Hlavní navigace

Smlouva o založení Applu jde do aukce, může vynést až 3 mil. Kč

29. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původní třístránková smlouva, kterou 1. dubna 1976 podepsali Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne, se stala základem nejhodnotnější firmy světa. Třináctého prosince půjde do dražby v newyorské aukční síti Sotheby's a očekává se, že by se mohla prodat za 100 až 150 tisíc dolarů.

Založení Apple Computer inicializoval právě Wayne. Jobs tehdy pracoval v Atari a Wozniak v HP. Wayne však byl vždy až tím třetím, při rozdělování firmy také dostal nejmenší podíl (10 %), oběma Stevům připadlo 45 %. Wayne se do historie zapsal ještě třemi činy. Navrhl první logo Applu (s I. Newtonem pod jabloní), napsal manuál k Applu I a také tím, že po 11 dnech z firmy odešel. Waynovo předchozí podnikání skončilo fiaskem a teď si chtěl Jobs půjčit peníze na chod firmy. Wayne se bál dalšího krachu a proto odstoupil, neboť se bál, že by byl u věřitelů jako „první na ráně“.

Apple Apple

Vzdal se svého podílu a později za něj dostal 800 dolarů. Když do Applu napumpovali peníze další investoři, Wayne dostal ještě dalších 1500 dolarů. Kdyby si tehdejší podíl ponechal, dnes by z něj byl miliardář.

Smlouva původně patřila Waynovi, který ji už dávno prodal obchodníkovi s rukopisy, který ji 90. letech prodal Richardu Austinovi, jež aukci v prosinci uspořádá.

Zdroj: Bloomberg