Hlavní navigace

Síťová neutralita aneb konec buzerace internetových poskytovatelů

15. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chile je první zemí světa, kde začne platit zákon o tzv. síťové neutralitě. Tamní parlament tento zákon schválil v úterý, když 100 poslanců hlasovalo pro návrh a jeden se sdržel hlasování. Tato novela zákona o komunikacích sestává z pěti bodů.

  • ISP (internetových poskytovatel) nesmí žádným způsobem zasahovat nebo omezovat síťový obsah, aplikace nebo služby. To neplatí, pokud je ohroženo soukromí uživatele, případně bezpečí uživatelů či sítě.
  • ISP musí poskytovat rodičovskou kontrolu (ochrana dětí před nevhodným obsahem).
  • ISP musí uživatele co nejlépe písemně informovat o poskytovaných službách, rychlostech apod.
  • ISP musí chránit soukromí uživatele, jeho bezpečnost a také bezpečnost sítě (viz první bod).
  • ISP nesmí ohrožovat svobodu uživatele při používání internetových služeb a aplikací.

Felipe Morandé, chilský ministr dopravy a telekomunikací, říká, že je to podstatný zákon právě z hlediska uživatelů. Transparentní provoz internetových služeb jim dovolí lépe si vybrat poskytovatele a dostat za své peníze to nejlepší.

Mnohem kontroverznější je ta část s omezováním síťového obsahu a provozu. Podle tohoto zákona už nemohou poskytovatelé násilně omezovat rychlost ve špičkách, blokovat některé protokoly (a P2P sítě) a nebo určovat, kolik dat můžete přenést (= nepopulární FUP). To je chvályhodné, ale nezpůsobí to přílišné zachlcení síťě (hlavně té mobilní), takže ve výsledku si vysokých rychlostí stejně neužijou?

Zajímalo by mě, jak se ISP postaví k rodičovské kontrole. Dospělým obsah blokovat nemohou, jak poznají, když je na síti zrovna dítě? Osobně si myslím, že by se tato ochrana měla týkat samotných rodičů a provozovatelů webových stránek (odsouhlasení věku apod.). Pošta také neručí za nemravný obsah ve vašich schránkách.

Radovat se zřejmě mohou piráti, kterým teď pšenka rozhodně pokvete. Jihoamerický trh na dodržování autorských práv příliš nedbá a tenhle zákon jim v nelegální činnosti rozhodně nezabrání.

MMF24

Vláda má 30 dnů na to, aby zákon definitivně schválila, pak během 90 dnů budou nové podmínky aplikovány v praxi.

Zdroj: Camara.cl (překlad ESP-EN), SantiagoTimes.cl