Hlavní navigace

Sledování diváků, trofeje a cílenější reklamy. Ukončí Kinect naše soukromí?

28. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není pravda, že by byly objeveny definitivní důkazy o tom, jak bude Microsoft vládnout našim obývákům a opice celé naší planetě, zprávy z patentového úřadu si nicméně užijí všichni, kdo hltají konspirační teorie. Microsoft si již v roce 2011 zažádal o patent, který by nás měl děsit. Popisuje, jak bude uživatel trofejemi (achivementy, chcete-li) oceňován za sledování televize. První věc je, že lidstvo nejspíš před obrazovkou umře, protože se od ní nehne.

Patent US 20130125161 A1 popisuje, jak by se dalo kamery využít ke sledování diváka

Jistě jste slyšeli, že nová konzole Xbox One obsahuje kameru Kinect, která dovoluje přesně snímat náš pohyb, mimiku a dokonce srdeční tep. Propracovaná technologie ale někoho děsí. Nepřidává tomu ani fakt, že Xbox One nikdy nespí. Vždy je po ruce, abyste jej mohli jednoduchým hlasovým příkazem probudit. Navíc se má jednou za čas připojit k internetu, aby si cosi ověřil. Již nyní máte dost materiálu na to, abyste napsali dlouhou slohovou práci o tom, co se vám na konzoli nelíbí.

Tip: Xbox One je na světě, kromě her dbá na multimédia a ovládá se hlasem

Přítomnost kamery vyvolává obavy ze sledování. Nemůžeme říct, že by byly tak neoprávněné, neboť zmíněný patent US 20130125161 A1 rovněž popisuje, jak by se dalo kamery využít ke sledování diváka. Proč by to Microsoft dělal? Kvůli reklamám. Jen si to představte, nový Kinect díky kvalitním snímačům z výrazů v našich tvářích může úplně klidně poznat, kdy se nám reklama zamlouvá či nezamlouvá. Nebo jestli jsme během reklamní pauzy odešli od televizoru. Dokonce zaznamená, když od obrazovky odvrátíte zrak.

Microsoft by tímto získal neuvěřitelně cenná data. Ačkoli momentálně nemůžeme ani zdaleka potvrdit, že k podobnému narušení soukromí skutečně dojde, patent jen dokládá, jak si firma s myšlenkou kamery v obýváku pohrává a že její nápady nemusí být nutně bílé jako padlý sníh. Otázkou zůstává, jak by na podobnou invazi do obýváků nahlíželi spotřebitelé. Do budoucna si bezesporu budeme muset dávat pozor na to, co vlastně stojí v licenčním ujednání.

 

Co má kameru, chce být neustále připojené k internetu a v podstatě i konstantě zapnuté, tomu raději věřit nebudeme. Kdybyste se s celou myšlenkou a trofejemi nicméně smířili, dostali byste televizi obohacenou o nějaký způsob, jak se zapojit. Prosté sledování jinak považujeme za naprosto pasivní záležitost. Výčet příkladů, kdy bychom byli oceněni trofejí, obsahuje shlédnutí celé série, ale také shlédnutí určitého počtu reklam nebo vykonání určité akce během sledování.

Za odměnu bychom nedostali jen virtuální skóre, dokonce by se rozdávaly kupóny a jiné fyzické dárky. Ačkoli patent není spojen s konkrétním produktem, Xbox One se zdá jako ideální prostředek k realizaci nápadů. Kinect nás může sledovat a na základě toho nám trofeje udělí. Nebude možnost, jak podvádět. Microsoft má možnost změnit sledování televize a stanovit novou definici soukromí. Technologii k tomu má také.

KL24

Zdroj: Patenty Google via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?