Hlavní navigace

SiliconDrive III: první SSD od Western Digital

16. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klasické pevné disky s magnetickými plotnami jsou pomalu nahrazovány modernějšími SSD zařízeními bez pohyblivých částí. Western Digital nechce zůstat v pozici dinosaura a tak se pouští do zatím neprobádaných vod SSD. Jeho prvními produkty je řada SiliconDrive III.

První, ale s římskou trojkou za jménem? Western Digital totiž koncem března/marce za 65 milionů dolarů odkoupil společnost SiliconSystems, která se zabývá výrobou SSD a jiných flash pamětí – nyní budou její produkty prodávány pod značkou WD.

SiliconDrive III narozdíl od nejznámějších konkurentů nemíří na osobní počítače, nýbrž na embedded systémy a multimediální zařízení (pod tímto pojmem se zřejmě skrývají harddiskové rekordéry – v tomto případě s SSD namísto harddisku). Není tedy známo, zdali se vůbec bude dodávat na retail trh. Zařízení se chlubí technologiemi PowerArmor, SolidStor a SiSMART, které mají zamezit chybným zápisům dat vinou kolísání napětí, prodloužit životnost flash paměti a umožnit sledování aktuálního „zdravotního stavu“ disku v reálném čase.

MMF24

SSD se bude vyrábět ve variantách s kapacitami 30, 60 a 120 gigabajtů, v rozměrových formátech 1,8 a 2,5 palce a s rozhraním Parallel ATA i Serial ATA 3 Gbit/s. Udávané rychlosti čtení a zápisu jsou 100/80 MB/s pro SATA verze a 85/60 MB/s s využitím starší sběrnice. 1,8palcové SiliconDrive III jsou omezeny na kapacitu 60 GB a podporují pouze starší verzi SATA s maximální propustností 150 MB/s.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku