Hlavní navigace

Síť pro IoT mají i České Radiokomunikace. Může sloužit mj. pro odečty energií

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile na svých vysílačích staví novou síť Sigfox určenou pro internet věcí. Využívá nelicencované pásmo 868 MHz, slouží k příjmu/odesílání malých úseků dat a aktuálně již pokrývá všechna krajská města. Síť může sloužit pro dálkové odpočty spotřeby energií, detektory, sledování dopravy, monitoring volných parkovacích míst a jiných prostředků pro budování chytrých měst.

České Radiokomunikace na svých vysílačích staví novou síť LoRa určenou pro internet věcí. Využívá nelicencované pásmo 868 MHz, slouží k příjmu/odesílání malých úseků dat a aktuálně již pokrývá všechna krajská města. Síť může sloužit pro dálkové odpočty spotřeby energií, detektory, sledování dopravy, monitoring volných parkovacích míst a jiných prostředků pro budování chytrých měst.

Takhle může vypadat modem pro připojení k LoRa
Takhle může vypadat modem pro připojení k LoRa (foto: Orange)

Ano, nepletete se. Odstavce jsou prakticky stejné. V Česku vznikají dvě konkurenční IoT sítě pro totožné využití a obě se silnými partnery. T-Mobile poskytne rozsáhlou síť vysílačů určenou pro mobily, ČRa zase tu pro televizní a rádiové vysílání.

Každá z nich stojí na odlišné technologii. LoRa například dovoluje přeladit na jiné frekvenční pásmo (licencované i nelicencované), ale princip je jinak podobný. Radiokomunikaci již LoRa testují od jara 2015, mezi potenciálními zákazníky je například RWE. To si již loni vyzkoušeli dálkové odečty plynu. Jak si ale nakonec rozeberou zákazníky, to zatím nevíme. Žádné konkrétní smlouvy zatím zveřejněny nebyly.

KL24

 

Zdroj: TZ ČRa

Byl pro vás článek přínosný?