Hlavní navigace

Složití operátoři: podmínky až v pěti dokumentech a 100+ stranách textu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě už víte, že ČTÚ letos vyrazí proti operátorům a jejich matoucím podmínkám a kličkám v cenících. Časopis dTest smluvní podmínky trojice českých operátorů zkoumal a potvrdil, že jsou opravdu nepřehledné. Všeobecné podmínky jsou rozsáhlé dokumenty, ale stejně neobsahují vše. Dále je potřeba prozkoumat i ceník a další dodatečné papíry, abyste byli kompletně v obraze.

 

Telefónica O2 má své Všeobecné podmínky na 22 stranách, ale většina důležitých ustanovení je až v Ceníku, který má dalších 61 stran. T-Mobile je na tom podobně, podmínky mají pouhých devět stran, ale nutno připočíst 120 stránek Ceníku, dvě stránky Podmínek přenesení čísla, a pokud se rozhodneme pro novinky mezi tarify, pak další dvě stránky jejich podmínek a stránku o podmínkách slev. Vodafone má sice Všeobecné podmínky jen na čtyřech stranách, ale k tomu, abychom pochopili za vše, potřebujeme ještě Podmínky pro Tarify na míru (4 strany), Podmínky služeb za zvýhodněnou cenu (4 strany), Podmínky služby přenositelnosti čísel (4 strany) a konečně Ceník (23 stran). Vše vydá za co do počtu znaků na velmi dlouhé čtení,“ píše dTest.

Ve skutečnosti je rozsah dokumentů obrovský:

  • Vodafone: 5 dokumentů, 40 stran, 134 708 znaků
  • Telefónica O2: 2 dokumenty, 83 stran, 299 228 znaků
  • T-Mobile: 5 dokumentů, 134 stran, 535 676 znaků

Snad tedy nová nařízení ČTÚ pomohou sjednat pořádek a podmínky i ceníky se zjednoduší.

KL24

dTest sestavuje i vlastní kalkulátor tarifů, ve kterém si můžete „naklikat“ parametry, které potřebujete. Ve srovnání jsou i nestandardní tarify jako In-karta Vodafonu (ve spojení s ČD) apod. A také jsou u všech tarifů na jednom místě detailně zmíněny podmínky a další poznámky.

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?