Hlavní navigace

Silverlight postupuje do třetího levelu

18. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Běžní uživatelé na MIX09EN představeném Silverlightu 3 Beta zatím moc zajímavého nenajdou, respektive jej v podobě pro koncové uživatele nenaleznou vůbec, nicméně pro vývojáře Microsoft uvolnil několik užitečných nástrojů a návodů.

Jeho o verzi starší (rozumějte nižší) bratříček prozatím všudypřítomný Adobe Flash nepředehnal. Proto Microsoft v nové reinkarnaci představil mnoho nových funkcí, jimiž si hodlá získat přízeň vývojářů, a tím de facto patřičné postavení na trhu.

Mezi lahůdky patří například online streamování Full HD videa (720p a větší), kdy se přenos navíc dokáže automaticky přizpůsobovat možnostem příjemce (výkonu počítače a rychlosti internetové linky). Na výběr přibylo mnohem více video-formátů a dokonce podpora použití kodeků třetích stran.

Neopomenuta zůstala i 3D grafika: Tvorba webových programů těžících z výhod třetího rozměru se stane velice jednoduchou a díky podpoře Pixel Shader efektů rovněž hezky vypadající. Kdo se nespokojí s vestavěnými efekty (rozmazání, stín apod.), napíše si prostě vlastní.

Kromě klasiky ve formě vylepšení výkonu a bezpečnosti přichází i schopnost útěku ze spárů webového prohlížeče, přičemž Silverlight aplikace běží zcela samostatně, ať se uživatel nachází v dosahu celosvětové sítě nebo ne.

CS24

Podrobné informace, včetně vývojových nástrojů (momentálně v betaverzi) lze nalézt na oficiálním webu.

Zdroj: Oficiální stránky