Hlavní navigace

Skylake-X nepotřebuje nový chladič, uchycení u LGA 2066 je plně kompatibilní s LGA 2011

29. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jelikož platforma X299 a procesory Skylake-X (plus méně důležité Kaby Lake-X) byly podle všeho Intelem posunuty dopředu a chystají se k vydání již v červnu, přijde nám u Intelu během dvou měsíců na svět nový procesorový socket LGA 2066. Pokud vím, zatím se neobjevila fotografie této patice nebo pro ní určeného CPU. Nevědělo se tedy, jak bude fyzicky vypadat, a také, jak to u něj bude s chladiči – zda se kvůli přidaným pinům třeba výrazně nezmění a nerozbije kompatibilitu s existujícími chladiči, což se přihodilo u AMD na platformě AM4. Tento týden se naštěstí objevily informace, dle kterých u Intelu tento problém nebude.

Ven se dostaly poněkud oklikou. Rakouský výrobce chladičů Noctua totiž oficiálně vydal prohlášení, v kterém mimoděk potvrdil, že se X299 (jinak také platforma Basin Falls) a Skylake-X/Kaby Lake-X chystá na trh. Samotný Intel to zatím sám nikde neřekl, takže tisková zpráva Noctuy je vlastně prvním oficiálním dokladem. Firma v ní avizuje, že nabízí vlastníkům chladičů se systémem uchycení SecuFirm2 sady, které je umožní namontovat i na nový socket LGA 2066. Taková služba není novinkou, nabízena je minulým zákazníkům i u jiných nových socketů včetně onoho AM4.

To, že Noctua nabízí adaptéry pro připevnění, ale neznamená, že je LGA 2066 nekompatibilní se socketem LGA 2011/2011-3. Noctua píše, že tato nabídka je určená těm, kdo od ní mají nějaký starší chladič ještě z doby, kdy nebyl socket LGA 2011 podporován nativně (například model pro platformu LGA 1366). A naopak výslovně potvrzuje, že upevňovací mechanismus (montážní otvory) socketu LGA 2066 bude vypadat plně stejně jako to, co používá LGA 2011/2011-3. Onen konverzní kit, který Noctua zdarma nabízí, je tak vlastně identický s tím, dodávaným pro starší socket, pojmenovaným NM-I2011. Aby bylo jasné, že je kompatibilní s oběma, bude odteď přejmenován na NM-I20xx. Obojí by mělo být stejné, takže pokud jste již k chladiči dostali NM-I2011, máte vymalováno.

KL24

Konverzní sada Noctua NM-I20xx. Je však stejná, jako pro socket LGA 2011, potřebujete ji jen pro značně staré chladiče Konverzní sada Noctua NM-I20xx. Je však stejná, jako pro socket LGA 2011, potřebujete ji jen pro značně staré chladiče

Tato dobrá zpráva se každopádně netýká jen Noctuy. Všechny chladiče, které podporují socket LGA 2011-3, budou díky shodnému mechanismu použitelné i na LGA 2066 s procesory Skylake-X. Pokud tedy hodláte upgradovat, pravděpodobně budete moci použít stávající chladič, jelikož minimálně u těch výkonnějších obvykle v příslušenství jsou potřebné komponenty a upevňovací systémy se socketem LGA 2011 počítají. Teoreticky by se snad mohly objevit nějaké problémy, pokud by někde montážní elementy zasahovaly příliš dovnitř a nová patice měla jiný kryt. Ale toto asi není moc pravděpodobné.

Zachování kompatibility je rozhodně pozitivní krok a u platformy Intelu bud výhodou. Jen pro připomenutí – separátní highendový serverový socket LGA 3645, který je určen pro serverový Skylake-SP se šestikanálovým řadičem, kompatibilní nebude. Noctua pro něj demonstrovala chladiče již před rokem. Tato patice je ale tak velká, že možnost kompatibility S chladiči pro LGA 2011 ani moc nebyla na stole.

Byl pro vás článek přínosný?