Hlavní navigace

Slabá grafika, ale osm jader Oryon: Nový procesor Snapdragon X Plus zlevní ARM notebooky

27. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: Qualcomm
Qualcomm uvádí levnější model procesorů Snapdragon X Plus. ARM notebooky by s tímto modelem mohly klesnout na nižší cenovou hladinu.

Letos v červnu Qualcomm konečně po mnoha měsících „ohlašování“ a lákání reálně vydal ARM procesory Qualcomm Snapdragon X Elite s architekturou pocházející od firmy Nuvia – dlouho vyhlížené jako něco, co by mohlo převzít žezlo lídra (ARM) procesorů od čipů Applu. Notebooky s těmito procesory jsou ale hodně drahé. Teď by se však ceny mohly dostat trochu níž, Qualcomm totiž přidal do nabídky další levnější model Snapdragon X Plus.

Doteď měl Qualcomm v nabídce čtyři dvanáctijádrové modely Snapdragon X Elite a jediný model levnější kategorie Snapdragon X Plus, který má deset jader. Teď firma oficiálně přidává Snapdragon X Plus X1P-42–100, nový, zatím nejnižší model. Tento už má „pouze“ osm jader a celkově 30 MB cache (to znamená, že jsou aktivní dva ze tří čtyřjádrových bloků, každý se svou vlastní 12MB L2 cache, zbytek je 6MB System-Level Cache). Osm jader je ale pořád docela hodně.

Nicméně bude také poněkud snížená frekvence. Zatímco nejvyšší Snapdragony X Elite běží až na 4,3 GHz, tento model má maximální takt pro jednovláknové aplikace 3,4 GHz (a pro mnohovláknové aplikace zatěžující všech osm jader je maximum 3,2 GHz). Tudíž tato verze nebude dosahovat tak vysokého jednovláknového výkonu, jakým se chlubí a na jaký lákají vlajkové modely Snapdragonu X Elite – bude mít asi 79 % rychlosti nejvyššího modelu v jednovláknových úlohách.

Snapdragon X Elite s architekturou Oryon odhalen. Je tu revoluce Windows na procesorech ARM? Přečtěte si také:

Snapdragon X Elite s architekturou Oryon odhalen. Je tu revoluce Windows na procesorech ARM?

ARM procesor, se kterým chce Qualcomm vymýtit Intel a AMD: Architektura jádra Oryon detailně Přečtěte si také:

ARM procesor, se kterým chce Qualcomm vymýtit Intel a AMD: Architektura jádra Oryon detailně

Snapdragon X Elite a Plus: Modely procesorů s jádry Nuvia odhalené, jen část má ale špičkový výkon Přečtěte si také:

Snapdragon X Elite a Plus: Modely procesorů s jádry Nuvia odhalené, jen část má ale špičkový výkon

Revoluční „x86 zabíjející“ ARM procesory od Nuvie jsou tady. Notebooky uvádí všichni výrobci, ceny od 28 tisíc Přečtěte si také:

Revoluční „x86 zabíjející“ ARM procesory od Nuvie jsou tady. Notebooky uvádí všichni výrobci, ceny od 28 tisíc

Plnotučná NPU, ale o dost zmenšené GPU

Tento procesor má stejně rychlé paměti (LPDDR5X-8448 o šířce 128 bitů s propustností 135 GB/s) jako vyšší modely a také má zachovaný stejný výkon jednotky NPU pro akceleraci aplikací umělé inteligence, takže notebooky s tímto osmijádrem stále budou moci být prodávané jako zařízení Copilot+ PC.

Kde ale k redukci schopností dojde, je integrovaná grafika. Zatímco nejvyšší modely mají udávaný hrubý výkon 4,6 TFLOPS (ve výpočtech FP32) a nižší 3,8 TFLOPS, zde bude GPU osekáno o dost radiálněji a dosahuje výkonu jen 1,8 TFLOPS – jen cca 37 % výkonu plnotučného Snapdragonu X Elite.

Modely procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite a Snapdragon X Plus

Modely procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite a Snapdragon X Plus, už i s novým modelem X1P-42–100

Autor: Qualcomm, via VideoCardz

Notebooky s těmito procesory budou mít tedy o dost slabší GPU akceleraci a herní výkon. Ovšem pro hraní her nejsou obecně ARM notebooky moc vhodné kvůli softwarové bariéře. Jednak často naráží na absenci ladění, oprav a optimalizací ovladačů pro konkrétní hry. Na ARM verzi Windows ale také typicky nefungují ochrany her proti kopírování, protože potřebují systémový ovladač, který je psán pro architekturu x86. Zatímco aplikace není velký problém emulovat, ovladače pro x86 není možné na ARM počítačích použít, a tím pádem vám hry (nebo třeba tiskárny) často nepoběží. Uživatel ARM notebooku tedy asi většinou nebude s hrami počítat a nemusí mu tedy nízký výkon GPU úplně vadit.

Tento procesor by se měl objevit v notebooku Asus VivoBook S 15 a dále zřejmě také v modelu Asus ProArt PZ13, protože v uniklých dokumentech k těmto notebookům se jeho modelový kód už dříve objevil. Další výrobci by s ním ale asi také mohli uvést svoje modely. Procesor je zřejmě založený na stejném čipu a má nejspíš stejné pouzdro BGA, takže bude možné ho nabízet ve všech noteboocích, které už teď obsahují vyšší modely Snapdragon X Elite a X Plus.

Šéf Qualcommu nedávno prohlásil, že firma chce dosáhnout toho, aby notebooky s jejími ARM procesory byly dostupnější a ty nejlevnější začínaly už na 700 $. To ale nejspíš nebude spojeno s procesory používajícími současný 4nm čip s 12 jádry. Qualcomm údajně chystá levnější čip „Purwa“, jehož modely nejspíš budou ony notebooky za 700 dolarů pohánět. Nynější Snapdragon X Plus X1P-42–100 asi ještě křemík Purwa nepoužívá, jde čistě o osekaný model výkonného křemíku („Hamoa“), Qualcomm takto využívá čipy s defekty z výroby.

CS24

ARM notebooky s Windows jsou drahé, ale příští rok se to změní. Qualcomm chystá levnější procesor Přečtěte si také:

ARM notebooky s Windows jsou drahé, ale příští rok se to změní. Qualcomm chystá levnější procesor

Na druhou stranu je možné, že Snapdragon X Plus X1P-42–100 má schválně nastavené parametry tak, aby eventuálně mohl být vyráběný i s čipem Purwa, až ten bude dostupný. Sedí s tím osm jader (protože Purwa má být osmijádro). V takovém případě by asi nízký výkon GPU jen 1,7 TFLOPS byl způsobený tím, že levný čip Purwa bude mít právě jen takové základní malé integrované GPU. Tudíž tento Snapdragon X Plus X1P-42–100 může předznamenávat vlastnosti tohoto zatím nevydaného levnějšího SoC.

Zdroj: VideoCardz