Hlavní navigace

Shuttle má počítače malé i velké, pro každé použití [CeBIT]

18. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během toulání po hannoverském výstavišti jsme v pavilonu 2 narazili i na stánek německé společnosti Shuttle. Její jméno je známe především díky před léty tolik oblíbeným barebone počítačům. Věhlas firmy sice v České Republice upadl, produkty mají ale stále zajímavé.

K dispozici bylo k vidění hned několik pasivně chlazených počítačů, přitom vybrané kousky v sobě skrývaly i procesory Intel Core i5. O jednom takovém informoval již před měsícem Jan Olšan. Pro kompletní univerzálnost obsahují prakticky veškeré modely v domácnosti již nevyužívané COM porty.

Shuttle na CeBITu 2015
Shuttle na CeBITu 2015

  Shuttle na CeBITu 2015 Shuttle na CeBITu 2015

Ke shlédnutí byly ale i pro domácí uživatele mnohem přívětivější kousky – zmiňme například XH97V. Sám výrobce jej označuje jako řadu Slim PC, osobně bych spíš mluvil o miniaturním (leč téměř plnohodnotném) počítači.

Na miniaturní desce s čipsetem Intel H97 můžete osadit procesor z řady Pentium, Celeron, Core i3, i5 nebo i7 s paticí LGA1150 (obě generace Haswellů a Broadwell). Jediným omezením je TDP – hodnota nesmí přesáhnout 65 Wattů, což je logické, protože na procesor musíte nasadit chladič dodávaný s počítačem (dvě heatpipe vyvedené na bok k dvojici ventilátorů).

Shuttle XH97U
Shuttle XH97U

Oproti standardnímu počítači se musíte smířit se SO-DIMM moduly DDR3, deska však podporuje až 16 GB, což myslím stačí. Do útrob skříně se vměstná až trojice disků o velikosti dva a půl palce, tedy pokud se obejdete bez mechaniky. Zdroj je externí, ale je součástí balení. Já už nyní prozradím, že XH97U bude na našem serveru brzy recenzován, máte se na co těšit.

KL24

Dále se snažil Shuttle předvést univerzálnost svých skříní – do prakticky stejného modelu na jedné straně vměstnal výkonnou grafickou kartu a vytvořil slušné herní PC. Hned na vedlejším stole do počítače nacpal řadič disků a pomocí rámečku osadil do pole RAID osm SSD disků (tedy spíš šest, dva disky byly v roli hot spare). Na počítači pak běžel virtualizační server a na třech monitorech běžela trojice operačních systémů. Předvádečka byla o to zajímavější vzhledem k tomu, že na skříních bylo nasazené plexisklo místo obvyklých bočnic.

Shuttle na CeBITu 2015Shuttle na CeBITu 2015Shuttle na CeBITu 2015Shuttle na CeBITu 2015

Byl pro vás článek přínosný?