Hlavní navigace

Škola začíná: Jaký notebook pořídit?

8. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předkládáme vám průřez vhodnými noteboky, které školákům pomůžou ve škole, ale nezaostanou ani v oblasti zábavy. Kromě nejlevnějších netbooků mají tyto stroje již velmi slušný výkon, jsou často osazovány 4 GB operační paměti a pevný disk má již výjimečně kapacitu pod 500 GB. Zcela jistě počítejte s vybavením v oblasti bezdrátového spojení Bluetooth a Wi-Fi. Jsou vybaveny aplikacemi pro práci i zábavu. Téměř pravidelně výrobci instalují zkušební verzi kancelářského balíku Office ve studentské verzi a po uplynutí zkušebního období můžete zakoupit licenci za zvýhodněnou cenu. Od tohoto podzimu začne společnost Microsoft nabízet pro notebooky odlehčený balík Office Starter.

Notebook jako organizátor

Základní nabídkou, která však nebude nijak špatnou volbou, jsou netbooky. Malé stroje, které hravě zvládnou veškerou kancelářskou práci a tak jim školní práce padne jako ulitá. Dnes jsou již většinou vybaveny operačním systémem Windows 7 Starter, který školáka nikterak neomezí a po napsání domácích úkolů si na něm může zahrát i jednoduché hry nebo se podívat na film i ve vysoké kvalitě. Výhodou těchto netbooků je dlouhá výdrž na jedno nabití baterie. Obvykle se pohybuje kolem 6 až 7 hodin a tak je zaručeno, že ráno odpojený netbook od zdroje spolehlivě vydrží s usínáním až do večera. Tuto výdrž zajišťuje nejmenší z rodiny procesorů Intel a to oblíbený Atom. Nevýhodou může být "nízký" displej s rozlišením pouze 1024 × 600 bodů.

Vhodným kandidátem může být MSI Wind U160 za 9 500 Kč, který v černostříbrném i zlatostříbrném provedení bude sedět školákům a s šestičlánkovou baterií se výdrž vyšplhá až k devíti hodinám.

Variantou pro školačky může být zlatý, designový HP Mini 210 Vivivenne Tam Edition s motýlími motivy, které se promítají i do operačního systému a odlišují tak svoji majitelku již na první pohled. Tento stylový kousek získáte za 12 990 Kč.

Mininotebook - výborný kompromis

Protože může být nepříliš praktická velikost displeje netbooku a s tím někdy spojená méně kvalitní klávesnice na překážku, začali výrobci ve větší míře nabízet minibooky o velikost displeje 11,6", které mají již velmi dobré rozlišení displeje 1366 × 768 bodů. Toto rozlišení již spadá do zavedeného poměru stran 16:9 a tak veškeré aplikace uvidíte tak, jak potřebujete. Tyto minibooky jsou osazovány úspornými procesory, které i přes svoji nízkou spotřebu dokážou nabídnout velmi dobrý výkon. Naleznete v nich jak procesory Intel, tak i konkurenční AMD. Minibooky oproti netbookům nabídnou i vyšší komfort práce na větší klávesnici. Jen výjimečně narazíte na špatnou. Výdrž těchto strojů se nejčastěji pohybuje kolem pěti hodin, někteří výrobci však nabízejí baterii s vyšší kapacitou, která pak dokáže výdrž přiblížit i k rekordmanům mezi netbooky.

Nejširší nabídku v této třídě naleznete u společnosti Acer. Nabízí kvalitní zpracování i displeje, velmi dobré klávesnice a na výběr z různých barevných variant. V současnosti nejzajímavější model Acer Aspire One 753 s dvoujádrovým procesorem Intel Celeron pořídíte za přijatelných 12 095 Kč.

Rozměrový skok k české klasice

Patnáctipalcový notebook je to, co nejčastěji naleznete v českých domácnostech, ale i na studentských kolejích. Je to velmi oblíbený rozměr. Důvodem je jeho univerzálnost. Velikost je sice hraniční, ale stále ještě přenosná, naopak při sledování filmů poskytne z dostupných notebooků největší obraz. U tohoto rozměru se často setkáte s plnohodnotnou klávesnicí poskytující veškerý komfort práce jak pro psaní, tak i výpočetní operace. I zde naleznete procesory od obou hlavních výrobců. Dobrou variantou s příjemným poměrem výkon/cena je základní řada nových procesorů Intel Core i3. Tento procesor zajišťuje solidní výkon, který ještě nedávno dosahovaly levné stolní počítače. Nezřídka již tyto stroje bývají vybaveny samostatnou grafickou kartou. Ta poskytuje herní výkon i na novější hry s nízkými detaily. U tohoto rozměru se pravidelně setkáte s DVD vypalovací mechanikou. U těchto notebooků již není výdrž na baterii prioritou a tak jsou dosahované časy v rozmezí třech až čtyřech hodin vcelku obvyklé.

Výbornou variantou 15,6" notebooku je Packard Bell EasyNote TJ75, který vyhrál náš redakční test patnáctipalcových notebooků do patnácti tisíc korun. Elegantní design v různých barevných variantách, poměrně kvalitní displej, plnohodnotná kvalitní klávesnice a solidní výkon. Cena 15 000 Kč.

Vyšší dívčí, aneb prestiž i pro velké kluky

Obloukem se vrátíme k přeskočenému rozměru třináctipalcových notebooků. Tyto stroje bývají často na pomezí nejvyšších strojů pro běžné použití a manažerských notebooků s dostatečnou prestiží jak v oblasti materiálů a zpracování, tak i na poli výkonu a výdrže. Tento rozměr poskytuje plný komfort práce, velmi často spojený s výbornou klávesnicí, i když bez numerického bloku. Není výjimkou matný displej. U této třídy se lze setkat s moderním technologickým řešením, které představuje použití výborných procesorů Intel Core i5 s vlastním grafickým čipem v kombinaci se samostatnou grafickou kartou. Mezi těmito dvěma grafickými čipy pak přepíná technologie Optimus. U náročných operací vyžadující vysoký výkon pracuje samostatná grafická karta, v případě nízkých nároků spoří energii baterie sdílený grafický čip procesoru.

Zajímavým vytrvalcem s dostatečnou výdrží a nízkou hmotností je Asus UL30JT. Za 22 500 Kč získáte krásný notebook s dostatečnou dávkou luxusu.

Zlatý hřeb nakonec

Labutí píseň notebooků od milované i proklínané firmy Apple zajistí svému majiteli dostatečný rozruch v jakékoliv společnosti. Je to výhoda i nevýhoda těchto strojů. Základní model MacBook pokračuje v designu bílých notebooků s logem nakousnutého jablíčka. V českých luzích a hájích je bohužel stále vnímán jako snobská záležitost.

Nicméně výborně propracované řešení jak samotného hardware, tak i operačního systému MacOS si získává stále větší počet příznivců. Na oplátku za to dostanou velmi přívětivé, nekomplikované prostředí. Již při nákupu notebooku získáte velké množství aplikací v operačním systému, pokročilý balík iLife pro zpracování multimediálních dat nebo za velmi příznivou cenu alternativu k balíku Office od Microsoftu s názvem iWork. Ta nabízí jednoduché vytváření prezentací v aplikaci Keynote, propracovaný tabulkový kalkulátor Numbers nebo dokonalý psací stroj Pages. Všechny tyto aplikace lze jednoduše kombinovat a není problém s nimi i vysázet jednoduchou publikaci. Samozřejmostí je i kompatibilita s aplikacemi Microsoft Office. Pro zájemce je možné jednoduché počeštění systému zdarma.

KL24

Výkon MacBooku vychází z odladěného systému i hardwaru a i základní model bez potíží dokáže editovat záznamy z vaší kamery v aplikaci iMovie z balíku iLife. Nízká energetická náročnost spolu s velkou kapacitou baterie umožňuje v ekonomickém provozu dosahovat výdrže na jedno nabití až 10 hodin. Za prestiž a technologie se však platí a tak je zlatý hřeb zlatý i cenou. Ta atakuje částku 27 000 Kč. To však pro studenty může být kompenzováno akcí, při které s nákupem MacBooku dostanou zdarma přehrávač iPod.

Byl pro vás článek přínosný?