Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Chtěli jste smartphone s více tlačítky? PinePhone umožňuje fyzicky vypnout kameru, mikrofon i sítě. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 17. 8. 2020 14:01

    Miichaell

    2010 a RAM: Xperia X10 - 384MB RAM, Samsung Galaxy S - 512MB, HTC Nexus One - 512MB, LG Optimus Q - 512MB. I vlajky 2012 měly 1GB RAM. 2GB měly až vlajky 2013/2014. Čtyřjádro v roce 2010 by byla senzace. Ani jeden z vyjmenovaných telefonů neměl ani dvě jádra, ty prvně přišly o rok později a první čtyřjádra mělo tuším HTC se svým Sensation XL v roce 2012.

    K telefonu: nedokážu si představit, kdo rozumný si to koupí na používání jako telefon. Pro volání a psaní zpráv stačí cokoli do 5 palců z posledních 8 let, drtivá většina těch telefonů má i LTE, takže i pro nouzové hledání na internetu jsou pužitelné. Ale tahle přerostlá zrůda? Pro fyzické vypnutí je spohlivé leda odpájet patřičné součástky, ani HW vypínač nemusí být skutečně HW vypínač, ale jak stojí v nadpisu, tak tlačítko. Pokud nechci wifi apod., tak mám telefon bez ní (hloupý, starý nebo si wifi bizarně odpájím většinou spolu s bluetooth a jinými čipy). Že jako po třeba měsíci si vzpomenu na wifi, protože jí budu potřebovat, a kvůli tomu budu vždy nosit v peněžence šroubovák a rozebírat telefon? To je skutečně super řešení. Čekal jsem při čtění nadpisu ve čtečce něco inteligentního například se sadou malých přepínačů na boku, to bych bral (stav je vidět fyzicky hned, není nutné zapínat displej a hledat nastavení). Takto to nedává nejmenší smysl.

    Celkově tahle paranoia ze sledování a využívání produkovaných dat proti uživateli je vtipná. Kdo by ten data mining jako dělal z těch petabajtů dat od všech? My ty služby chtěli, před 20 lety o něčem podobném všichni v IT světě snili a teď se toho jakože hrozně bojí. Technologie se má používat (když už tu je) a mám řešit, co jí hodlám vše svěřit za data, ne se jí bránit za každou cenu podobnými nesmysly. Lidi se hrozně bojí, že je telefon nahrává mikrofonem, kamerou, sleduje i s vypnutou polohou, ale klidně si nahrávají všechny fotky sebe sama i celé rodiny na Google Disk (samozřejmě opatřené GPS údaji) a ještě si nechají výpočetními algoritmy lidi označit, aby měli jednodušší hledání fotek s konkrétním člověkem? To trochu nedává smysl. Ale to by bylo na celé knihy filozofických úvah.