Hlavní navigace

Skype 8 nabídne pokročilejší správu stavových zpráv a jasnější indikaci aktivity

21. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Komunikátor se opět o krok vrací k tomu, jak fungoval Skype 7. Stejně jako on bude indikovat aktivitu uživatelů a uživatelek. Navíc nabídne vlastní statusy. Tohle všechno si vyžádala komunita.

Už jsem psal o tom, že Microsoft postupně na nákladně zpětné vazby ladí nový Skype 8 tak, že se stále více podobá Skypu starému (tj. verze 7). Protože si to komunita přála. Omezil efekty v uživatelském prostředí a nabídl možnost zvolit si decentní barevné schéma připomínající právě schéma ze Skypu 7. Především úplně zrušil funkci Highlights pro sdílení dočasných příspěvků ve stylu Snapchatu a Insta Stories. Jenže dosud představené změny, které nám mají připomenout staré časy, nebyly poslední. Komunikátor se změní ve dvou aspektech.

Kdy jste (ne)aktivní?

Výrobce čerstvě oznámil, že si do Skypu 8 najde cestu pokročilejší správa statusů. Aktuálně můžete volit mezi stavy Přítomen, Nerušit a Neviditelný. Jenže aplikace už nerozlišuje mezi aktivitou a neaktivitou na počítači stejně jako dříve.

Tip: Nahrávání hovorů ve Skypu už není betaverze

Microsoft teď proto v programu Insider testuje funkci, kdy vás Skype nebude považovat za neaktivní pouze z důvodu, že je okno s komunikátorem minimalizované. Dokud aplikace poběží a vy budete aktivně používat myš nebo klávesnici, komunikátor o vás ostatním řekne, že jste aktivní. Stejně se choval Skype 7.

Změny indikace a správy indikace aktivity ve Skypu 8

Přesto dojde i k úpravě, která reflektuje, jak se změnil svět – jsme pořád online. Skype 8 bude v profilových fotkách kontaktů zobrazovat jeden ze čtyř indikátorů aktivity (stavy, chcete-li):

  1. Aktivní = zelená tečka (lze manuálně nastavit) – Kontakt je právě teď aktivní. Pokud je přihlášen z počítače, pak už podle výše uvedené změny znamená, že nemusí mít Skype před sebou otevřený. Klient může běžet na pozadí, zatímco na počítači dotyčná osoba pracuje.
  2. Nedávno aktivní = zelená tečka s bílým puntíkem – Naznačuje, že byl kontakt nedávno aktivní (nejdéle ale před hodinou), jen už momentálně ve Skypu s nikým aktivně nekomunikuje.
  3. Pryč = šedivá tečka s bílým puntíkem (lze manuálně nastavit) – Takto označený kontakt byl naposledy aktivní minimálně před jednou hodinou.
  4. Neaktivní = žádný indikátor – Takový kontakt je ze Skypu odhlášený, případně aplikaci nepoužil dlouhou dobu. Přesný údaj Microsoft neposkytl.

Microsoft uvádí, že chce, abychom měli stavy aktivity více pod kontrolou. Komunita to požaduje. Na seznamu je tedy uvedeno, že dva z uvedených stavů bude možné nastavit ručně. Ptáte se, jak do indikátorů aktivity výše zapadají jiné klasické statusy, především tedy Nerušit a Neviditelný? Nemusíte se bát, že by vám je Microsoft vzal.

Skype nabídne propracované vlastní stavové zprávy Skype nabídne propracované vlastní stavové zprávy (foto: Microsoft)

Neviditelnými se stanete, pokud v nastavení Skypu vypnete, aby na vás prozrazoval aktivitu. Pak už vám komunikátor nebude moct automaticky nastavit stav Aktivní, viz výše, ani vy však neuvidíte stav svých kontaktů. Je to běžná praktika internetových komunikačních řešení.

KL24

Vlastní stavové zprávy

Někteří prý považovali stav Nerušit za nezdvořilý vůči ostatním. Microsoft proto do Skypu přidá Tichý režim. Ten vás nebude zatěžovat s oznámeními o příchozích zprávách nebo hovorech, nebude však chování indikovat těm, kdo se o komunikaci s vámi pokusí. Pokud jim budete chtít dát najevo, že vás nemají rušit, budete moct vybrat klasický status Nerušit z vlastních stavů.

Jak nám tím naznačují, Redmondští budou podporovat tvorbu vlastních stavových zpráv. Aby ukázali, že to se statusy ve Skypu myslí opravdu vážně, dokonce plánují, že budou stavové zprávy časem chytré, takže např. nebudete muset rušit zprávu, že jste na dovolené. Zřejmě půjde nastavit dočasná platnost. Na detaily tohoto řešení si ale musíme počkat.

Byl pro vás článek přínosný?