Hlavní navigace

SiliconMotion: PCIe 5.0 SSD s rychlostí 13 GB/s letos, větší rozšíření ale bude až v roce 2024

8. 2. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Podle jednoho z hlavních výrobců řadičů pro SSD sice první NVMe moduly s PCI Expressem 5.0 budou už letos, ale opravdu rozšířené (a méně drahé) budou až za hodně dlouho.

S vydáním procesorů Alder Lake a platformou LGA 1700 se otevřelo téma, kdy se dostanou na trh SSD, která by dokázala využít její podporu PCI Expressu 5.0. Na rozdíl od chvíle, kdy přišel do počítačů PCI Express 4.0 s platformou AMD Ryzen 3000/X570 a SSD byla kdy dispozici hned, je teď situace méně nejasná. Vypadá to ale, že výrobci SSD a zejména výrobci řadičů pro ně, na nichž to bude nejvíc záviset, už PCIe 5.0 SSD chystají.

Jak očekává příchod PCIe 5.0 do SSD, teď popsal druhý z dvou hlavních výrobců řadičů pro SSD (zjednodušeně by se dalo říct, že jsou to „mozky“ disku/úložiště) – SiliconMotion. O prvním už jsme tu zprávu měli dříve: Phison chystá řadič E26, s nímž by se podle současných zprávy mohly začít objevovat SSD někdy ke konci třetího nebo začátkem čtvrtého čtvrtletí roku.

Tchajwansko-americká (z Tchajwanu je mimochodem i Phison) firma SiliconMotion také chystá řadič používající PCI Express 5.0 ×4. Půjde o čip označený SM2508, nejspíš s osmi kanály pro NAND, jenž by údajně měl dosahovat výkonu v sekvenčních rychlostech čtení až 13 GB/s. Mělo by tedy jít o řešení pro highendová SSD, asi podobně jako v případě Phisonu E26. Ta logicky na nové rozhraní přecházejí nejdřív.

Podle SiliconMotion by tato první PCIe 5.0 SSD založená na jeho technologii mohla také jít na trh v čtvrtém kvartále roku 2022 jako SSD s Phisonem E26. Tudíž budou k dispozici v závěru fungování generace procesorů Alder Lake/platformy Z690/B660, nebo už v době, kdy Intel vydá následníka v podobně procesorů Raptor Lake a desek s platformou Z790 (respektive B760 a tak dále). Případně v té době také mohou vyjít procesory AMD Ryzen 7000 pro socket AM5, které by také měly PCIe 5.0 podporovat.

Mimochodem, vlastní řadič chystá také Innogrit, který je novým konkurentem během posledních let – jeho PCIe 5.0 řešení se jmenuje IG5666. Innogrit je firma založená v Americe, ale hodně velkou část aktivit provozuje v (komunistické/pevninské) Číně.

Intel SSD 665p Legit Reviews 03 Na řadičích SiliconMotion byly založené například i moduly Intel SSD 660P a 665p, jde o čipy s kovovými rozvaděči tepla (Zdroj: Legit Reviews)

Mimo highend bude PCIe 4.0 norma ještě do roku 2024

SiliconMotion ovšem také uvádí, že zatímco tyto řadiče a PCIe 5.0 SSD s nimi by snad měly být k dostání počínaje onou druhou polovinou letošního roku, toto asi může platit jen pro ta nejdražší a nejvýkonnější SSD takzvaně pro nadšence. V mainstreamu a levnějších SSD bude podle SiliconMotion dál kralovat PCI Express 4.0 ještě dost dlouho poté.

Také OEM počítače prý nejspíš budou dostávat SSD s rozhraním PCIe 5.0 pomalu, protože velcí výrobci počítačů jsou konzervativnější. SiliconMotion očekává, že v jejich značkových sestavách, ale asi také v noteboocích, se SSD požívající PCI Express 5.0 rozšíří až o rok a půl nebo dva roky později, v roce 2024.

Firma v souladu s těmito očekáváními svůj mainstreamový řadič pro levnější SSD plánuje až na tuto pozdější dobu. Bude to čip označený SM2507, jenž by asi mohl být jen čtyřkanálovým řadičem. Zda bude mít také rozhraní PCI Express 5.0 ×4, nebo jen PCIe 5.0 ×2, nevíme (spíš asi bude čtyřlinkový, jinak by neměl moc smyslu proti PCIe 4.0 ×4). Tento řadič bude také zaměřený na notebooky, takže NVMe SSD s nízkou klidovou spotřebou a úsporným chodem pro mobilní použití budou založená na něm (i když herní notebooky asi budou mít i SSD založená na výkonnějším SM2508).

KL24

Jak ale bylo řečeno, SSD s rozhraním PCIe 4.0 mezitím ještě čeká docela dlouhá kariéra, příští rok má SiliconMotion dokonce uvést novou (třetí) generaci PCIe 4.0 řadičů, takže paralelně s PCIe 5.0 se i v oblasti SSD pro PCIe 4.0 budou objevovat novinky. Poměrně dlouho se totiž asi ještě budou prodávat procesory, případně desky a notebooky, které budou mít jen PCI Express 4.0. A samozřejmě bude poptávka ze strany existující základny starších počítačů.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?