Hlavní navigace

Síťovky Intel opět dělají problémy. 2,5Gb/s ethernety I226-V trpí náhodnými výpadky spojení

24. 1. 2023

Sdílet

2,5Gb/s Ethernet, port RJ45 na desce Gigabyte Z690 Gaming-X DDR4
Zdroj: Ľubomír Samák
Ethernet od Intelu bývala záruka kvality, ale u těch 2,5Gb/s to trošku kulhá. Síťovky I225 trpěly chybami a teď jsou hlášené problémy i u nové generace I226-V na deskách s čipsety B760 a Z790.

Síťovky Intel mají dobrou reputaci a Ethernet od Intelu bývá na deskách uživateli obvykle preferován před obyčejnějšími adaptéry Realtek. Ovšem v posledních letech se i u síťovek Intelu začaly objevovat problémy. Před časem to byl packet loss a zpomalování 2,5Gb/s adaptérů I225, postihující desky s prvními dvěma revizemi čipu. Vypadá to ale, že nějaké nedostatky má i nový adaptér Intel i226-V, u nějž uživatelé opět hlásí problémy se spojením.

Web TechPowerUp přišel se zprávou o problémech se síťovkou I226-V, což je druhá generace 2,5Gb/s adaptéru Ethernet od Intelu, určená k integrování na základní desky. Tento konkrétní adaptér Ethernet by měl být určený pro desky s čipsety Intel (využívá komponentu MAC integrovanou v čipsetu). Neměl by tedy být osazován na deskách pro procesory AMD, pro něž má Intel odlišnou verzi integrující i vlastní MAC. Intel I226-V se například dá nalézt na některých deskách s čipsety Intel generace 700 (B760, Z790).

Na fórech Intelu, Microsoftu nebo Asusu (a také třeba na Redditu) se od prosince objevují hlášení uživatelů těchto desek, kteří s I226-V pozorují náhlé výpadky síťového připojení, které trvají typicky několik sekund. Připojení se poté zase obnoví, ale tento výpadek může asi v některých případech přerušit stahování nebo narušit činnosti závislé na nepřetržité komunikaci, jako jsou videokonference a hovory nebo živé streamování.

Chyba ethernetového adaptéru Intel I226-V se dá vysledovat v prohlížeči událostí Windows, kde je zalogována jako Event 27 s popisem „Intel Ethernet Controller I226-V, Network link is disconnected.“ a Event 32 s popisem „Intel Ethernet Controller I226-V. Network link has been established at 1 Gbps full duplex.“ Při vyhledávání se dají v logu nalézt přes klíčové slovo e2fnexpress. Pokud je váš log ukazuje, můžete být touto poruchou postižení.

Chybové hlášky provázející problém se síťovým adaptérem Intel i226 V Chybové hlášky provázející problém se síťovým adaptérem Intel I226-V (zdroj: TechPowerUp)

Chybu se TechPowerUpu podařilo potvrdit na jedné z desek, které měl k dispozici. Uvádí, že se vyskytuje i s nejnovějšími ovladači od Intelu a s nejnovějším BIOSem desky. Podle TechPowerUpu také odpojování či přerušování spojení přetrvává dokonce i tehdy, pokud je síťovka nuceně omezená jen na gigabitový režim. Ani oželení 2,5Gb/s rychlosti (která je ovšem celým smyslem těchto adaptérů) tedy nestačí k vyřešení.

Tato chyba asi není opakováním chyby síťovek I225 – ty trpěly nekompatibilitou s některými 2,5Gb/s routery (na vině byl však zřejmě Intel), která vedla ke ztrátám jednotlivých packetů. Tato chyba způsobovala, že se efektivní přenosová rychlost snížila o desítky procent a typicky se vyplatilo raději přepnout do gigabitového režimu, který packet loss neměl. Připojení se ale nepřerušovalo.

Zda jde přímo o hardwarovou chybu ethernetu od Intelu, nebo o nějaký problém, který nastává až na úrovni implementace v jednotlivých deskách, zatím není známo. Doufejme, že Intel k problémům vydá nějaké prohlášení a případně informaci o tom, zda se bude vypadávající spojení dát nějak řešit (například aktualizacemi desek či ovladačů).

KL24

V nejhorším případě, pokud by softwarová oprava nebyla možná, by se (částečná) nefunkčnost těchto integrovaných síťovek dala řešit nákupem přídavného ethernetu do slotu PCIe ×1, do USB, nebo použitím sekundární síťovky, pokud máte to štěstí, že deska má ethernety dva a druhý je jen gigabitový (nebo obecně jiný než I226).

Zdroj: TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?