Hlavní navigace

Slovenský podnikatel neodeslal z Linuxu daňové přiznání. Dostal pokutu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez Windows a bez přiznání

Hospodárské noviny včera napsaly o kontroverzním případu slovenského podnikatele Františka Slivky, který prý vinou uzavřenosti státní zprávy nemohl odeslat daňově přiznání způsobem, jakým mu to ukládá zákon.

Jeho firma Eura Slovakia používá na všech počítačích operační systém Linux. Jenže aplikace eDane, kterou provozuje Daňové ředitelství SR, byla v době podání dostupná pouze pro Windows a prohlížeč Internet Explorer. Od 1. ledna 2010 je elektronické podání povinné pro všechny plátce DPH, papírové formuláře už není možné odeslat. Jenže pan Slivka místo podlehnutí a nákupu Windows, podání přiznání z jiného počítače, případně svěření úkolu daňovému poradci formulář prostě vytisknul a poslal na papíru.

Teď už se dva roky s finančním ředitelstvím hádá, dvanáctkrát mu byla zamítnuta stížnost a aktuálně musí zaplatit pokutu ve výši 5 636 eur (asi 142 000 Kč). Slivka dále tvrdí, že měl s finančním úřadem ve Zvoleni sepsanou dohodu, že může podání podat i písemně. Úřad to teď odmítá. Po dohadech se správními orgány se teď podnikatel rozhodl obrátit na soud.

Je prý diskriminován tím, že musí používat cizí komerční software (Windows a IE). Sám údajně ušetřil ve firmě 25 000 eur za to, že počítače běží na Linuxu. A také odhaduje, že na Slovensku může být až 40 000 firem, které trpí stejnými problémy. Mluvčí úřadu ale nepotvrdila žádný podobný případ. Zástupce Eura Slovakia proto tipuje, že většina raději rezignovala a počítač s Windows si zajistila.

Právník Ján Gajan z HMG & Partners tvrdí, že stát podnikatele nemůže diskriminovat a nutit je, aby kupovali software, který vlastně nepotřebují. „Za to by se mohl stát terčem žalob také ze strany výrobců jiných informačních systémů kvůli neodůvodněnému preferování informačních systému jednoho podnikatele. Proto je pravděpodobné, že v tomto případě může být rozhodnuto v neprospěch státu,“ dodal Gajan.

Aby bylo jasno, František Slivka není trestán za to, že používá Linux, ale za to, že nepodal daňové přiznání, jak mu to nařizuje zákon. Je to trochu slovíčkaření, ale takový výklad je přesný.

Komentář

Pro obdobný případ nemusíme chodit daleko. U nás jen půl roku před slovenskou právní úpravu přišly datové schránky. Právnické osoby ji mají povinně, úřady jim tam posílají elektronické dokumenty, protože se tím mělo ušetřit. Už zavedení povinnosti i pro podnikatele, kteří v životě nemuseli používat počítač, byl rozporuplný krok. Jenže datové schránky byly od začátku uzavřený paskvil, který běžel především ve Windows a rozjetí na jiných systémech bylo komplikované až nemožné. Troufám si tvrdit, že e-government takto vypadat rozhodně nemá.

Už EU ve své strategii Digitální program pro Evropu tvrdí, že je nezbytné, aby se zvýšila interoperabilitu zařízení, aplikací, datových platforem, služeb a sítí. Za dva roky e-government pokročil, většina portálů veřejné správy už využívá otevřených formátů nebo standardů, které jsou bezplatně dostupné pro všechny. Takto by měla elektronická komunikace s úřady vypadat, nelze se spoléhat na jeden komerční subjekt a jeho proprietární řešení.

Ač je Windows dominantní platforma, není možné se u takto nezbytných služeb vázat pouze na software Microsoftu. Jednak to diskriminuje uživatele Linuxu, Mac OS X nebo třeba *BSD, jednak je to dlouhodobě neudržitelné a nerespektuje to technologický pokrok (přesun k mobilním platformám apod.).

 

V onom slovenském případu neměl pan Slivka žádnou rozumnou alternativu. Písemný formulář podat nemohl, Windows neměl. Může jej stát donutit, aby si zakoupil jeden konkrétní druh softwaru od jiného komerčního subjektu? Může vůbec stát požadovat, aby podnikatel vlastnil počítač? Stát může samozřejmě všechno, co si uzákoní a co nakonec nenapadne soud.

Avšak při nákupu počítače si můžete vybrat libovolný stroj s různou cenou, značkou a výkonem. Stále na něm bude možné provozovat libovolný operační systém a jiný software; standardy a formáty – zvlášť ty webové – budou funkční i v bezplatných nástrojích. Klíčová aplikace státní správy by měla být dostupná pro každého, aby to pro něj neznamenalo zbytečnou časovou nebo finanční přítěž.

Pak Slivka nebo jeho účetní mohli využít cizí počítač v kavárně nebo u známých – časová přítěž a bezpečnostní riziko. Mohli se obrátit na daňového poradce – zbytečná finanční přítěž, když už účetní má. Mohl koupit licenci Windows – zbytečná finanční přítěž, když ten systém k ničemu jinému nepotřebuje.

Neznám daňový systém na Slovensku. Bylo by ale logicky správné, pokud by na úřadech byly dostupné počítače nebo terminály pro podání přiznání. Případně aby v odůvodněných případech bylo možné podat přiznání i písemně.

KL24

Co si myslíte vy? Už jste se sami setkali, že nějaká důležitá instituce vyžadovala pouze komerční software a proprietární řešení? Kromě zmíněných datovek to mohou být třeba internetová bankovnictví (zdravím KB).

Zdroj: HN.sk

Byl pro vás článek přínosný?