Hlavní navigace

Skype pro Windows 8: první trampoty s dotekovým klientem

24. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úsporný Skype pro Metro nastupuje

Microsoft sliboval, že si Skype pro Windows 8 osaháme 26. října, tedy v den vydání Osmiček. Firma je ale samé překvapení a ať už se to stalo záměrně či omylem, pravdou zůstává, že již ve středu večer si mohli první šťastlivci prográmek vyzkoušet. Komunikátor vyšel v podobnou dobu, kdy se oficiálně objevila rovněž nová desktopová edice. To, že bude existovat dotekový Skype neznamená, že vývojáři najednou přestanou vyvíjet desktopového klienta. Zejména ve Windows 7 a starších nemáte na výběr, žádné Metro zde není.

Tip: Stáhněte si Skype 6. Zavádí přihlašování skrze Facebook či Microsoft Account

Jestli budete v Osmičkách používat klasický Skype, nebo ten čerstvý pro Metro, zůstává na vás. Oba běží na pozadí, aby vám v případě potřeby ohlásili, že vás zase někdo obtěžuje v chatu či zkouší hlasové volání. Nemůžeme proto říct, že byste o něco zásadního přišli, kdybyste se rozhoupali a rozhodli se pro (z principu) jednodušší verzi. Microsoft dopředu hlásil, že ačkoli bude aplikace pro Metro na pozadí aktivní, nebude ždímat akumulátor. Letmý pohled do Správce úloh prozradil, že na pozadí procesor skutečně nevytěžuje.

Skype pro Windows 8
Skype pro Windows 8
 

Oproti tomu desktopový Skype, ačkoli byl zahnaný na pozadí, stabilně zaměstnával procesor. Sice hovoříme o maximálně dvou procentech, ale rozhodně nepůsobí tak úsporně jako jeho mladší souputník. Z hlediska paměťové náročnosti se na tom programy nicméně zdají být podobně. Na pozadí v době měření oba pojídaly kolem 90 MB paměti. Nejedná se o žádnou přehnanou položku, ale nyní již zhruba víme, o kolik jsou dotekové aplikace úspornější. Pokud jste doufali ve výrazné zlepšení, budete patrně malinko zklamáni.

Nemáte účet? Připojíte se skrze Microsoft Account

Od začátku mne zajímalo, jestli dotekový klient nabídne stejné možnosti přihlášení, jako Skype 6.0 pro desktop. V něm se totiž lze přihlašovat nejen pomocí běžného „domácího“ účtu, ale i prostřednictvím Microsoft Account nebo Facebooku. Nejprve jsem si chtěl vyzkoušet registraci. K tomu se váže velice důležitý poznatek č. 1. Pakliže zvolíte, že ještě účet nemáte, aplikace se vás na nic ptát nebude a automaticky použije váš Microsoft Account, jímž se přihlašujete k Windows 8. Když už s ním můžete nově v této síti komunikovat, není divu, že se Microsoft rozhodl pro tento krok.

Následuje přihlášení k účtu
Následuje přihlášení k účtu

Skype vám nabídne sloučení domácího účtu s Microsoft Account První přihlášení pomocí Microsoft Account Přístup ke kameře a mikrofonu musíte povolit Povolit musíte rovněž bež na pozadí

Přece vás nenechá vytvořit si samostatný účet, který není propojený s dalšími jeho službami. Posléze jsem se chtěl připojit ke svému běžnému účtu Skype. To jsem netušil, že mne aplikace nenechá se odhlásit. Pevně doufám, že jsem v záchvatu šílenství někde něco nepřehlédl, ale v nastavení se žádná taková položka nenachází, objevil jsem maximálně změnu statusu, který lze mimochodem připínat pouze z online na neviditelný a obráceně. V programu se nachází odkaz účet, jenže ten vás předmětu na web. Nemožnost odhlásit se mi připadá jako hloupá nedomyšlenost.

 

Můžeme diskutovat o tom, kolik různých lidí se na vašem počítači vystřídá. Reálně jich bude málo. Jistě, každý běžný uživatel bude mít ve Windows svůj uživatelský účet (rozumějte svůj Microsoft Account), k němuž se bude přihlašovat, ale co když si někdo bude potřebovat z mého účtu v mém počítači zavolat? Jestli teď Skypu křivdím, kaji se.

 Po prvním spuštění
Po prvním spuštění

Než jsem se dostal k vytvoření úplně nového účtu, bylo mi nabídnuto sloučení mého běžného účtu u Skypu s Microsoft Account. Nový klient rozeznal, jak jsem přehlášený k desktopovému Skypu. Když jsem sloučení ignoroval, došlo k přihlášení skrze Microsoft Account, jímž se přihlašuji k počítači, to jen tak na okraj, pro lepší přehled o chování programu.

Naproti tomu se mi líbilo, že se Skype poslušně zeptal, jestli může využívat kameru a mikrofon, stejně tak se ptá na běh na pozadí. Ono mu nic jiného nezbývá, Windows 8 nastavila pravidla právě takto a bez vašeho svolení se ve vašem počítači nebude dít nic nekalého. Aspoň by nemělo.

Volání na mobily a pevné linky
Volání na mobily a pevné linky

Nastavení Nastavení Souboj svou Skypů v úspornosti Po otevření kontaktů můžete zahájit chat S vytaženou nabídkou 

Skype nabízí to stejné, jen v hranatém balení

Aniž bych se pokusil odhlásit se odinstalací aplikace a riskovat, že ji už znovu nenainstaluji (mimochodem, později jsem se přesvědčil, že i po odinstalaci si Windows 8 pamatují nastavení, takže to vám s odhlášením nepomůže), odhodlal jsem se si aspoň popovídat s automatem pro testování nastavení mikrofonu.

Víte co? Automat neodmlouvá, ve všem s vámi souhlasí a mluví česky. To nicméně není dnešní hlavní objev. Zkušební hovor proběhl v pořádku. Prostředí se chce líbit, je jednoduché a elegantní. Po chvíli jsem si v aplikaci připadal jako doma. Sice vypadá na pohled jinak, velké dlaždice zkrátka nepřipomínají nic z desktopu, ale zanedlouho vám dojde, že její základní rysy se velmi podobají tomu, co známe z desktopu.

Vedle seznamu nechybí skupiny s oblíbenými a posledními kontakty
Vedle seznamu nechybí skupiny s oblíbenými a posledními kontakty

Stejně jako v desktopovém Skypu, i v dotekové verzi klienta můžete přetahovat kontakty do skupiny Oblíbené. Stejně tak můžete během hovoru otevřít chat, takže kromě mluvení můžete ještě psát. V sekci s chatem dokonce můžete přepínat mezi SMS a zprávami ve vlastní síti. Přesně tuto možnost přinesl Skype 6.0. Obě aplikace jsou si z hlediska výstavby prostředí dost podobné. „Hranatý“ Skype vám ovšem z principu nenabídne vychytávky jako sdílení obrazovky, jenže to v Metru beztak potřebovat nebudete. Posílání souborů by se možná občas hodilo.

Podle informací z druhé ruky vás ovšem klient bez problému informuje o tom, že vám někdo posílá soubor. Sám příjem ani odesílání nepodporuje, takže s tím fakticky nic nenadělá. To jsem si zatím ověřit nemohl, už jen kvůli nemožnosti se odhlásit. Skype pro Metro tedy má své mouchy, řekl bych, že jsou dokonce poměrně velké. Opravdu nevidím, důvod, proč bych je měl vývojářům odpouštět.

Vyzvánění
Vyzvánění

Proč se nemůžu odhlásit? (Slibuji, že víckrát se o tom nezmíním.) Proč mi program hlásí, že mi někdo posílá soubor, ale neumí ho přijmout? Upřímně, s klientem můžete většinu času pracovat úplně normálně a budete si ho pochvalovat. Jen nesmíte chtít určité věci. Buď jak buď, pochvalu si autoři zaslouží za implementaci skupinového chatu. Naopak, během telefonátu nedostanete příležitost přidat k hovoru další účastníky. Svět je plný paradoxů.

Nikdo není dokonalý

S nastavení klienta se nebudete prát jako v desktopu. Zdejší obsahuje jen základní předvolby, kde v podstatě vybíráte zařízení. Rád bych zmínil, že Skype pro Metro počítá s tím, že budete automaticky sdílet obraz z kamery. Dává to smysl, když už budete držet tablet v rukou, budete se patrně s druhou stranou chtít vidět. Provozovatel sítě chce nadále vydělávat na poskytování placených služeb. Díky tomu lze volat na běžná čísla i z této verze Skypu. Bohužel, nákup kreditu probíhá na webu.

Během hovoru můžete chatovat, nebo třeba odejít na hlavní stranu aplikace
Během hovoru můžete chatovat, nebo třeba odejít na hlavní stranu aplikace

Raději bych, abychom podobné úkony prováděli přímo v rámci aplikace, protože bez myši bude práce na webu zdlouhavá a nepřesná. To stejné tedy platí o správě účtu v prohlížeči.

Co říct o prvním vydání Skypu pro Windows 8? Žádné přehnané nadšení nesdílím. Celkově jde o dobře zpracovaného klienta, který lze dobře ovládat i myší, jenže působí tak nějak nedodělaně. Nedělám si iluze, že to za pár verzí bude mnohem lepší. Prozatím zde chybí základní funkce, jako posílání souborů, hlasové konference nebo odhlašování. (Pardon.) A co se na to dá říct? Příště na shledanou.

CS24

Oficiálně si dotekový Skype budete moci stáhnout 26. října, do té doby můžete zkoušet své štěstí např. pomocí tohoto odkazu na Windows Store.

Nyní s aktivovanou kamerou
Nyní s aktivovanou kamerou