Hlavní navigace

Skládáme střípky. Jaký bude iPad 3?

24. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako obvykle se v čínských továrnách podařilo získat některé součástky, které údajně patří novému iPadu. Klidně mohlo jít o kusy prototypu, možná jsou to opravdové díly. Vzhledem k tomu, že žádný z dílů skládačky nás vyloženě nešokoval, klidně mohou být reálné. Jaký tedy podle dosavadních drobků bude iPad 3 (stále nepotvrzený název)?

Tělo

Na MicGadget.com se nachází všechny dosud známé fotografie. První fotografie má odhalit tělo přístroje, respektive tvar zadní strany. iPad 3 vypadá podle obrázků asi o milimetr tlustší, ale především má více zkosenou hranu, trochu jako aktuální iPod Touch. Větší tloušťce nemáme problém uvěřit. Půjde-li výkon nahoru, bude se hodit i rozměrnější akumulátor.

iPad 3

To obrázek přední strany (bez krytu) má pouze dokázat, že i nový tablet bude obsahovat tlačítko Home a ponechá si širší rámeček kolem displeje. Kabel vedoucí k displeji je delší než u iPadu 2, což ukazuje na odlišné uspořádání vnitřku přístroje. Trochu jiný je i blok tlačítek pro regulaci hlasitosti a vypínač.

iPad 3

iPad 3 by tak mohl zepředu vypadat stejně jako předchůdce. Ne že by měl Apple příliš prostoru k experimentování. Širší rámeček je potřeba k jistému úchopu palcem a bez tlačítka Home by musel změnit logiku systému.

Hardware

Pro hračičky je stejně důležitější, jaké změny se odehrály uvnitř.

Displej

Asi už nikdo nepochybuje, že iPad 3 dostane čtyřnásobné rozlišení oproti prvním dvěma generacím. Potvrzují to uniklé detailnější ikony aplikací, ale už možná existuje i hmatatelný důkaz. Pokud je fotografie pravdivá, nový iPad bude mít v každém směru dvakrát tolik pixelů, celkem 2048 × 1536. Displej bude opět typu LCD a pravděpodobně jej bude dodávat Sharp, do kterého Apple investoval už miliardu dolarů.

iPad 3

Procesor

V tomto ohledu momentálně zavládlo největší vzrušení. Všichni očekávali procesor označený jako Apple A6, jenže na web unikla fotografie s SoC typu Apple A5X. Mám tři teorie, co to může znamenat.

  • Je to podvrh. Ve Photoshopu práce na pár sekund.
  • Jedná se o rychlejší verzi dvoujádrového Apple A5. Odpovídal by tomu i hliníkový heatsink místo holého čipu.
  • Název Apple A6 si šetří až na novou architekturu ARM Cortex-A15. Současný Apple A5 i nová konkureční čtyřjádra staví na ARM Cortex-A9.

iPad 3

Všechny varianty jsou pravděpodobné. Osobně věřím, že iPad 3, pokud dostane čtyřnásobně jemnější displej, bude mít i čtyřjádrový procesor a rychlejší GPU. Jenže pokud srovnám velikost tištěného spoje s tím z iPadu 2 (ifixit.com), je čip přibližně stejně velký jako dosud. Takže společnosti Apple/Samsung už přešly na lepší výrobní proces (nepravděpodobné), nebo se jedná jen o optimalizovaný Apple A5. Třeba pro jiný iPad.

Digitimes už loni psaly o tom, že jablečné tablety přijdou v páru. Média teď začala spekulovat i o menší osmipalcové verzi. Jakkoliv nevěřím, že přijdou tablety dva, scénář tomu napovídá.

Apple potřebuje jít s cenou iPadu co nejníže, aby pokryl trh. Této strategii odpovídá cílení na školy. Jestli se ukáže nový nabušený iPad 3, v nejlepším zájmu Applu bude prodávat i levnější verzi. Buď zlevní iPad 2 (to je jisté), nebo přijde jeho okamžitý nástupce. Ať už s hardwarovými úpravami (aby byl ještě levnější), nebo navíc v menším osmipalcovém balení. No, uvidíme.

Fotoaparát

Další snímek ukazuje na mnohonásobně větší průměr objektivu na zadní straně. Američané rádi fotí, kdo sleduje zahraniční sportovní přenosy, viděl na stadionech lidi s iPady nad hlavami. iPad 2 na rozdíl od předchůdce dvojici čoček dostal, logickým krokem je tedy jejich vylepšení. Možný větší čip = vyšší citlivost a lepší obrázky. A zřejmě také záznam videa v 1080p. Statické fotky budou zřejmě snímány v rozlišení 8 Mpx. Senzor tak možná bude podobný jako u iPhonu 4S.

iPad 3

Další drobky

Na obrázku tištěného spoje jsme mohli vidět ještě dva paměťové NAND čipy s kapacitami 16 GB. Vinou cen rychlých pamětí (a využívání iCloudu) se nejspíš nedočkáme 128GB verzí. Osobně si ale myslím, že s výkonným iPadem 3 přijde pouze s 32GB a 64GB pamětí a levnější iPad bude pouze 16GB.

O RAM se dosud nemluvilo. Vzhledem k nárokům iOS 5 a nových aplikací ale nečekejme méně než 1 GB.

Nás se to nedotkne, ale pravděpodobně by nový iPad mohl přijít s lepším modemem. 3G HSPA+ s rychlostí až 22 Mb/s kombinovaný s CDMA jako u iPhonu 4S. Možná je podpora také sítí LTE. A kromě GPS by mohl podporovat i ruský systém Glonass (jako poslední iPhone). Rychlejší Wi-Fi ještě nebude, ale určitě počítejme s Bluetooth 4.0.

Z říše sci-fi je podpora rychlého rozhraní Thunderbolt i USB 3.0. Pro první zatím není k dispozici ultramobilní hardware (a iPad 3 tak rychlé rozhraní ani nepotřebuje), trojková verze USB je zase Apple vytrvale ignorována i u počítačů.

Software

Nový iOS 5.1 zřejmě přinese pouze důležité opravy a menší drobnosti. O systému se zatím bohužel nemluví. Apple bude muset hlavně optimalizovat chod pro případná čtyři jádra a lépe využít vyššího rozlišení.

iPad 3 by mohly být dodáván s hlasovým asistentem Siri. Ten zřejmě dostane do vínku nové jazykové balíčky. Snad se Apple pochlapí a vylepší iCloud. Webová verze nestojí ani za zlámaný iPad, hodila by se synchronizace libovolných souborů jako u Dropboxu a další funkce. A snad už iPad 3 bude umět přes AirPlay posílat i video v 1080p.

Co nás může překvapit? Lepší spolupráce s Mac OS X. Třeba bude iPad fungovat jako další displej nebo pracovní plocha. Kdo ví.

KL24

Kdy přijde

Němci tvrdí, že jej začnou prodávat už 23. března. Březnový příchod je s ohledem na první i druhou generaci iPadu očekávatelný. Keynote s představením iPadu se podle spekulací odehraje už 7. března. Týden nato, 16. března by měl prodej odstartovat v USA, 23. března na dalších velkých trzích a 30. brezna se snad dočkají i ty menší. Všechna data prodejů připadají na pátek, což je už u Applu tradicí.

Jen pro jistotu zopakuji, že článek je čistě spekulační a žádné z informací nebyly ověřeny. Apple vše tají až do poslední chvíle. V případě iPhonu 4S jsme také očekávali více změn, z čehož nakonec pramenilo i lehké zklamání. Historie se klidně může opakovat.

Byl pro vás článek přínosný?