Hlavní navigace

Skype Qik je novinka od Microsoftu, která staví na posílání videovzkazů

15. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tohle jste určitě nečekali. Dělení aplikací na dvě předvedlo např. Foursquare a teď se toho chytil Microsoft. Skype dostal mladšího bratříčka Qik, jenž se specializuje na videovzkazy. Nenahrazuje volání známé ze standardní varianty Skypu. Videa natáčíte a přetáčíte, dokud s výsledkem nejste spokojeni. Vzkaz pak pošlete jednomu či více přátelům.

I při nahrávání se můžete přepínat mezi zadní a přední kamerou smartphonu. Služba by chtěla vést uživatele ke konverzaci. Dlouhodobé uchovávání videí tudíž nemá smysl, proto každé vydrží dva týdny. Komunikátor je dokonce tak mazaný, že odeslanou zprávu lze smazat. Pokud ji příjemce ještě neviděl, nikdy se o ní nedozví.

 

Nebo ji aspoň neuvidí. Celé do doplňují tzv. Qik Fliks. Jedná až o pětisekundové odpovědi, které si připravíte dopředu a pak je pošlete lidem, když zrovna nemáte čas točit nové video. Microsoft je přirovnává ke GIFům. Tentokrát se nebudete přihlašovat skrze účet Skype či Microsoft, místo toho se aplikace po vzoru jiných komunikačních nástrojů spáruje s telefonním číslem.

Oslovíte tak každého člověka z adresáře, na kterého vlastníte telefonní kontakt. Kdo aplikaci nemá, tak si ji stáhne pomocí odkazu v příchozí SMS. Zajímavá je prozatímní roztříštěnost funkcí. Z nějakého důvodu zablokujete kontakt v Androidu a Windows Phone, nikoli však v iOS. Tam až za pár měsíců.

Podobně pro změnu Qik Fliks nemají možnost vyzkoušet majitelé smartphonů s Windows Phone. Až za několik měsíců. Qik je dostupný pro iOS, Android a Windows Phone. Jen v mobilu zadejte adresu www.qik.com.

MMF24

Zdroj: Skype Blogs