Hlavní navigace

Sir Eric Demers opouští AMD

14. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD už několik let sužuje exodus zaměstnanců, zejména pak vysokých manažerů. Loni v září například společnost opustil Rick Bergman, generální produktový manažer. Vlnou propouštění byl smeten Carrell Killebrew, jeden z hlavních inženýrů čipu Cypress (Radeon HD 5800). V prosinci pak podal výpověď také marketingový viceprezident Nigel Dessau. Nyní už ale zřejmě začíná jít do tuhého, neboť firmu opouští Eric Demers, který doposud zastával pozici technologického ředitele (CTO) grafické divize a viceprezidenta AMD.

Na současný post se Demers vypracoval z řadového inženýra. Od roku 1997 pracoval v ArtX a podílel se například na návrhu grafického čipu pro konzoli Nintendo Gamecube. Do ATI se dostal v roce 2000, když kanadská společnost ArtX odkoupila; díky této akvizici přišel do ATI také její pozdější generální ředitel, Dave Orton. Eric Demers ve službách ATI a později AMD zanechal svůj tvůrčí podpis snad na všech GPU posledního desetiletí, byl hlavním architektem čipů R600 a Cayman. Kromě toho ale ATI i AMD prokazoval velkou službu, když se často nechával zpovídat novináři a mohl tak prozradit i detaily, které bychom se od PR týmu nikdy nedozvěděli.

Než bude na místo CTO grafické divize nalezena náhrada, bude funkci dočasně zastávat CTO AMD Mark Papermaster. Anandtech tvrdí, že Eric Demers neodchází ani k Intelu, ani k Nvidii, což jsou dva hlavní soupeři AMD. Pravděpodobně ale už má nějakou velice lákavou nabídku v oboru.

A nakonec jeden smutný citát:

MMF24

„Krom Ortona (CEO) a Evendena (PR) z ATi právě odchází ještě Dal Santo (handheld) a za čtrnáct dní Persson (SW, zasloužil se především o shader replacement pro Doom 3, SM2.0 rendering path pro Splinter Cell: CT, případně vývoj EATM a další výkonnostní a kvalitativní vychytávky v driverech). Ještě může odejít Demers, Makedon a Tatarchuk a můžou zavřít krám úplně.“ -- Jirka Souček, 11. srpna 2007 v reakci na odchod Davea Ortona z AMD

Ze jmenované trojice už v AMD zůstává pouze Terry Makedon, před rokem ale přesídlil do pozice v marketingu a je tedy otázka, do jaké míry se ještě podílí na vývoji ovladačů Catalyst. Natalya Tatarchuk odešla z AMD v roce 2009.

Zdroj: Anandtech