Hlavní navigace

Sleipnir 3: prohlížeč pro celoobrazovkové brouzdání

10. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítačové operační systémy se v poslední době pomalu odchylují od běžného desktopu. Velkou ránu mu zasadí Windows 8, které se ponesou na revoluční vlně. Budou obsahovat prostředí Metro, které bude jednak pohodlně ovladatelné na dotykových obrazovkách, za druhé bude velice jednoduché a konečně umožní méně znalým lidem snadno používat počítač. To znamená, že jim nebude muset nikdo stát za zády a neustále radit, co mají jak udělat, na co mají klepnout. Dokonce jim systém nebude nikdo muset přeinstalovávat.

Příprava na budoucnost?

Osmičky budou velmi odolné vůči špatnému zacházení, z velké části díky Metru. I kdyby nakonec mělo k nějakému poškození systému dojít, bude každý schopen skrze nastavení „přeinstalaci“ systému zahájit několika málo klepnutími. Metro bude možná znamenat, že se od webových aplikací částečně přeorientujeme zpátky k aplikacím instalovatelným do operačního systému. Ve světě chytrých mobilních telefonů to tak funguje a Windows 8 se mu s novým dlaždicovým prostředím razantně přiblíží. Jeden příklad za všechny. Budeme mít k dispozici jednoduchého e-mailového klienta, který půjde velice snadno nastavit.

Proč bychom pak spouštěli webový prohlížeč a zadávali adresu poskytovatele freemailu, když nám systém samotný nabídne pohodlné ovládání a oznámení o příchozích zprávách? Co nás bude nutit držet se v podobných případech webových aplikací? Ve smartphonu nekontrolujeme e-maily ve webovém prohlížeči, ale nastavíme si vestavěného e-mailového klienta. Windows 8 mají podobné ambice. Každý, kdo nyní používá telefon s Windows Phone, již tuší, jak to celé bude fungovat. A že nás skutečně čeká hned několik případů, kdy upřednostníme program nad webem.

Internetový prohlížeč nicméně k dispozici mít budeme, v Metru ovšem přijde o většinu prvků. Ovládání se oseká na naprosto nezbytné minimum, takže kromě adresního řádku nic moc dalšího nezbude. Pokud na tento prohlížeč čekáte s otevřenou náručí, máme pro vás dobrou zprávu, jeho klon si můžete stáhnout již do dnešních Windows 7. Můžete jej klidně nainstalovat své babičce, kterou alespoň nebudou četná barevná tlačítka mást. Využití se pro něj najde ale také v obývácích na počítačových sestavách připojených k televizi. O jiné nápady využití se pak nezapomeňte podělit v diskuzi.

Celoobrazovkové prohlížení přichází

Sleipnir 3 můžete brát také jako prohlížeč, kterým se připravíte na budoucnost. Pokud se počítáte mezi náročnější uživatele, na počítači si s Metrem patrně nevystačíte. Avšak možná překvapeni tím, že vám prostinké prostředí vlastně vyhovuje. Pakliže neradi trénujete, možné prostě jenom hledáte prohlížeč, který nabízí zajímavý celoobrazovkový režim. A věřte, že v tom Sleipnir vyniká a nemůže se mu rovnat ani Chrome ani Internet Explorer. Druhý jmenovaný například umožňuje vysunout lištu s ovládacími prvky, která se jinak sama skryje.

Google naproti tomu přístup k ovládání vůbec neumožňuje. Magická klávesa F11 (funguje ve většině prohlížečů) sice poskytne webové stránce tolik prostoru, kolik ho váš monitor má, avšak odříznete se tak od možnosti program pohodlně ovládat. Takže vám nezbývá, než přepínat se z celoobrazovkového režimu tam a zpět. Dlužno dodat, že Chrome je stavěné tak, aby i ve výchozím stavu ukrajovalo z prostoru na obrazovce do nejméně, takže se s přepnutím do celoobrazovkového režimu počítá třeba pro účely přehrávání presentace (v Dokumentech Google), kdy tak svými slajdy překryjete všechno ostatní.

I tak se rozumnému člověku může zdát lepší přístup Microsoftu. Pojetí Internet Exploreru 10 pro Metro se ale bude lišit. Některé prvky tam bude potřeba mít zobrazené stále. Protože aplikace přes celou obrazovku tu budou jako doma, nebude celoobrazovkový režim v Metru ničím zvláštním, což je ve srovnání s desktopem rozdíl. Prohlížeč pro desktop obsahuje celoobrazovkový režim jako speciální funkci, zatímco v dotykovém dlaždicovém prostředí půjde oběžné chování. A přesně takhle smýšlí autorský tým okolo Sleipniru.

Jako na chytrém telefonu

I v momentě, kdy Sleipnir běží v režimu přes celý monitor, nezapomíná na vás vystrkovat navigační panel, včetně lišty s otevřenými weby. Vedle adresního řádku nenajdete vyhledávací políčko. To někteří považují za přednost a sloučení těchto dvou polí vyzdvihují, zatímco jiní na na něj nadávají. Nelze to považovat ani za jednoznačné negativum, ani za pozitivum. V místě, kde obvykle najdete tlačítko pro ukončení aplikace, se nachází tlačítko, které pro změnu ukončí tento režim zobrazení.

Otevřené stránky se šikují v samostatné liště, tentokrát však ve spodní části obrazovky. Ukazují se zde pěkné a velké náhledy, žádné minimalistické favikony. Prohlížení webu tak činí přehlednější. Teď byste se patrně mohli zeptat, jestli je tohle všechno. Není, prohlížeč obsahuje také funkce, které povrchová prohlídka uživatelského prostředí neodhalí. U podobných programů se nosí různá gesta pro snazší a rychlejší ovládání. Tlačítek je tu zkrátka málo, takže se různé kousky s myší opravdu hodí. Gesta vám tu například umožní snadno přecházet mezi otevřenými weby, nebo obnovit zavřenou stránku.

Stačí vzít myš, zmáčknout pravé tlačítko a provést pohyb po určené dráze. Pro zavření panelu musíte myšku nejprve posunout dolů a pak doprava. Každý, kdo kdy gesta myší někdy používal (v Opeře, nebo třeba ve Firefoxu), se tu bude cítit jako doma. Pocit, jako byste byli na chytrém telefonu, je oprávněný a vývojáři se právě o něj celou dobu snaží. Gesta tomuto dojmu hodně pomáhají.

Dvě jádra: Trident a Gecko

Ještě jsme si ale neprozradili další důležitou věc. Sleipnir obsahuje také běžné prostředí, podobně jako ostatní prohlížeče. Těžko říct, jestli to v jeho případě znamená zásadnější minus. Že se celé rozhraní nápadně podobá Internet Expeleru 8, opět můžete brát jako negativum, stejně jako pozitivum. Rozhodně jde o odklon ze dráhy současného běžného prohlížeče, který zeštíhluje, jak to jen jde. Běžné zobrazení prostorem nešetří, naopak jím poměrně dost plýtvá, vždyť tu najdete lištu se záložkami a samostatný řádek s otevřenými weby.

V dnešní době jsme zvyklí vídat otevřené stránky v záhlaví okna. A i lišta s panely je docela vzácnost. I tady ale najdeme nejméně jednu zajímavou funkci, a sice seskupování panelů. Pakliže budete skupiny aktivně využívat, budete mít k ruce velice příjemný nástroj na správu otevřených webů, zároveň se tím však připravíte o další místo na obrazovce. Lištu se skupinami lze schovat, což ale příliš často dělat nebudete. Záleží na vašem stylu práce, ale časté přepínání hře na schovávanou prostě nepřeje.

Podobné funkce můžete vyzkoušet ve Firefoxu nebo v Opeře, pokaždé je ale seskupování pojato úplně jinak. Při prohlížení se můžete plynule přepínat mezi vykreslovacím jádrem Trident a Gecko. První pochází z Internet Exploreru, druhé z Firefoxu. Zapnout můžete i režim kompatibility, který simuluje prohlížení v prastarém IE7. A zatímco můžete panely zamykat, poslední zavřenou stránku naneštěstí nelze obnovit běžnou zkratkou Ctrl+Shift+T. Záložky můžete zálohovat a synchronizovat pomocí cloudové služby Fenrir Pass. U ní si postesknete, že neumí zálohovat ještě hesla nebo historii.

MMF24

Pár dobrých nápadů v prohlížeči najdete, stejně tak vám v něm čas od času něco bude chybět. Pokud se přepnete na Gecko, můžete dokonce používat doplňky pro Firefox. Síla Sleipniru 3 spočívá jednoznačně v pěkném celoobrazovkovém režimu. Pokud jej ale nebude příliš používat, nenabízí aplikace nic natolik zajímavého, aby vám stála za stažení. Snad jedině docela propracovanou správu panelů a skupin. Vyzkoušet ji můžete bez obav, existuje totiž i v přenosné verzi. Stahujte z www.fenrir-inc.com.