Hlavní navigace

Skype možná odkoupí Cisco, chtějí pět miliard

31. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype možná skončí v rukou síťového giganta Cisco, tuto informace nastínil nejmenovaný zdroj magazínu TechCrunch. Nabídka byla údajně podána ještě před oznámeným vstupem Skypu na veřejnou burzu. Nikdo jiný však tuto informaci nepotvrdil. Hovoří se o tom, že Skype požaduje pěti miliard amerických dolarů, což je vysoká suma na firmu, která se sotva drží na černých číslech.

V první polovině roku Skype vydělal 406 milionů, jen 13 milionů čistého zisku. Skype sice registruje 560 milionů uživatelů (a teoreticky je stále před Facebookem), ale měsíčně jej využívá jen 124 milionů lidí a to většinou v bezplatné variantě. Placené služby používá 8,1 milionu uživatelů.

Jen připomeneme, že Skype založili v roce 2003 Niklas Zennström a Janus Friss, v roce 2005 pak síť prodali aukční síni eBay za 2,6 miliardy dolarů. Ti se však nevýdělečné služby zbavili loni na podzim, když prodali 70 % podílu za zhruba dvě miliardy.

TechCrunch navíc tvrdí, že o Skype měl zájem také Google, který by výrazně posílil své VoIP služby. Jenže by asi stejně narazil u antimonopolních úřadů.

Zdroj: TechCrunch