Hlavní navigace

SkyDrive bude jako Dropbox, Windows s ním budou pracovat jako s běžným synchronizovaných úložištěm

20. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

A je to tu. Microsoft roztáhl oponu a konečně vám můžeme nabídnout více než frázi typu „Windows 8 budou úzce napojená na cloudové služby“. Že budou, jsme věděli. A tak nějak jsme tušili, jak to zhruba bude vypadat. A z toho, co víme nyní, můžeme s potěšením prohlásit, že budoucnost klepe na dveře a Microsoft se nezastavuje s vyděšeným výrazem ve tváři. Tentokrát svižně kráčí vpřed a buduje cestu, na níž budeme moci my, obyčejní smrtelníci, ještě letos vykročit. Přijetí Metra jako nového prostředí je jedna věc, ale způsob nakládání s datovým úložištěm a službami je věc zase docela jiná.

V uplynulém roce se rozběhl koloběh událostí, které vyvrcholí s vydáním Windows 8. Důležitost SkyDrivu redmondští naznačují řadu měsíců, od posledního léta web přepracovali, takže se už nespoléhá na zásuvné moduly, všechno funguje univerzálně v každém prohlížeči, a to díky HTML5. K tomu se vyrojily všemožné sdílecí funkce, celkově se tahle služba přiblížila koncepci Dokumentů Google. Již v téhle fázi má Microsoft v ruce produkt, který uživateli dává možnost nahrát do něj hodně obsahu (každý uživatel dostává kapacitu 25 GB zadarmo) nekomplikovaným způsobem: stačí soubory přetáhnout na web.

A co s takovým obsahem běžně chcete dělat? Fotky třeba chcete prohlížet, někdy ještě k tomu sdílet s ostatními, něco podobného platí o dokumentech a jiných typech dat. SkyDrive již tohle běžnou práci se soubory umožňuje, takže nyní zbývá napojit ho na operační systém a vůbec všechny služby, které Microsoft provozuje. Uživatel ve finále získá širokou sadu služeb, které jsou vzájemně propojené. U žádné činnosti se nezasekne, všechno bude spolupracovat tak, jak byste čekali. A možná také tak, jak byste nečekali. SkyDrive bude centrála, protože sem se bude všechno ukládat.

Nativní klient pro Windows blíží. Bude jako Dropbox

Aby to celé mohlo dobře fungovat, musíte mít k takovému úložišti snadný přístup. V současnosti vám nezbývá než navštívit web. Jenže efektivní správa souborů se de facto neobejdete bez nativní aplikace pro operační systém, webové podoba slouží spíše jako doplněk. Jistě, je dobře použitelný a spolehlivý, ale naproti tomu vám takový Průzkumník ve Windows poskytne mnohem více možností. A především vyšší rychlost práce. Z uvedeného příkladu přímo vyplývá další handicap, na SkyDrive musíte všechno nahrát ručně. Takže něco uložíte na lokální pevný disk a posléze to máte ještě přetahovat někam do prohlížeče?

Sami víte nejlépe, že podobné řešení nepatří k nejpohodlnějším a těžko masově uchytí, když konkurence nabízí víc. Dlouhé měsíce a roky se Microsoft nechal zahanbovat službou, v jejíž jednoduchosti spočívá genialita. Dropbox představuje ideální koncept, jak má cloudové úložiště pracovat. Podmínkou je klient pro operační systém, který vám na místním disku vytvoří speciální složku. A cokoli do ní vložíte, se synchronizuje při zachování původní adresářové struktury do cloudu. Veškerá pozměněná data pak server vždy pošle do vašich zbývajících připojených zařízení.

Microsoft šel do sebe a nativní klienty opravdu uvede. V desktopovém prostředí budeme se SkyDrive moct pracovat úplně stejně, jako pracujeme s obsahem na běžných pevných discích. Cloudové úložiště se pro nás stane dalším takovým diskem, kam můžeme přetahovat fotky, videa a další libovolný obsah. Redmodský gigant slibuje, že se vyhneme kompromisům. Jediné, čím se budou navenek data nahraná na SkyDrive odlišovat od těch čistě lokálních, bude značka symbolizující, že se data odeslala nebo neodeslala do cloudu.

Úspěšně nahrané soubory a složky bude označovat fajfka. Všechna synchronizovaná data nicméně budou k dispozici i bez připojení, protože budou zároveň zachována na vašem lokálním disku.

Dropbox slouží jen k synchronizaci, SkyDrive je webová edice Průzkumníka

Nebudeme si nic nalhávat, nyní to vypadá, jako bychom popisovali Dropbox. S takhle jednoduchým konceptem skutečně přišel v minulosti a bylo to dávno před Microsoftem. Že ale bude SkyDrive operovat skoro stejně, se rozhodně nezlobíme, ba právě naopak. Co ale Dropbox nemá, je možnost se soubory rozumně pracovat ve webovém prostředí. On skutečně slouží jako prostředník pro přihrávání souborů, nic víc.

Avšak SkyDrive, jak již bylo řečeno v předchozích odstavcích, Microsoft naprogramoval tak, abyste mohli nahraný obsah prohlížet rovnou na webu. V případě wordovských dokumentů, tabulek nebo presentací se dokonce můžete pustit do úprav v prostředí prohlížeče.

A když se pustíte do psaní (klidně zbrusu nového) dokumentu v prohlížeči, je vlastně úplně jedno, na jakém počítači pracujete. Jakmile zapnete svůj domácí stroj, dojde k synchronizaci se vzdáleným serverem a onen dokument se stáhne na lokální disk. V psaní pak můžete plynule navázat tam, kde jste skončili, a to pro změnu klidně z plnohodnotného Wordu nainstalovaného ve vašich domácích Windows.

Přístup ke vzdálenému počítači přes webové rozhraní

Možnosti klienta nicméně budou ještě širší. Pakliže budete mít počítač spuštěný a napojený na SkyDrive, budete k němu moct přistupovat přes webové rozhraní z úplně jiného stroje. Technicky vzato neuvidíte vzdálenou plochu, ale budete se moct pohybovat v adresářích. Klidně odtamtud zkopírujete do svého cloudového úložiště soubory, které jste si předtím zapomněli přetáhnout na flash disk (a teď s nimi nutně potřebujete něco provést).

V téhle vizi budoucnosti přestanou být flash disky v řadě běžných situací potřeba. V nejbližších letech ovšem budeme narážet budeme především na úhlavního nepřítele cloudu: pomalé nebo nedostupné internetové připojení. Takže bychom vám radili, abyste si domů pořídili pořádně rychlou, stabilní přípojku bez FUP. Mimochodem, stále jsme neřekli jeden zjevný fakt. Asi už vám dávno došlo, že tímto Mesh ukončí svou neúspěšnou kariéru, byť to oficiálně Microsoft nikde neřekl.

SkyDrive pro desktop se neomezí jen na nová Windows 8, poběží také pod Windows Vista a 7. Instalační program by neměl překročit 5 MB a instalace zase 10 vteřin. Při synchronizaci prý nepoznáte, že program běží na pozadí, vývojáři strávili hodně času optimalizací. Na rozdíl od Meshe budete moct využít plnou kapacitu úložiště, v základu tedy 25 GB. Synchronizované úložiště bude moct po zaplacená narůst (kam přesně, to nevíme, možná půjde o 100 GB). K dobrým zprávám přidáme ještě jednu, z Průzkumníka do cloudu nahrajete až 2 GB velké soubory (z webu podle všeho nikoli).

Novinky ohledně SkyDrive tedy nepotěší pouze majitele strojů s Windows 8, potěší i příznivce desktopu a starších edicí Windows. Minimálně vzdálený přístup k propojenému počítači z webu jsme nečekali a půjde o velice zajímavou funkci. Zneužití se bát nemusíme, Microsoft chystá dvoufázové ověření identity. První fáze je samozřejmě heslo, ve druhé nastoupí na scénu mobilní telefon a náhodně vygenerovaný kód. Ten si případně místo mobilu pošlete na alternativní e-mailovou adresu. Po zadání kódu se aktuální stroj označí jako důvěryhodný a budete se z něj moci podívat do jiného počítači napojeného na SkyDrive.

Klient pro Metro doprovodí klienta pro dekstop

Vedle desktopové edice bude SkyDrive k dispozici samozřejmě ve formě aplikace pro Metro. Docela dobře ji vystihneme, když ji prohlásíme za takového Průzkumníka pro Metro. Ona totiž v zádkladu umožňuje to stejné, co Průzkumník. Oba programy slouží k procházení dat v úložišti. Jen v tomto konkrétním případě bude oním úložištěm SkyDrive, procházet budete obsah uložený a synchronizovaný s cloudem. Nečekejte žádné složitosti, Metro staví na jednoduchosti a klient pro vzdálené úložiště na tom bude podobně. Stále platí, že ke SkyDrive budou moct přistupovat všechny aplikace v Metru.

Ke svým fotkám se tak například dostanete mj. prohlížeče obrázků. Ten vás nasměruje na galerii snímků uložených v cloudu. Kromě samotného Microsoftu ale budou moci úložiště využívat vývojáři třetích stran. Když si někdo vyrobí svou aplikaci na procházení obrázků, bude mu také umožněn přístup ke snímkům ve SkyDrive. A jak již dříve redmodská firma avizovala, v cloudu se budou nacházet nastavení aplikací, což je užitečný doplněk. Kromě přímého přístupu k osobním datům si budou aplikace vedle toho (volitelně?) ukládat mimo náš zrak konfiguraci, abyste se k ní mohli vrátit, když operační systém přeinstalujete.

Slib z minulosti platí v plné míře. Díky zálohám v cloudu klidně můžeme o obsah místního disku přijít. Když si pak koupíme nový počítač, stačí se jen přihlásit ke svému účtu a všechno se nám zase nahraje zpátky. Načtou se naše předchozí nastavení systému a programů (nikoli těch desktopových). Ukázku si vyzkoušíme již za pár dní, bude ve Windows 8 Consumer Preview. Pro pořádek připomínáme, že klient pro SkyDrive pro Metro bude postavený na webových technologiích. Přímočaré ovládání dotykového prostředí slibuje velice rychlou a pohodlnou navigaci v rámci celé cloudové jednotky.

Nahradí cloud flash disky?

A vzhledem k zabudovaných sdílecím funkcím ve Windows 8 bude cloudový disk snadno využitelný ke sdílení čehokoli. Skoro. Časem dojde k vyrovnání funkcí, takže se nebudete muset rozhodovat mezi webem a aplikací. Oba varianty budou rovnocenné, jen web se bude hodit spíše na desktop a nativní aplikaci využijete na tabletu s osmičkami a Metrem. Vzhledem k důležitosti ještě jednou vypíchnu podporu pro třetí strany. Už se těšíte, až budete moct v libovolném prográmku od libovolného vývojáře ukládat soubory přímo do SkyDrive, jako by šlo o váš běžný pevný disk?

Vývojáři se přitom ani nemusí snažit, aby nějakou podporu do svého výtvoru zabudovali. Pakliže jejich dílko dovede otevírat a ukládat dokumenty a fotky (Microsoft výslovně zmiňuje tyto dva typy), bude v tomto ohledu automaticky umět spolupracovat se SkyDrive. V téhle vizi budoucnosti přestanou existovat situace, kdy máme v rukou několik různých verzí stejného dokumentu.

Místo příloh u e-mailu můžete kolegovi poslat odkaz na soubor uložený v cloudu. Na témž souboru s ním pak můžete spolupracovat a zároveň ho ještě jiným lidem předvádět v režimu jen pro čtení. Pořád přitom půjde o jedinou kopii, čímž se zabrání nežádoucí fragmentaci. A nebudou se řešit žádné flash disky. Kde jsem já ten dokument jen nechal? Podobnou otázku si už nepoložíte.

Většinu žhavých novinek si můžete prohlédnout i v praxi na videu:

CS24

Zdroj: Building Windows 8