Hlavní navigace

Sláva: Intel vydal nový SSD Toolbox 1.2

22. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli jste četli poslední duel SSD (Intel X25-M 34nm vs. OCZ Agility), určitě si ještě pamatujete, že jsem to Intelu za jeho „podporu uživatelů SSD“ dával pěkně „sežrat“ (nebojte, dál už se s těmi závorkami a uvozovkami pokusím krotit).

Intel SSD Toolbox: zkuste najít tlačítko Download (stav trvající celý předchozí měsíc)

Jelikož při určité konstelaci hvězd a splnění čtyř bodů mohl nastat při použití SSD Toolbox 1.1 docela podstatný problém, Intel tuto utilitu tiše stáhl ze stránky pro stažení. Samozřejmě tím nejhloupějším způsobem, prostě smazal z jinak netknuté stránky odkaz ke stažení. Po týdnech ticha a jednoho oznámení na fóru přichází konečně opravená verze 1.2 a tu už si opravdu můžete stáhnout ze stránek Intelu a nikoli jen z Rapidshare a jeho obdob. Možná byste si měli pospíšit, než Intel zase přijde na nějakou chybu a budete muset hledat pololegální zdroje.

Proč z SSD Toolboxu dělám takovou vědu? Kdybyste se obtěžovali pročíst hned nahoře odkazovaný článek, určitě byste se takhle neptali. Ale dobře: pro majitele SSD od Intelu a jiného operačního systému než Windows 7 se jedná o jediný nástroj, kterým můžete ručně vyvolat trim, tedy jakousi živou vodu na vadnoucí výkon SSD pomocí předání informací o skutečně smazaných blocích dat.

Verze 1.2 přináší nejen opravu oné kritické chyby s body obnovení, ale přidává i grafické znázornění průběhu diagnostiky a Optimizeru, Intel mluví i o vylepšeném vzhledu. Kromě Optimizeru, který i majitelům Windows XP či Vista přináší trim (alespoň ručně vyvolávaný) je tu tedy i užitečná sekce S.M.A.R.T., kde se mj. dozvíte i to, kolik dat už bylo na váš SSD zapsáno a mnoho dalších údajů.

Je tu jediná vada na kráse: pokud je mi dobře známo, trim i Optimizer jsou k dispozici pouze pro 34nm Intel SSD (G2 či Postville) a určitě ještě početnější majitelé starších 50nm SSD mají smůlu. I na 34nm SSD potřebujete pro Optimizer aktuální firmware a stejně jako trim není možné spouštět tuto klíčovou část na konfiguracích s RAID.

Za tip děkuji uživateli Bart z našeho diskuzního fóra.

Následující ilustrační obrázky pochází ještě z verze 1.1:

MMF24

Autor článku