Hlavní navigace

Seznam vytvoří vlastní jízdní řády, vylepší Pubtran a dostane jej na iOS a WP

29. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme exkluzivně psali o tom, že Seznam koupil aplikaci Pubtran. Spekulovali jsme o tom, že jej bude chtít dostat i na jiné operační systémy než Android a že vyhledávač spojení hromadnou dopravou dostane i do webových map. Před pár minutami firma potvrdila jak samotný obchod, tak i naše domněnky.

Mapy.cz s jízdními řády pro celou republiku

Seznam se čtyři roky hádal se společností Chaps, která je pověřena ministerstvem dopravy, aby zpřístupnila data o jízdních řádech v Česku v elektronické podobě. Jenže ta je poskytovala v nevhodných formátech a čitelná verze byla dostupná jen přes komerční rozhraní IDOS, které používá aplikace Jízdní řády od Mafry. Vývojáři Seznamu už ale našli způsob, jak tabulky zveřejněné Chapsem přečíst a díky tomu nabídnou vlastní jízdní řády také, bez vazby na IDOS.

Vyhledání spojů napříč republikou
Vyhledání spojů napříč republikou

Po skoro čtyřech letech tahanic o zpřístupnění dat jízdních řádů v otevřené podobě jsme se vydali cestou, kterou je strojové zpracovávání CHAPSem zveřejňovaných excelovských tabulek s jízdními řády. Přestože se jedná o poměrně náročnou úlohu, chytáme tímto krokem CHAPS za slovo v jejich vlastní argumentaci, že data použitelná pro další zpracování již zveřejňují právě ve formátu Excel. Zároveň se nic nemění v našem úsilí data zpřístupnit ve skutečně otevřeném a strukturovaném formátu, což ostatně předjímá loni schválená vyhláška ministerstva dopravy, která v otázce jízdních řádů vejde od 1. 9. 2015 v účinnost,“ komentoval Michal Feix, prokurista Seznam.cz.

Seznam už do svých webových jízdní řády implementoval. V plánovači tras je betaverze veřejné dopravy, která umí hledat spoje napříč republikou včetně toho, že spojí více přestupních linek. Tedy z vesnice A autobusem do města B, odtud vlakem do města C a na konkrétní místo D pomocí tramvaje.

 

Pubtran i pro iOS a Windows Phone

Firma nově získaná data bude využívat i v koupené aplikaci Pubtran. Dnes ráno proto přestala fungovat, ale během dne přijde aktualizace přinášející nový vzhled i funkce. „Aplikace Pubtran využívala data společnosti Chaps. Původně jsem ji mohl nabízet zdarma – to ale nadále Chaps neumožňoval, proto jsem hledal cestu, jak aplikaci Pubtran pro lidi ponechat bezplatnou. Spojení se společností Seznam.cz mi toto umožní,“ říká František Hejl, její autor.

Nový Pubtran Nový Pubtran Nový Pubtran
Nový Pubtran

Aplikace nově najde spojení v rámci celého Česka včetně přestupů bez nutnosti vybírat, které jízdní řády se mají použít (vlaky, příměstské autobusy, MHD apod.). Novinkou bude rovněž automatické vyhledání zastávky podle lokality uživatele. Pubtran časem dorazí i na nové platformy.

MMF24

Bylo pro nás důležité napnout síly a zprovoznit aplikaci Pubtran alespoň se základními funkcemi pro plánování cesty veřejnou dopravou. Rozhodně na ni chceme dále pracovat. Jako první se pustíme do doplnění informací o mezizastávkách ve vybraném spoji. Chystáme se ale připravit aplikaci Pubtran i pro další platformy. A pokud se nám podaří získávat pravidelně data od samotných dopravců, budeme schopni doplnit například i data o číslech nástupišť, cenách spojení, nebo třeba informace o zpoždění spojů,“ popisuje plány s aplikací po produktové stránce Martin Fuks, produktový manažer senior, který má Mapy.cz na starosti

Zdroj: Seznam