Hlavní navigace

SlimDrivers: snadná aktualizace a záloha ovladačů

1. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina z vás pravděpodobně čas od času instaluje nové verze programů a nebo nechává software, aby si své aktualizace obstaral sám. Oblastí, na kterou však s aktualizací uživatelé počítačů často zapomínají, jsou ovladače – a nutno říci, že se jedná o software zasluhující update často více než běžné uživatelské aplikace. Proto existují obdoby známých utilit jako jsou FileHippo.com Update Checker či Secunia PSI, které se starají o aktuálnost uživatelského softwaru, zaměřené výhradně na ovladače.

O jednom z nich – DriverMaxu, jsme psali již před lety. Dnes si představíme jeho nového a o něco lepšího konkurenta. DriverMax, který se po třech letech vývoje od naší předchozí recenze dočkal verze 5.7, se nijak výrazně nezměnil – čekají vás stejné funkce i stále stejně otravná povinná registrace jinak freewarového nástroje.

Novinka SlimDrivers má sice také jistá omezení a existuje i v placené verzi, za bezmála 30 dolarů ale získáte pouze prémiovou podporu a funkci automatické aktualizace ovladačů bez zásahů uživatele, což může být občas spíše nevýhoda než ceněná přednost. Začneme tedy stažením softwaru na oficiální stránce výrobce.

Instalace probíhá jednoduše a po prvním spuštění můžeme bez dalších průtahů zkontrolovat aktuálnost ovladačů pomocí tlačítka Start Scan. Aplikace ještě před začátkem samotného skenování zkontroluje i aktuálnost sebe samé. SlimDrivers pracuje s vlastní aktulizovanou databází a po kliknutí na Download Update vedle každého zastaralého ovladače vás odkáže přímo na instalační soubor aktualizace – odpadá tak nepříjemné brouzdání a nekonečné hledání na webech výrobců jednotlivého hardwaru.

SlimDrivers samozřejmě dokáže, stejně jako jeho starší kolega, zazálohovat všechny ovladače do jednoho souboru a čas od času je dokonce chytré si takovou zálohu vytvořit. Funkci Backup najdete v pravém rohu aplikace schovanou mezi dalšími ikonami. Hned vedle ní pak hledejte i ikonu Restore, s níž se při případné poruše některého z ovladačů můžete pokusit o nápravu ze dříve vytvořené zálohy. Nejdříve však samotné zálohování – vyberte ovladače ze seznamu, které chcete uložit, a pomocí tlačítka Backup To... vyberte umístění nové zálohy nebo nechte program vytvořit zálohu ve své vlastní složce tlačítkem Backup.

Obnova se provádí pomocí záložky Restore, kde můžete opět označit, které ovladače je potřeba opravit a vybrat cestu k souboru tlačítkem Restore from... nebo (pokud jste při zálohování nevytvořili vlastní záložní soubor) jednoduše tlačítkem Restore.

Pod ikonou Uninstall se pak ještě skrývá možnost odinstalovat jakýkoliv z dostupných ovladačů, raději se ale do ničeho takového nepouštějte, pokud si nejste stoprocentně jisti, čeho tím chcete dosáhnout.

Alternativní řešení

 

Podobných programů je na trhu dostupných překvapivě mnoho a očividně zde neplatí, že čím dražší, tím lepší. Například řešení od RadarSync zvládá aktualizovat aplikace i ovladače najednou, oproti freewarovým aplikacím ale nenabízí absolutně nic navíc a není tak důvod za něj vyhazovat peníze.

Pokud by vám SlimDrivers nevyhovoval kvůli své komplexnosti a sháníte spíše jednoduché nebo lehce přenosné řešení, vyzkoušet můžete aplikaci Device Doctor, mimo jiné dostupnou i v portable verzi.

KL24

Jednodušší utilitu k aktualizaci ovladačů hardwaru na trhu pravděpodobně nenajdete, výsledky vyhledávání byly ale oproti SlimDrivers  výrazně méně úspěšné (na stejném počítači nalezl pouze 7 zastaralých ovladačů).

Byl pro vás článek přínosný?