mohli snadno zpracovávat. S Chapsem neúspěšně bojuje už od roku 2011.

Byl pro vás článek přínosný?