Hlavní navigace

Skype měl velké problémy. Výpadek odpojil miliony uživatelů

23. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejznámějšího a nejrozšířenějšího poskytovatele VoIP služeb na světě, společnost Skype, včera postihl masivní několikahodinový výpadek služby. Uživatelé se tak ke Skypu nemohli buď vůbec přihlásit, ti šťastnější byli přihlášení, ale jakýkoliv pokus o spojení se po několika sekundách přerušil. Obnovování služeb ještě stále probíhá, problémy tak některé uživatele mohou postihovat i nyní.

O rozsahu výpadku hovoří čísla, která nabízejí světové agentury. Celkem se mohly problémy dotknout až 25 milionů uživatelů – tohoto rekordu v počtu registrovaných uživatelských účtů totiž Skype koncem listopadu dosáhnul. Podle nejnovějších odhadů pak bylo během jedné hodiny průměrně ztraceno 8 milionů spojení.

O tom, co bylo příčinou výpadku, se zatím jen spekuluje. Částečné vysvětlení nabídnul Skype během včerejšího dne: Skype je v podstatě decentralizovanou sítí, v rámci níž vystupuje několik počítačů jako tzv. supernodes, tedy zařízení fungující na principu telefonního adresáře, která zprostředkovávají spojení s dalšími uživateli. Problém je, že se včera ze zatím neznámého důvodu většina těchto supernodes ocitla offline – uživatelé tak neměli přístup k adresáři ostatních uživatelů a zdálo se proto, že jsou všichni offline.

KL24

To, co výpadek supernodes způsobilo ale zatím není zcela jasné. Zástupci společnosti Skype nevyloučili ani útok počítačových pirátů, na zjištění příčiny však stále pracují. Aktuální informace můžete sledovat na Twitter kanálu @skype.

Zdroj: Skype

Byl pro vás článek přínosný?