Hlavní navigace

Smartphone, který si sami složíte. To je budoucnost Motoroly

29. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Motorola chystá modulární telefony. Zatímco u smartphonů Moto X bylo možné tvořit vlastní kryty, nový Project Ara kompletně otevře i hardware. Sami si vyberete displej, procesor, paměť, baterku i foťák, jako byste skládali počítač. S podobným nápadem už přišla společnost Phonebloks a právě s ní bude Motorola spolupracovat.

Koncept Motoroly Ara Koncept Motoroly Ara
Koncept Motoroly Ara 

Ara má prý pro hardware znamenat totéž co Android pro software. Základem telefonu bude endoskeleton (kostra), do které budou zapadat jednotlivé moduly. Vývojáři, inženýři a jiní hackeři budou moci obojí přizpůsobovat a tvořit nové věci. Třeba i takové, které v současných přístrojích nenajdete.

Velkou výzvou bude přinést jednotné fyzické a softwarové rozhraní pro připojení dalších částí. Výrobce musí vyřešit nejen, aby zařízení poskládané ze spousty volitelných dílů fungovalo, ale aby vůbec drželo pohromadě.

 

Motorola už oslovuje komunitu a do konce roku přinese alfaverzi MDK (Module Developer's Kit) pro vývoj nových komponent. Chystá také soutěže, které pomůžou v propagaci i motivaci dalších tvůrců. Nic přesného ale zatím nevíme. Ara je každopádně důležitý nápad, jenž může Motorolu odlišit od ostatních výrobců a hlavně těsněji spojit s mateřským Googlem. Na nápadu už pracuje více než celý rok, akce tedy začala nejspíš až po akvizici a mohla být odstartována právě internetovou jedničkou.

KL24

Za rok či dva si už možná budeme v e-shopu virtuálně skládat nový telefon tak, aby plně vyhovoval našim potřebám. Někdo vytvoří nekompromisní mašinu, jiný si konečně poskládá moderní smartphone s QWERTY klávesnicí. Těšíte se?

Zdroj: Motorola

Byl pro vás článek přínosný?