Hlavní navigace

Silverstone Kublai KL01 a KL02 v recenzi

16. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Silverstone KL02

Dnešní recenze bude o něco zajímavější, protože budu testovat hned dvě počítačové skříně. Jedná se o dva modely řady Kublai od společnosti Silverstone. Zařadil jsem je do jedné recenze, protože se liší jenom z vnějšku. Protože vnitřnosti obou skříní jsou totožné, instaloval jsem komponenty jen do jedné z nich, vybral jsem model KL02.

Silverstone Kublai KL02  
rozměry 206 × 432 × 480 mm
kompatibilita ATX (305 × 245 mm), Micro ATX
počet pozic 5× 5,25" externí (nebo 8× 5,25" bez šuplíku)
1× 3,5" externí
4× 3,5" interní
I/O panel 2× USB, 1× FireWire(1394), 1× mikrofon, 1× sluchátka
zdroj ATX PS2/EPS (není součástí)
chlazení vpředu : 120 × 120 mm
vzadu : 120 × 120 mm
materiál přední dvířka: 3mm hliník
tělo: SECC
hmotnost 8,5 kg
cena 3 228 Kč (s DPH)

Obě skříně mají decentní elegantní design, designéři ale každý model pojali jinak. Přední strana je rámovaná malými hliníkovými dvířky, mezi nimiž se nachází černá mřížka. Přes použité kvalitní materiály na mě působila levně, může za to horší dílenské zpracování. Dvířka sice drží pevně, mají ale vůli v pohybu nahoru a dolu, takže působí vyviklaně.

Ani odklápěcí panel s konektory mě nepřesvědčil, kdoví jak by dopadl po delším používání. Je to škoda, protože černý hliník vypadá opravdu dobře. Zajímavé je také umístění spouštěcího tlačítka na horní stranu skříně.

Nepotěšil mě ani uvolněný stojánek na spodní straně skříně, to ale bude záležitostí kusu. Konstrukce skříně je naštěstí pevná, nemá tendenci se křivit nebo kroutit.


Pod dvířky se skrývá I/O panel s těmito konektory: 2× USB, 1× FireWire(1394), 1× mikrofon, 1× sluchátka

Na zadní straně je vše v pořádku. Všimněte si, že jsou všude použity klasické šroubky, takže bočnici bez šroubováku bohužel nesundáte.


Takto si představuji kryt zadního ventilátoru, nebrání proudění vzduchu a nezpůsobuje tak zbytečné hučení.

Silverstone KL01

Druhý model je po stránce designu o něco odvážnější, čistá přední strana, kterou narušuje jen výrazný modrý pruh a malé logo Silverstone, působí futuristicky. Pod dvířky z 3mm hliníku se však skrývá čelní strana KL02. Dvířka sice mají také menší vůli ve vertikálním pohybu, jinak na mě ale zpracování KL01 působilo kvalitněji.

Silverstone Kublai KL01  
rozměry 206 × 432 × 480 mm
kompatibilita ATX (305 × 245 mm), Micro ATX
počet pozic 5× 5,25" externí (nebo 8× 5,25" bez šuplíku)
1× 3,5" externí
4× 3,5" interní
I/O panel 2× USB, 1× FireWire(1394), 1× mikrofon, 1× sluchátka
zdroj ATX PS2/EPS (není součástí)
chlazení vpředu : 120 × 120 mm
vzadu : 120 × 120 mm
materiál přední dvířka: 3mm hliník
tělo: SECC
hmotnost 8,5 kg
cena 3 364 Kč (s DPH)

Zbytek skříně už je téměř stejný jako KL02, až na levou bočnici. Ta je u KL01 perforovaná a nabízí dvě pozice pro 120mm ventilátory.


Panel s konektory je u KL01 umístěn na horní straně skříně, najdete tam: 2× USB, 1× FireWire(1394), 1× mikrofon, 1× sluchátka


Spodní strana je úplně stejná jako KL02


Dvířka se dají i jednoduše sundat

Pohled dovnitř


Skříně jsou v základu úpně totožné, jediné co se na těchto fotkách odlišuje je bočnice.

Bočnice se sice dají ohnout, díky pružnosti se ale vrátí zase do původního stavu. S jejich odstraněním, ani potom s nasazováním nebyl problém. Vnitřní prostor není nejrozlehlejší, nedokážu si představit kam bych dal kabely, kdybych skříň vybavil plným počtem disků a optických mechanik.

Obě skříně naštěstí nabízí i nějaký prostor za základní deskou, kudy se dají vést kabely. Otvory však nejsou moc velké, takže tudy moc drátů neprotáhnete. Prostor za zdrojem je ještě vybaven klipsou, takže většinu kabelů je možné alespoň v jednom místě zajistit. V příslušenství však nejsou žádné stahováky ani nic podobného takže se zbývající úpravou kabeláže si budete muset poradit sami.

Veškerá manipulace se skříní probíhá se šroubovákem v ruce, ani bočnice bez něj nesundáte. To sice snižuje pohodlnost instalace, na druhou stranu vše drží pevně.


Většinu kabeláže můžete vést za základní deskou, takže nebrání proudění vzduchu ve skříni.

Instalace komponent

Vysunutí šuplíku na pevné disky je jednoduchá záležitost. Stačí otevřít boční dvířka, povolit pojistky, vytáhnout ventilátor a pak už jen vysunout samotný šuplík. Zasouvání a vysouvání je celkem hladké, není ale tak dokonalé jako u Antec P180B, občas se šuplík o něco zadrhne.


Chytrý systém napájení ventilátoru

Instalovat pak do šuplíku pevný disk je úplně jednoduché. V podstatě není nutné šuplík ani vytahovat.

Pevný disk se přišroubuje k plastovému rámečku a ten se pak zasune do šuplíku. Pokud ho zasunete do první pozice, nemusíte ani zapojovat kabely.


Instalace optických mechanik je z nejjednodušších co jsem viděl

K optické mechanice sice kabely připojovat budete, ale jinak se jedná o nejjednodušší operaci. Stačí přizdvihnout plastovou pojistku a zasunout mechaniku, až pojistku pustíte, bude mechanika pevně držet. Ani mechanika se však nezasunuje sama a občas je potřeba hledat cestu, aby dosedla správně na místo.


Kabeláž se nakonec podařilo celkem úspěšně zkrotit

Díky tomu, že jsem instaloval jenom jednu optickou mechaniku a jeden pevný disk, podařilo se mi kabeláž celkem zkrotit. Nedokážu si ale moc představit jak by to vypadalo, kdyby byly všechny pozice pro disky a mechaniky obsazené.

Instalace neproběla úplně bez problémů, použitá základní deska si rozvržením komponent se skříní moc nerozuměla. Nejprve byl problém se zasunutím šuplíku, kterému vadil SATA kabel zapojený do desky, problém jsem nakonec vyřešil protažením kabelu pod šuplíkem. Ten však nadále blokoval horní čtyři konektory, ke kterým klasický SATA kabel prostě nešel připojit.


K úplnému zasunutí šuplíku chybí ještě asi 0,5 cm, vadí mu zapojený SATA kabel.

Zapojit delší grafickou kartu s dvouslotovým chlazením také není nejjednodušší. K dispozici máte tři sloty, spodní použít nejde, protože chlazení by bylo úplně přimáčknuté k podlaze. První slot zase blokují kabely ze šuplíku na pevné disky, naštěstí je tu ten prostřední. Jak zapojit karty třeba do SLI nebo CrossFire, vám asi poradí konstruktéři. Myslím, že grafické karty GeForce 8800 GTX či Ultra dlouhé 27 cm nemáte šanci bez zbavení se boxu na disku vůbec osadit.

Verdikt

Hlučnost, teploty

Skříň je celkem dobře odhlučněná, nejvíc jdou venku slyšet vestavěné ventilátory. Škoda, že nemají žádné ovládání otáček, dovedu si představit i tišší chod.

Kvalitní proudění vzduchu bez problémů chladí všechny komponenty, pevný disk se v zátěži zahřál jen na 35,4 oC. Procesor měl bez zátěže jen o něco vyšší teplotu, než byla teplota okolního vzduchu.

Verdikt

Hned na začátku řeknu, že od skříní za více než 3 tisíce korun bych čekal víc. Použité materiály jsou sice kvalitní ,ale zpracování pokulhává daleko za nimi. Odhaduji, že po delším používání bude minimálně KL02 vypadat ještě hůř. Některé prvky jsou totiž podobné jako u SilverStone Sugo SG03, a tak ze mě mluví trošku i zkušenost. Dvířka, pod kterými se skrýval panel s konektory mi přišly jako nepříliš dobré řešení. Osobně mám raději, když se ke konektorům můžu dostat hned.

Vnitřní prostor by mohl být větší, pár centimetrů ze všech stran kolem desky, by rozhodně pomohlo. Takhle vznikaly zbytečné problémy s instalací grafické karty nebo zasunutím šuplíku kvůli pozici SATA konektorů. Na druhou stranu musím ocenit systém uchycení optických mechanik a pevných disků, ten je opravdu výborný.

Takže abychom to shrnuli, vnitřní zpracování skříně je kvalitní, ale s použitou deskou si moc nerozumělo - více prostoru by určitě neuškodilo. Designu skříní není co vytknout, stejně tak použitým materiálům. Celkový dojem ale kazí kvalita zpracování. Na můj vkus mají skříně v této cenové relaci až moc ale.

Silverstone Kublai KL02 a KL01

+ Kvalitní materiály
+ Velmi jednoduchá instalace pevného disku a optických mechanik
+ Zabránění přenášení vibrací z pevného disku na konstrukci
+ Dva 120 mm ventilátory v ceně

– Cena neodpovídá kvalitě
– Přední odklápěcí dvířka
– Malý prostor uvnitř skříně
- Rozvržení prostoru uvnitř skříně

Za zapůčení počítačových skříní Silverstone KL01 a KL02 děkujeme společnosti TN Trade

MMF24