Hlavní navigace

Smartphone s holografickým displejem využije technologii Leia pojmenovanou podle slavné princezny

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobce filmových kamer Red nás letos překvapil oznámením o vývoji vlastního smartphonu Hygroden One. Telefon si s žádným jiným nespletete ať už kvůli odvážnému designu nebo faktu, že jde o první mobil s holografickým displejem.

Firma dnes oznámila, že za novou technologií stojí kalifornská společnost Leia, která vznikla odštěpením z výzkumné laboratoře HP. Jméno Leia není náhodné, symbolizuje ikonickou princeznu ze Star Wars, jejíž holografická projekce nesla zprávu Obi-Wanu Kenobimu.

Leia není moc sdílná v tom, jak technologie funguje. Z jejího webu lze vyčíst, že ji lze využít u běžných mobilních displejů, aniž by se musely měnit procesory, obrazové řadiče nebo samotné LCD panely. Dle obrázků kouzlo tkví ve vrstvě DLB (Diffractive Lightfield Backlighting) nacházející se pod LCD. DLB rozvádí světlo z bočních diod a obsahuje nanostruktury, jež dokáží ohýbat světlo.

Diffractive Lightfield Backlighting od společnosti Leia Diffractive Lightfield Backlighting od společnosti Leia

Možná jste slyšeli o plenoptickém fotoaparátu Lytro. Pomocí soustavy mikročoček zachytí odražené světelné paprsky z různých směrů, díky čemuž dokáže rozpoznat hloubku scény a měnit bod zaostření až po vyfocení. Leia nejspíš funguje obráceně. Do různých směrů vysílá různé světelné paprsky tak, aby si je oči (mozek) vnímaly jako objekty, které mají hloubku.

Z principu je zřejmé, že holografy z displeje skutečně nevyčnívají jako u speciálních laserových projektorů (nebo ve Star Wars), ale výsledek bude spíš připomínat stereoskopii, které známe z kin, televizí nebo herních monitorů. Akorát nebudeme potřebovat brýle.

3D bez brýlí (tj. autostereoskopii) jsme v malém formátu už několikrát viděli. Plodný byl hlavně rok 2011. LG uvedlo Optimus 3D a HTC Evo 3D, telefony s 3D displeji, které nepotřebovaly brýle. Nintendo vydalo kapesní konzoli 3DS se stejnou vychytávkou. Ve všech případech byla využita tzv. paralaxní bariéra, umělá prekážka blokující průchod světla do jednoho oka. Panel přitom zobrazuje obraz pro levé i pravé oko najednou, ale díky bariéře vidí každé oko jen svůj sloupec pixelů.

Technologie to byla zajímavá, ale ne moc dobře použitelná. 3D efekt byl patrný jen z jednoho úhlu. Když jste z něj „vypadli“, efekt byl pryč a na displeji byla akorát tak mazanice. Prototyp Leia, který letos tvůrci prezentovali ve francouzské televizi, prý takto omezený nebude. Navíc nevysílá obraz jen ze dvou úhlů, ale hned 16, takže otáčením displeje se skutečně bude měnit i perspektiva objektů.

Holografická projekce půjde vypnout, protože v běžných aplikacích, u fotek nebo 2D videí bude k ničemu. Smysl bude mít u stereoskopických filmů, ale hlavně u her, které jsou skutečně ve 3D. Ale jak bude výsledek na Hydrogenu One opravdu vypadat, to uvidíme až v praxi. Telefon by se měl začít prodávat v prvním čtvrtletí 2018.

MMF24

Z „běžné“ veřejnosti jej zatím viděl jen youtuber Marques Brownlee a z technologie byl nadšený, i když přiznal, že není dokonalá. Její vnímání ale nelze popsat slovy ani zachytit na videu. To se musí vidět.