Hlavní navigace

Skype, Messenger, ICQ, Google Talk: srovnání kecálků

7. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

To, co by jeden nazval svobodnou volbou, může jiným naopak vadit. V současnosti existuje několik komunikačních programů, z nichž každý používá vlastní protokol a z oficiálních klientů není možné komunikovat napříč různými sítěmi. Ano, je tu univerzální Jabber a spousta alternativních klientů, jako je Miranda, které dovedou propojit různé komunikační sítě. Ovšem maximální komfort a spolehlivost vám (až na výjimky) přinesou jen originální programy.

V Česku je zřejmě nejrozšířenějším komunikačním programem izraelské ICQ. Je velmi zajímavé, že se u nás rozšířil mnohem více, než ve zbytku světa. S největší pravděpodobností za to může zprvu neoficiální, později oficiální česká lokalizace. Zelenou kytičku ICQ má v počítači zřejmě většina uživatelů připojených k internetu. Problémem ICQ jsou časté výpadky, byť se týkají většinou změny protokolu a ovlivní uživatele, kteří nemají originálního klienta. Na druhou stranu výpadky čas od času trápí i ostatní provozovatele.

V zahraničí si mnohem větší oblibu získal Windows Live Messenger, resp. jeho předchůdce MSN Messenger charakteristický panáčkem Buddy, který byl nedílnou součástí Windows. Jeho náhrada v podobě Windows Live Messengeru je mnohem kvalitnější, určitě stojí za pozornost. Navíc je propojen s řadou dalších programů a služeb.

Pak tu máme Skype. Tento komunikátor tak trochu vybočuje, přestože nabízí prakticky totéž, co ostatní podobné programy. Jeho specialitou je však internetové telefonování, které zvládá opravdu bravurně. Textová komunikace je zde jaksi navíc.

Posledním zástupcem u nás rozšířených komunikátorů je Google Talk. Využívají jej, jak jinak, především uživatelé služeb internetového obra Google. Nabízí automatické propojení s kontakty na Gmailu a poněkud spartánské uživatelské prostředí.

Čtveřice těchto programů u nás patří k nejpoužívanějším. Nebudu zmiňovat další alternativy, které lze ke komunikaci po těchto sítích použít. Rovněž se sluší poznamenat, že je zde i řada dalších komunikačních programů, které jsou oblíbené spíše v zahraničí, například Yahoo Messenger.

Kromě Google Talk jsou ostatní zmíněné programy k dispozici včetně českého překladu, a to hned od instalace. Na obrázcích najdete sice anglické obrázky Windows Live Messengeru 9, finální verze včetně češtiny však bude na světě co nevidět.

Textová komunikace a adresář

Snad s výjimkou Skype všechny komunikační programy vznikly za účelem rychlého přenosu textových zpráv mezi uživateli, kteří jsou momentálně připojeni k internetu. V komunikačních programech si vytvoříte seznam svých přátel, příbuzných a kolegů. Na vybrané jméno poklepete, spustí se komunikační okno a můžete začít psát.

Aktuální verze všech komunikačních programů umožňují v okně sledovat, zda vám protějšek zrovna odpovídá. V podstatě tak máte ihned odezvu na to, zda si daná osoba všimla vaší zprávy. Kromě jednoduchého Google Talk všechny programy umožňují měnit vzhled písma v odesílané zprávě. Zajímavostí je kontrola pravopisu v ICQ (neumí češtinu) a možnost ručně psaných sdělení ve Windows Live Messengeru.

Komunikátor od Microsoftu má omezen počet znaků, které lze v jedné zprávě odeslat, delší texty tak musíte rozdělit. U Google Talku je zase docela nepohodlné komunikační okno pro psaní zprávy, kdy nelze políčko s vaším textem zvětšit a jeho výška se natahuje automaticky podle délky textu a počtu řádků. Pro běžné texty by měl většině uživatelů vyhovovat program ICQ.

Hlasová komunikace a video

Na hlasovou komunikaci je specialistou Skype. Kvalitu přenášeného hlasu neustále zdokonaluje (což neznamená, že se ostatní nesnaží také). Důkazem, že je orientován především na telefonování, je spuštění hovoru při poklepání na kontakt, namísto zobrazení okna pro textovou komunikaci. Toto chování lze nicméně upravit v nastavení Skype. Kromě bezplatného volání z počítače do počítače lze Skype využít i ke zvýhodněnému volání na běžná telefonní čísla kdekoli na světě - stačí si předplatit kredit. Objevily se i speciální telefony, které umožňují přes Skype volat se zapnutým, i vypnutým počítačem.

Přenos hlasu funguje i v ICQ, zde je však jakoby navíc. Přes ICQ je možné volat na telefonní linku, ovšem nikoli v České republice, kde program nahlásí, že služba není v naší zemi k dispozici. U Windows Live Messengeru máte k dispozici dvě možnosti přenosu hlasu. Tou první je rychlé nahrávání z mikrofonu se stisknutým tlačítkem. Kromě ní máte k dispozici i plnohodnotnou hlasovou komunikaci. Volání na telefon WLM nenabízí, něco podobného se zřejmě časem objeví v balíku Windows Live, jak naznačila zatím poslední betaverze.

Google Talk rovněž nabízí přenos hlasu a tedy telefonování z počítače do počítače, dle mých zkušeností tento program nejvíce trpí špatnou kvalitou přenosu. Jako jediný také nenabízí videohovory ve standardní výbavě. Přenos videa patří mezi novinky, k jeho podpoře je nutné dodatečně instalovat potřebný plugin. Více zde.

Přenos souborů

Přenos souborů zvládají všechny programy bez větších problémů. Firewally, resp. jejich nastavení může sice úspěšnému přenosu souborů bránit, je to však individuální záležitost a často jeden program funguje na jednom počítači bez problémů, na jiném se přenos souborů nedaří. Jako jediný mě zatím v tomto směru nikdy nezklamal Skype, máte-li jiné zkušenosti, napište.

Připravovaný Windows Live Messenger 9 přijde s možností sdílet multimédia v podobě jakéhosi alba, namísto klasického přenosu souborů - ten však zůstane zachován.

Hry po internetu

Stále více lidí tvrdí, že komunikační programy jsou určeny především pro mladší uživatele, a že je třeba tyto kecálky vybavit takovými doplňky, které se budou na mladé uživatele orientovat. Z toho důvodu jsou zřejmě v ICQ a Windows Live Messengeru zabudovány nejrůznější online hry, připomínající hříčky z flashových webů. Některé můžete hrát samostatně, k jiným potřebujete účast spoluhráče. Vždy je však nutné otevřít okno pro komunikaci, odkud se hry spouští.

Jestliže budeme brát v úvahu, že hry jsou v kecálcích pro mladší uživatele, pak je Skype pro usedlejší z nás. Hry nabízí také, je však nutné je doinstalovat a navíc je nijak výrazně nepropaguje. Google Talk se pak z tohoto pohledu jeví jako ideální nástroj pro konzervativní uživatele, protože hry v něm nenajdete vůbec.

Blbiny a blbůstky

S online hrami vestavěnými v komunikačních programech docela úzce souvisí i možnost měnit vzhled těchto programů a posílat různé oživující blbůstky v textové komunikaci. Začalo to smajlíky v ICQ, dnes je nabízí prakticky všichni - až na konzervativní Google Talk. Později přibyli animované emotikony u ICQ nazývané tZer a ve Windows Live Messengeru Wink. Skype nabízí možnost poslat různá videa z webů Dailymotion a Metacafe.

ICQ lze upravovat pomocí sady skinů, u Windows Live Messengeru si zase můžete měnit pozadí komunikačních oken i adresáře. Skype již tak vstřícný není, o Google Talk ani nemluvě.

Provázanost na další aplikace a služby

Pokud se rozhodnete používat jen jednu z komunikačních aplikací, bude vás zajímat, jakým způsobem lze využít adresáře v ní vytvořeného. V případě ICQ vám moc platný nebude. Trochu lepší je to u Skype, který svůj adresář doplňuje o kontakty uložené například v Outlooku. Navíc nabízí doplněk pro Internet Explorer, který telefonní čísla na stránce přeměňuje na klikací odkaz pro volání přes Skype.

Google Talk je úzce provázán s poštovní schránkou Gmail - u kontaktů tak sledujete, zda jsou online nejenom v Talku, ale i v rozhraní poštovního klienta.

Snad největší provázanost nabízí Windows Live Messenger. Už samotné přihlašovací údaje, tedy Windows Live ID, lze využít k celé řadě služeb, nejenom těch od Microsoftu (něco podobného, ale jen pro vlastní služby nabízí Google a Google Talk). Seznam kontaktů je automaticky synchronizován do mobilu, v Outlooku vidíte, zda je odesilatel zpráv momentálně online, kontakty vidíte i ve webovém rozhraní.

Google Talk i Windows Live Messenger vás upozorňují na novou poštu na Gmailu, resp. na Hotmailu, pokud používáte stejné Windows Live ID.

Spotřeba paměti

Jedním z vodítek pro výběr komunikačního programu, resp. pro rozhodnutí, zda použít originál nebo méně vybavenou, ale úspornější alternativu, je spotřeba operační paměti. V tabulce vidíte údaje k jednotlivým programům. Nejméně paměti v klidovém stavu v liště zabírá Windows Live Messenger, u jediného se zde také projevuje přechod mezi zobrazením a minimalizací do systémové lišty. Nejméně paměťově náročný je Google Talk, ovšem v klidovém režimu má větší spotřebu než WLM.

Nešvary internetové komunikace

Který z komunikátorů zvolit? Doporučuji uvažovat v následujícím pořadí. Všechny mají své výhody. ICQ má u nás největší počet uživatelů, chcete-li být v kontaktu, asi se bez něj ještě neobejdete. Skype je zase nezbytný v případě, že si chcete užít kvalitní volání přes internet třeba i na druhou polovinu světa. Windows Live Messenger a Google Talk využijete nejlépe ve spojení s dalšími službami Microsoftu a Google. Jste-li jejich příznivci, pak si komunikátor určitě nainstalujte.

Máte-li výkonný počítač, určitě nebude problém nainstalovat si všechny zmíněné komunikační programy naráz. Ovšem počítejte s určitým zpomalením své práce na počítači. Nemám teď na mysli ani tak hardwarové nároky jednotlivých komunikačních programů, jako spíše počet lidí, kteří se s vámi budou chtít bavit v momentě, kdy se vám to hodí nejméně. Toto pravidlo funguje dokonale přesně.

MMF24

Spousta uživatelů si zvykla mít permanentně nastaven režim Pryč/Away nebo Nerušit, což ve výsledku vede k tomu, že v případě, kdy chcete začít hovor, musíte psát i přes oznámení, že daný uživatel je jakoby od počítače vzdálen. V praxi to tak mnohdy není. To vede k jedinému. Řada lidí dnes tyto režimy ignoruje, a tak je jediným spolehlivým řešením, jak nebýt vyrušován, vypnout komunikační program úplně.

Jaký komunikační program používáte? Dali jste přednost některému alternativnímu klientovi? Jak řešíte nenadále velký počet zájemců o komunikaci? Napište do komentářů.