Hlavní navigace

Skype for Business nebude mít dlouhý život. Nahradí ho mladší Teams

26. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft Teams nenechal firemnímu Skypu mnoho živné půdy.
Firemní verze komunikátoru Skype

se pomalu odebere na věčnost. Náhražkou za Skype for Business bude Microsoft Teams, prozradili Redmondští na probíhající konferenci Ignite. Mladý nástroj byl představen loni na podzim a získal si srdce mnoha lidí. Jedná se o odpověď na rovněž stále populárnější Slack, jenž odráží odlišný přístup mladých lidí k přístupu k práci. Microsoft nástroj bezplatně integroval do firemních variant Office 365.

Může být překvapivé, že sotva po roce existence má nová služba ambice zastoupit starší řešení, které nám naopak připomíná starý (ne však nutně již zcela neexistující) korporátní svět. Zatímco Skype je samostatným komunikátorem pro chat a volání, Teams představuje komplexnější řešení. Nabízí správu schůzek, prostor pro poznámky, práci se soubory apod.

Tento pracovní prostor lze oprávněně vnímat jako řešení složitější, tudíž pro někoho zbytečně rozsáhlé. Skype for Business teprve před dvěma roky nahradil komunikátor Lync. Jeho odchod je symbolickou výpovědí značky Skype, se kterou se Microsoft dodnes snaží poprat. Zatím nevíme přesně, kdy bude Skype for Business z Office 365 odebrán.

KL24

Ve druhé polovině roku 2018 však redmondský gigant umožní firmám provozovat Skype na vlastních serverech. Lze předpokládat, že tou dobou už tedy firemní Skype nebude dostupný jako standardní služba provozovaná na serverech Microsoftu. Zmíněné řešení však umožní organizacím, jež od Skypu upustit nechtějí, aby jej provozovaly i nadále samy. V následujících měsících bude ještě vývojový tým doplňovat do Teams chybějící funkce z firemního Skypu.

Perlička na závěr. Skype for Business nebyl podle Mary Jo Foley nikdy převeden na novou architekturu, na rozdíl od spotřebitelského Skypu nebo právě Teams. Běží tedy na infrastruktuře zděděné po Lyncu.

Byl pro vás článek přínosný?