Hlavní navigace

Skype pro Windows 10 mění fazónu. Nabízí reakce na zprávy a podporuje sdílení

17. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před zhruba měsícem a půl Microsoft představil, jak se změní Skype. Po vzoru moderních komunikátorů se zaměřuje na sdílení dočasných statusů v podobě obrázků, na zprávy můžete reagovat pomocí připravených reakcí, jsou k dispozici miniaplikace apod. Konzervativní jedince změna patrně nenadchne, Microsoft by však rád podchytil mladší generaci, která je zvyklá používat spíše Messenger nebo WhatsApp.

Změna nastala rychleji, než jsem očekával. Veřejný betatest trval jen chvíli a dnes již nové mobilní klienty pro širokou veřejnost nahradily ty staré. Na počítače se novinky poprvé dostávají nepřekvapivě ve Skypu pro Windows 10, byť dodávám, že na mobilech je však změna viditelnější, neboť tyto klienty patřily k modernějším.

Po levé straně už ve Skypu z Windows Storu nevidíte přepínače pro konverzace, adresář, uživatelský profil a další. Nynější podoba se tak vlastně rozvržením prvků uživatelského prostředí více podobá klasickému desktopovému klientu. Způsob ovládání se navíc shoduje s mobilními klienty – odkaz do nastavení například najdete po klepnutí na svou profilovou fotografii.

CS24

Reakce ve Skypu pro Windows 10 patří k prvním moderním prvkům Reakce ve Skypu pro Windows 10 patří k prvním moderním prvkům

Skype také podporuje sdílení – Microsoft to podává jako novou funkci, ale sám jsem sdílení zřejmě nikdy nepoužil, takže nedokáži říct. Pouze připomínám, že tlačítko pro sdílení se nachází např. v Edgi od Creators Updatu. Konceptu moderního komunikátoru se Skype pro Desítky přiblížil reakcemi. U každé zprávy najdete symbol smajlíka, který vám reakce nabídne. To je zatím vše, takže patrně chápete, že nás ještě pár aktualizací čeká, než aplikace dožene změny přislíbené, které se již objevily na mobilech.

I na smartphonech jsme se v posledních dnech dočkali rovněž pár novinek. Doplněno bylo zobrazení stavů kontaktů v přehledu konverzací. Nativní sdílení je novinkou rovněž na těchto platformách (tj. iOS a Android). Dostali jsme dávku nových motivů vzhledu.