Hlavní navigace

Skvělý test 1kW zdrojů

22. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Xbitlabs.com mají k dispozici zátěžovou platformu dostatečnou i pro testování 1kW zdrojů, a tak udělali pro ty největší nadšence jistě zajímavý test. Celý jej najdete na této adrese, následující řádky by měli pomoci při čtení tohoto testu všem, kdo nevládnou úplně nejlepší angličtinou. Vezmu jeden zdroj jako příklad a budu dodržovat postupné uspořádání jako v onom testu:

Každému zdroji jsou věnovány dvě strany, první z nich vám představí zdroj po vizuální stránce, podotkne něco o balení či o tom, zda není tento zdroj náhodou podobný zdroji jiného výrobce (OEM výroba je u zdrojů dost bežná, mnoho značek je vyráběno v továrnách CWT - Channel Well Technology či FSP - Fortron Sparkle a jen pár dalších).

U každého zdroje přehledně vidíte jeho kabeláž, redaktor nezapomněl změřit délky jednotlivých kabelů a vy si tak můžete návrh nového PC udělat hezky na papíře. Vyhnete se tak zklamání, kdy vám v bigtower skříni nedosáhne kabel od zdroje k požadovanému umístění pevných disků ap.

Každý zdroj je podroben i rozborce. Na štítku pak vidíte, co s daným zdrojem slibuje výrobce:

 

Následující strana začíná vždy zkouškou bezproblémovosti chodu s UPS: přepnutí do režimu napájení pouze UPSkou zvládli myslím bez úhony všechny zdroje. Následuje graf zvlnění (ripple) pro 3,3, 5 a 12V napětí:

Poté odchylky napětí při zátěži (opět pro různé hladiny napětí):

Další test je tzv. cross-zátěž. Jednoduše v grafu vidíte chování zdroje, jestliže se postupně zatěžuje více a více jak 12 V, tak 3,3 + 5 V:

Další fotografie, graf a povídání patří ventilátoru:

 

V grafu vidíte závislost otáček větráku na zatížení zdroje. V podstatě vám stačí vědět jedno: 12cm větrák nad 1 200 ot./min už bude slyšet, na 2 500 ot./min už je to hukot. U 8cm jsou tyto hladiny jen trochu výše.

Poslední graf v popisu zdroje je jedním z nejdůležitějších. Modrá křivka ukazuje účiník (power factor), tedy to, jak si PFC ve zdroji dokáže poradit s korekcí a nakolik je zdroj "slušným" zařízením v elektrické síti. Červená křivka znázorňuje účinnost (efektivitu) při vzrůstajícím zatížení. Vysoká efektivita zdroje znamená nejen menší náklady na elektřinu, ale zpravidla také menší zahřívání zdroje a jeho vyšší životnost (kvalitní komponenty):

CS24

V testu se utkaly zdroje značek Antec, Fortron, Enermax, Tagan, TherlmalTake a další, u nás méně známé a závěry jsou překvapivé. Docela (až na účinnost) propadl Fortron FSP-1010, jemuž by prý spíše slušela nižší nálepka než "1000", pochvalu si nevysloužily ani dva zdroje ThermalTake s vysokým výkonem (jeden ToughPower má dokonce 1 500 W), ani Tagan. Enermax Galaxy není příliš účinný, Antec má zase vyšší teploty. A tak uspěly spíše značky jako Floston či Ultra Products. Autor ale vzpomíná, že žádný ze zdrojů se nevyrovnal již dříve samostatně recenzovanému Cooler Master Real Power Pro.

Zdroj: Xbitlabs

Autor článku