Hlavní navigace

Na Slovensku může vzniknout pátý operátor. Úřad bude dražit potřebné frekvence

Sdílet

Zdroj: PublicDomainPictures / Pixabay

Slovenský telekomunikační úřad letos vydraží zbytky frekvencí v pásmu 1800 MHz, konkrétně jde o 18 bloků s celkovou šířkou 2× 9 MHz. Na nich by teoreticky mohl vzniknout i pátý mobilní operátor. Ve stejném pásmu v roce 2015 začínala také 4ka společnosti Swan Mobile, která na Slovensko přinesla hodně svěží vítr. Dnes nabízí tarif s neomezeným voláním, SMS i daty za 20 eur měsíčně (510 Kč). Nevýhodou je, že 4ka má zatím jen 66% pokrytí a na velké části území klienti využívají národní roaming přes operátora Orange. V případě dat to znamená, že přes oranžovou síť mohou přenést jen 1 GB dat. Pak musí dokupovat megabajty za jeden cent nebo gigabajty za 2 eura. Ve stejném režimu by musel běžet i nový operátor, potenciální „Päťka“. I tak to bude mít těžké, protože už by se neměl jak odlišit od 4ky a investice do vybudování sítě by se nemusely nikdy vrátit.

Orange je mimo hru

Tamní regulátor rozdělí jen duplexní 5MHz blok s vyvolávací cenou 1,8 milionu eur, jeden 0,8MHz za 288 000 eur a 16 bloků o šířce 0,2 MHz, každý za 72 000 eur. Úřad stanovil spektrální limit 20 MHz, tím od nejlukrativnějšího 5MHz bloku odstřihl tři největší operátory. Orange drží 20 MHz a aukce se účastnit nemůže. O2 drží 15,8 MHz, Slovak Telekom 15,2 MHz a Swan Mobile (4ka) 15 MHz.

CS24

Nejpravděpodobnější bude, pokud Swan vezme velký blok a O2 s Telecomem si rozeberou zbytky. Nějaký nováček by mohl překvapit v případě, že by nechtěl postavit plnohodnou mobilní síť, ale frekvenci by využil třeba pro fixní internet nebo IoT.

Co je překvapivé, úřad nikde nepíše o refarmingu, tj. „defragmentaci“. Pásmo je rozděleno do desítek drobných bloků, ale operátorům nikdo nenařizuje, aby se domluvili na přeladění. Aby všichni měli souvislé úseky, tak jako o tom rozhodlo ČTÚ u nás.