Hlavní navigace

Smrt Windows XP se blíží. Zbývá již jen 500 dní do ukončení podpory

23. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přiblížili jsme se k dalšímu milníku, tentokrát ale není co oslavovat. Zbývá totiž přesně 500 dní do konce podpory Windows XP. Stávající uživatelé nemusí svůj oblíbený operační systém opouštět ještě rok. Firmy to mají jinak a pokud dosud nepřešly na novější vydání Windows, měly by tak učinit. Vzhledem k tomu, že takové plánování a následná migrace zaberou měsíce, by již podniky Windows XP v tuto chvíli neměli používat.

V některých případech již dokonce může být pozdě. Od vydání legendárního operačního systému uplynulo jedenáct let. Tehdy šlo o prvního vážného nástupce Windows 98. Microsoft od té doby stihl vydat dokonce tři další verze svého systému. Vista velký úspěch neslavila, ale prošlapala cestu pozdějším Windows 7. Tento podzim jsme přivítali Windows 8, která se pro změnu pokouší o revoluci na poli počítačů.

 

Když srovnáte Windows XP a Windows 8, teprve tehdy si uvědomíte, kolik let uplynulo a jak archaická Ikspéčka vlastně jsou. Dá se předpokládat, že Sedmičky budou především (vyděšeným) firmám jako jejich nástupce vyhovovat lépe. Pracují s prostředím, které každý zná, tudíž podniky nebudou muset nechat přeškolit personál. Rozhodně ale nepoužívejte Windows XP po skončení podpory, mohlo by to být velmi nebezpečné.

Zdroj: Softpedia