Hlavní navigace

SkyDrive: je a bude důležitější než pevný disk v počítači?

19. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letní novinky a minulost SkyDrive

Minulost: co nám vadilo na SkyDrive?

SkyDrive paradoxně vůbec není novinkou, přestože by měl teprve v následujících týdnech a měsících pořádně ožít. Za celou svou čtyřletou existenci mnoho úspěchů nesklidil, nejspíš i proto, že v praxi nefungoval zase tak dobře. Microsoft nejen u této služby konkurenci přebíjel pouze parametry, nabídl třeba 25 GB prostoru každému uživateli. Štědrá nabídka ale nevyvažovala nepohodlné ovládání. Přeci jen se soubory prostřednictvím Silverlightu ve webovém prostředí nenahrávaly zrovna pohodlně. Navíc si řada lidí zvykla na pohodlná řešení jako Dropbox, kde klient pro operační systém nahradil ruční nahrávání na web.

Zmíněný Dropbox je přitom dokonale jednoduché řešení, ve Windows se vytvoří příslušně pojmenovaná složka, do níž úplně normálně přetahujete soubory a vytváříte další složky. Zde umístěný obsah se synchronizuje se vzdáleným serverem, který se zase synchronizuje s dalšími instalacemi Dropboxu. Skvělé je, že se s ničím nemusíte složitě nastavovat a instalace klienta proběhne rychle.

SkyDrive

Hloupě vyřešená synchronizace

Také díky vysoké kapacitě se SkyDrive vybízí k podobnému využití. Jenže dosud řešení od Microsoftu nepracovalo podle našich představ. Klient pro počítače se nazývá Mesh (jak Mesh, tak SkyDrive spadají pod portfolio služeb označovaných jako Windows Live) a naneštěstí se chová tak, jak si to nepřejeme. Běžně byste čekali, že bude po vzoru Dropboxu zálohovat obsah určitých složek. On to dělá, jen k tomu nevyužívá plnou kapacitu cloudového úložiště, namísto pětadvaceti gigabajtů se Mesh omezuje na pět.

A co hůř, oněch potenciálních 5 GB dat se ve SkyDrive pořádně ani neukazuje. Soubory a složky synchronizované Meshem si žijí kdesi na pozadí, vy k nim přístup sice máte, ale krkolomný až hanba. Pakliže jste dali šanci Dropboxu, víte, jak se někdy hodí na cizím počítači otevřít prohlížeč, přihlásit se ke svému účtu a potřebná data si stáhnout, aniž byste museli do systému instalovat klienta. SkyDrive je webová aplikace, takže by se v ní synchronizovaná data objevit měla spolu s dalším obsahem, současný přístup v oddělování dvou prostorů prostě nedává smysl.

A to nemluvím o tom, že instalace Meshe dokáže spolknout opravdu nepřiměřené množství času a vyvrcholí drzým oznámením o tom, že se počítač musí zrestartovat.

SkyDrive

Lepší časy přichází

Služba se ale postupně mění, vlastně má zanedlouho zažít největší rozmach. Úlohu v tom hraje cloudová strategie Microsoftu, jejíž součástí jsou i operační systémy Windows 8 a Windows Phone.

Předesílám, že se stále neví nic konkrétního o tom, jak se bude vyvíjet sada aplikací Windows Live pro Windows. Jak se změní Mesh, jestli se synchronizované data nakonec objeví mezi ostatními ve SkyDrive, to teprve udivíme, byť budoucnost věštíme docela růžově. Teď se ale zaměříme na změny ve SkyDrive, jakožto ve webovém úložišti. Zapomeňme na chvíli na synchronizační schopnosti a la Dropbox.

Momentálně nás zajímá to, jak se cloudová jednotka obsluhuje. V létě doznala významných vylepšení, Microsoft se od Silverlightu a podobných technologií přeorientoval k universálnějšímu HTML5. To je velice pozitivní krok, protože od webové služby chceme, aby fungovala v internetovém prohlížeči. I v takovém, kde nemusí být zásuvné moduly dostupné. Dnešní webové technologie zásuvné moduly v lecčem nahradí, což se potvrdilo také zde.

Současnost: SkyDrive = Průzkumník

Současnost: SkyDrive = Průzkumník

Nová generace SkyDrive nám ukazuje, jak by mohl vypadat Průzkumník budoucnosti. Přirovnat webovou službu k základnímu programu ve Windows prostě musím, nedá mi to. S novými funkcemi se v ní dají pohodlně (!) spravovat složky a prohlížet soubory. A co víc, jde o i prostředek ke kancelářské práci, protože v něm můžete třeba i psát dokument, neboť se napojuje na webovou sadu Office.

SkyDrive

K nejdůležitějším faktorům patří svižnost. SkyDrive na tom není špatně, hýbe se docela obstojně. Při velkém letní akci Microsoft předělal celou aplikaci tak, abyste u ní nestrávili čekáním půlku života. Jestli jste v ní dříve při prohlížení fotografií běžně čekali i několik sekund, nyní stejnou akci provede za zlomek bývalého časového úseku. Svou zásluhu na příjemně svižném prohlížení (obrázků) má jistě zprovoznění hardwarové akcelerace.

Vytvářejte dokumenty a ukládejte je ve SkyDriveVytvářejte dokumenty a ukládejte je ve SkyDrive

Sami jsme si ověřili, že nejvyrovnanější výkon v hardwarové akceleraci podává Internet Explorer 9. Uživatelé tohoto prohlížeče ale mají další výhodu, v kombinaci s Windows 7 mohou využít inovovaného hlavního panelu. SkyDrive na něj připnete, přičemž se vám poté zpřístupní úlohy v Jumplistu. Doslova na dosah ruky pak máte webovou aplikaci, která se chová jako řada jiných nativních programů pro Windows. Upřímně, řada z nich ani Jumplistů a dalších funkcí nedokázala za dva roky vůbec využít.

(hlavně v kombinaci s IE9 a Windows 7)

SkyDrive vám z hlavního panelu nabízí snadný přístup k souborům (obecně kategorizuje obsah na fotografie, dokumenty a všechny ostatní soubory, typ složky si proto ručně přenastavíte, je-li to potřeba). Dokonce v seznamu rychlých úloh najdete odkaz na vytvoření dokumentu, tabulky či presentace. V kombinaci s IE9 se SkyDrive skutečně umí blýsknout.

Využití JumplistuVyužití Jumplistu

Podívejte se klidně na video, které nahradí i několik zbytečných odstavců textu. Microsoft v něm demonstruje především pěkně vyřešenou a živou fotogalerii a správu dokumentů. Všimněte si, co lze dělat například s excelovskou tabulkou. Vedle prohlížení se lze ihned pustit do úprav, nebo si dokonce otevřete starší revize. Nechybí ani sdílení. Ve fotogalerii udivíte načítání náhledů v tom místě galerie, kde se právě nacházíte, plus pěkně rozhýbané náhledy.

K tomu všemu vám stačí moderní webový prohlížeč. Který z těch současnějších mezi ně nepatří? Uvedené funkce nejsou (až na Jumplisty) exkluzívní, takže si s nimi poradí mj. jak Firefox, tak Chrome nebo Safari. Nezdá se vám procházení fotek na webu dokonce příjemnější než s výchozími nástroji ve Windows?

Geniální fotogalerie

Spekuluje se o tom, že by se obrázky (do určité velikosti) nepočítaly do limitu pětadvaceti gigabajtů, které máte jinak k dispozici. To by službu nakoplo pořádně. Google uživatelům sítě Google+ pořádně zvýšil rozlišení pro obrázky, které se vám z pevně dané kapacity nestrhávají, tak proč by něco podobného nemohl udělat Microsoft? Pak byste do SkyDrive klidně nahrávali všechna fotoalba, aniž by se to negativně projevilo na kapacitě cloudového úložiště. Pak byste se už nemuseli starat o to, že vám odešel pevný disk, obrázky by byly bezpečně uložené na serveru.

Složky s obrázky mají proměnlivé náhledySložky s obrázky mají proměnlivé náhledy

A vy byste se k nim v případě potřeby dostali z libovolného zařízení. Nemusí přitom jít pouze o počítač, hovoříme rovněž o chytrých mobilních telefonech, respektive o kterémkoliv zařízení se schopným internetovým prohlížečem.

Multimediální obsah prostřednictvím SkyDrive neupravíte, což mi jako fatální nedostatek nepřijde (kdo se má vrtat ve stokách fotek z dovolené?). Microsoft tento prohřešek navíc může někdy v budoucnu napravit. Úložiště se zato naučilo něco o dost cennějšího, v dnešní době je populární sdílení, a právě sdílení SkyDrive konečně umí na výbornou.

Složka s obrázkySložka s obrázky

Prohlížení obrázkůProhlížení obrázků

Podzimní novinky: sdílení a správa složek

Žhavé novinky chladného podzimu

Sdílení se všemi

Po letním nášupu přichází nášup podzimní (či zimní, jak chcete). Základy si Microsoft vybudoval, nyní je řádně vylepšuje a staví na nich další novinky. Jak již bylo řečeno, veškerý obsah uložený ve SkyDrive lze sdílet. Donedávna nešlo o nic světoborného, teprve nyní konečně přišlo to, na co jsme čekali. Sdílení se poměrně dost podobá tomu v Dokumentech Google, ostatně, co byste zde vymysleli nového, že? Když teď u souboru klepnete na sdílení, nabídne se e-mail, sociální sítě a obyčejný odkaz.

Sdílení pomocí e-mailuSdílení pomocí e-mailu

Sdílení pomocí odkazuSdílení pomocí odkazu

Buď odkaz na soubor pošlete prostřednictvím jedné z přímo podporovaných cest, nebo si ho zkopírujete a pošlete svým známým jinou cestou, třeba přes chat. Výsledek bude ale pokaždé přibližně stejný, z odkazu se onen člověk dostane k vašemu souboru uloženému ve SkyDrive. Jak asi správně tušíte, potenciál se skrývá především v hromadné spolupráci na úpravách dokumentů. Samozřejmě můžete prostře jen sdílet vtipné videjko s vašimi nejbližšími, ale v případě editace dokumentů získává sdílení jiný rozměr.

Pasivní přijímání obsahu se přemění na aktivní vytváření. Jistě, opět namítnete, že něco podobnému má krom jiných také Google, a to už pěkně dlouho. S tím nelze nesouhlasit, v případě SkyDrive jde přesto o velmi radostnou zprávu. Zejména proto, jak důležitou úlohu služba hraje v cloudové strategii Microsoftu. Soubor přitom nemusíte zpřístupňovat úpravám, lze získat odkaz, po jehož otevření si člověk sdílený dokument pouze prohlédne, ale nijak do něj nezasáhne.

Podotýkám, že přihlášení druhé strany k Windows Live není nutné – pokud nechcete, kolega s vámi může dokument upravovat i bez účtu v této síti. Přehled, s kým co sdílíte, se zobrazuje v postranní liště, kde se schovává nabídka akcí nebo souhrn informací o souboru či složce.

Správa obsahu jako ve Windows

Kromě toho, že ve SkyDrive konečně snadno vytvoříte složku, lze přede všemi novinkami pohodlně nahrávat soubory na web. Právě HTML5 se zasloužilo o to, že jsme byli zbaveni nutnosti vybírat položky k odeslání pomocí Průzkumníka. Krkolomná operace se přeměnila v nejjednodušší možnou věc, požadované soubory do úložiště nahrajete pouhým přetažením. Existuje něco přirozenějšího? Těžko. Přesně na tento styl práce jsme si zvykli na počítačích používat. Cloudové úložiště najednou boří bariéru mezi operačním systémem a prohlížečem.

Soubor na web nahrajete přetažením. Funguje to i ve FirefoxuSoubor na web nahrajete přetažením. Funguje to i ve Firefoxu

Průběh nahrávání se zobrazuje v rohuPrůběh nahrávání se zobrazuje v rohu

Z operačního systému jste dříve nemohli přetahovat soubory do okna prohlížeče. Zprovoznění této funkce je proto veledůležité, už se nemůžete vymlouvat na složitou manipulaci. Stav nahrávání se zobrazuje v pravém dolním prohlížeče, do jisté míry nezávisle na stránce se SkyDrive. Během nahrávání ji nesmíte opustit, můžete se ale pohybovat mezi složkami a dokumenty, to průběh nijak neovlivní. V případě odesílání obrázků si můžete zvolit optimalizaci jejich velikosti na únosné rozlišení (na poměry webu).

Pod správou složek si představte všechny obvyklé věci: přesouvání, mazání nebo i stahování a sdílení. Vidíme tu novou generaci Průzkumníka, který umí vše podstatné jako jeho předchůdci, ovšem získal pár bezva funkcí navíc. A aby byl dojem ze SkyDrive jako aplikace úplný, současné webové technologie umožňují používání vlastních kontextových nabídek, čehož Microsoft využívá. Vy tak můžete vyvolávat nabídky klepnutím na složku nebo soubor. Souhrn dostupných akce se kromě toho trvale vyskytuje v postranní liště.

Speciální kontextové nabídky umožňuje jazyk HTMLSpeciální kontextové nabídky umožňuje jazyk HTML

Důležité podzimní novinky, tedy sdílení, snadné nahrávaní a spravování obsahu, si opět můžete důkladně prohlédnout na videu, které vás poučí lépe než hromada statických obrázků.

SkyDrive ve větším měřítku

SkyDrive ve větším měřítku

Takže svá data můžete organizovat, prohlížet, dokonce i sdílet, případně můžete s kolegou spolupracovat na psaní dokumentu. To je všechno hezké, ale současná doba žádá víc. SkyDrive se stane pojítkem mezi vašimi zařízeními. Vlastníme počítače, smartphony, brzy ve větším měřítku také tablety. Obsah bude potřeba synchronizovat, protože fragmentace by nás dovedla k šílenství. Windows 8 mají datového úložiště využít i k ukládání nastavení. Záloha (a synchronizace) bude teoreticky fungovat příkladně.

I když pomineme nastavení, při práci v osmičkách se bude SkyDrive přímo využívat jako prostředek k ukládání obsahu. Viděli jste fotogalerii pro Metro? Ukazují se v ní alba i ze SkyDrive. V jenom těch alb budou uložené snímky nafocené vaším telefonem (s Windows Phone), pokud to povolíte. Na tomto příkladu člověk hezky vidí, jak důležitou úlohu SkyDrive bude/by mohl hrát. Budeme-li jej (moci) brát jako naše primární úložiště, ke svým datům se dostaneme odkudkoliv. Ani nebudeme potřebovat nějaký Mesh.

V souvislosti s blížícími se osmičkami se proslýchá, že budou možná dokonce synchronizovat velkou část obsahu z pevného disku. Jak velkou, to uvidíme. Každopádně se může klidně stát, že ve Windows 8 bude Mesh v nějaké dost odlišné formě přežívat a bude se starat o zálohování dat do cloudu. Bohužel nám sousta informací chybí, takže o nemá příliš cenu dlouze spekulovat. Podrobnosti se tak jako tak blíží, až poté budeme moudřejší. Nyní víme alespoň částečně, jak se bude SkyDrive využívat. Pro více informací případně navštivte ExtraWindows, eventuálně se mrkněte na video níže.

Více o cloudu a Windows 8: Windows 8: Co všechno vlastně (ne)víme?

Přeci jen, úložiště SkyDrive a synchronizovaná data (řešení typu Mesh) jsou dva rozdílné pojmy. A my tu dnes hovoříme o první jmenované službě. Pokud si potřebujete doplnit vzdělání v souvislosti s Windows Phone, klidně si přehrajte další dvě videa.

Všechno se propojuje se SkyDrive

SkyDrive se integruje přímo do aplikací, což dokládají jak stále rozpracované osmičky, tak třeba Windows Phone. Microsoft uvedl klienta pro mobilní systém, který se na malá přenosná zařízení hodí přeci jen lépe než web. Webová stránka nenabízí tak pohodlné ovládání jako nativní aplikace. Otázka zní, zda potřebujeme nativní aplikaci rovněž pro Windows. Tam si, zdá se, naopak plně vystačíme s internetovým prohlížečem.

Microsoft ale SkyDrive chytře využívá v Hotmailu. Velké cloudové úložiště především řeší velké přílohy u e-mailů. Díky integraci a vzájemné spolupráci můžete při psaní zprávy nahrát soubory, ale neposlat je jako běžnou přílohu. Naopak, svým kamarádům odešlete pouze odkaz k prohlédnutí souborů, které fyzicky nemusí putovat nikde přes servery poskytovatelů poštovních služeb. Budou ve vaší cloudové jednotce, z níž vždy můžete upravit pravidla sdílení.

SkyDrive v Hotmailu

Když máte tolik produktů co Microsoft, je namístě je logicky propojit. SkyDrive svou podstatou zle využít v řadě služeb, krásně to dokazuje Hotmail. Windows 8 a Windows Phone zase ve velké míře využívají volné kapacity ke sdílení, ať už jde o fotky či dokumenty. Tato služba se pomalu a jistě stává středobodem produktů od Microsoftu. Povede se ale výrazněji zaujmout uživatele a naverbovat je k pravidelnému využívání úložiště nové generace?

Tip: Jak má vypadat ideální cloud? Jako SkyDrive, Dropbox a iCloud dohromady

KL24

Vývojáři by se neměli nechat ujít zprávu o tom, že se uvolnilo API. Můžete své aplikace a služby napojit na SkyDrive. Jak bujnou máte fantazii, jak byste pětadvacet gigabajtů zaplnili vy? A co říkáte na nového klienta pro Windows Phone, respektive na jeho takřka identické dvojče pro iPhone? (Na propojení SkyDrive a Windows Phone se zaměříme zase jindy.)

Byl pro vás článek přínosný?