Hlavní navigace

Nahrávání hovorů ve Skypu už není betaverze. Kdo může funkci používat?

5. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Před pár týdny slíbené nahrávání hovorů už není betaverze, tj. najdete ho ve stabilním vydání Skypu na všech aktuálních platformách. Pouze s Windows 10 je to těžší. Oficiálně tam nový Skype teprve dostupný bude, reálně ho tam ale už můžete používat.

Zhruba v polovině července Microsoft řekl, že Skype 8 získá funkci pro nahrávání hovorů. Je přitom jedno, jestli si s někým voláte buď bez obrazu, nebo s obrazem. Nahrávání hovorů firma testovala od Skypu 8.26, což jsme si vyzkoušeli. Naše dojmy o kvalitě a možnostech funkce si můžete přečíst ve článku Vyzkoušeli jsme nahrávání hovorů ve Skypu. Pro alespoň krátkou rekapitulaci zmíním, že kvalita hovoru klesla, záznam však byl kvalitativně přijatelný. Microsoft teď připomenul, že nahrávání hovorů je dostupné už pro všechny ve Skypu od verze 8.28, jenž byl vydán dne 13. srpna. Nahrávání probíhá v cloudu, po skončení mají všechny zúčastněné strany si nahrávku přehrát či stáhnout ve formátu MP4. Vždycky se jedná o video.

Kdo může nahrávat?

Microsoft zveřejnil detail, který jsme neznali. Nahrávka v cloudu vydrží po dobu 30 dní. Jen připomínám, že na nahrávání jsou všechny zúčastněné strany upozorněny, takže špionáže se nedopustíte. Nahrávání je dostupné na většině aktuálních platforem. Co se počítačů týče, nepodporuje jej samozřejmě starý Skype 7 (resp. z něho nelze nahrávání iniciovat).

Tip: Skype 8.29 ruší funkci, kterou skoro nikdo nepoužíval

Ten ovšem bude v dohledné době uklizen ze scény. To platí také pro Skype ve Windows 10. Řeč je o klientu z Microsoft Storu, který je dostupný pro stabilní verze Desítek a který nese číslo verze 12. Nahrávání nepodporuje, protože ho Microsoft zanedlouho nahradí novějším klientem. Jedná se o Skype 8, který je pro maximální zmatení doplněn navíc o číslo verze 14.

CS24

Nahrávku si můžete z chatu stáhnout Nahrávku si můžete z chatu stáhnout (pozn.: klient samozřejmě umí česky, autor ale v době pořízení snímku používal anglickou mutaci)

Skype 8/14 bude skoro určitě distribuován spolu s Windows 10 October 2018 Update (verze 1809). Microsoft to neuvedl přímo, ale píše o horizontu týdnů. Kdybyste čekání náhodou nemohli vydržet, i ve Windows 10 verze 1803 (případně ve starších vydáních) se můžete přidat k testovacími programu Skype Insider, kde nového klienta získáte. Případně si ho stáhněte z webu www.skype.com.

Připomínám, že Skype 12 pro Windows 10 padne za oběť novému klientu, jenž vzniká na základě univerzálního kódu, díky čemuž může Microsoft vyvíjet komunikátor snáze napříč platformami. Více se dočtete ve článcích Windows 10 získá nový SkypePragmatický krok Microsoftu. UWP zvoní umíráček, Skype bude vyvíjen pomocí React Native. Na pohled se obě aplikace tolik neliší, ale jsou vytvořené pomocí rozdílných technologií.