Hlavní navigace

SkyDrive Explorer: webový disk v Průzkumníku

3. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejprve dovolte krátké seznámení se SkyDrive pro všechny čtenáře, kteří s ním ještě neměli tu čest. SkyDrive je jedna ze služeb balíčku Windows Live. V tomto případě se jedná o webové úložiště s aktuální kapacitou 25 GB, kam můžete nahrávat své fotografie, dokumenty a další soubory pomocí speciálního rozhraní ve webovém prohlížeči.

Soubory nahrané ve SkyDrive lze sdílet s dalšími uživateli. Fotografie jsou zároveň dostupné v podobě alb s online prohlížečem. Opět zde určujete, kdo si je smí prohlédnout (všichni, lidé z kontaktů, vybraní uživatelé). Pokud do SkyDrive nakopírujete dokumenty z programů Microsoft Office, můžete si je již nyní prohlížet v testovací verzi webových Microsoft Office, viz návod.

Všechny soubory, které do SkyDrive nahráváte, musí projít přes webový prohlížeč. Je tedy nutné se nejprve přihlásit s Windows Live ID na patřičnou webovou stránku (skydrive.live.com), zobrazit si nahrávací rozhraní a do něj soubory přetáhnout. Pokud byste rádi dali přednost jinému řešení, například namapování úložiště jako dalšího síťového disku ve Windows, zkuste doplňkový prográmek SkyDrive Explorer.

Připojte se na SkyDrive

Po instalaci SkyDrive Exploreru (upozorňuji, že tento program není od Microsoftu), se vám v Průzkumníkovi objeví další položka nazvaná jako SkyDrive Explorer. Poklepejte na ni a zobrazte si okno pro přihlášení s vaším Windows Live ID.

Po zadání jména a hesla klepněte na tlačítko Sign In a počkejte na přihlášení ke službě. Během několika sekund SkyDrive Explorer v Průzkumníkovi zobrazí seznam všech dostupných položek, které máte nakopírovány na svém účtu u SkyDrive.

Následující práce s vaším webovým úložištěm je již docela jednoduchá. Tak, jako v Průzkumníkovi kopírujete soubory ze složky do složky pomocí schránky nebo přetažení myší, můžete je nyní kopírovat také na SkyDrive. Připojení k jednotce zůstává aktivní, dokud v Průzkumníkovi neklepnete na tlačítko Logout, nebo dokud počítač nerestartujete.

Co všechno SkyDrive Explorer dovede?

První vlastností je samozřejmě zobrazení obsahu webového úložiště SkyDrive, se všemi soubory a složkami. K souborům si zobrazíte jejich informace, jako je typ, velikosti, datum vytvoření atd.

Samozřejmostí je vytváření nových složek (pomocí pravého tlačítka myši v Průzkumníkovi) a kopírování souborů do nich pomocí jednoduchého přetažení v Průzkumníkovi. Stejně tak je možné data ze SkyDrive kopírovat zpět do počítače.

Zajímavé je spojení podpory SkyDrive jako síťového disku a možnosti vytvářet zástupce na složky v něm umístěné.

Není to stoprocentní

Jak se píše v readme k programu, protokol SkyDrive není zdokumentován. To jinými slovy znamená, že od programu můžete očekávat podobnou spolehlivost, jako třeba u Mirandy, alternativního klienta pro ICQ. V momentě, kdy Microsoft na svých webech něco změní, budete muset aktualizovat na novější verzi programu SkyDrive Explorer, která to bere v potaz (stejně tak je po změnách v ICQ nutné aktualizovat Mirandu).

Testoval jsem SkyDrive Explorer 1.1 Beta tento týden. Aktuální verze se zdá být spolehlivá. Instalace probíhá bez problému, restart počítače není nutný k tomu, aby program začal fungovat. Určitým nedostatkem je však absence přípon u nakopírovaných fotografií. Pokud je stáhnete do počítače, musíte je přejmenovat, aby se vám otevíraly ve výchozím prohlížeči obrázků.

CS24

Tip: Podrobný návod k práci se službou SkyDrive pomocí webového prohlížeče najdete v článku Začínáme se SkyDrive: 25 GB na webu zdarma.