Hlavní navigace

Snadné získání souborů z bitové zálohy Windows 7

31. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vytvoření kompletního obrazu systémového disku nebo oddílu

je velmi praktické, pokud jste například zrovna dokončili čerstvou instalaci Windows 7. Obraz disku (nebo také bitová kopie) je totiž přesná kopie všech dat, která se na něm nacházejí. Snadno je tak kdykoliv možné obnovit celý disk nebo diskový oddíl ve stejném stavu, jako byl v době vytváření zálohy.

Občas se nicméně stane, že potřebujete obnovit pouze některé konkrétní soubory a nechcete přitom provádět kompletní obnovu bitové kopie. Windows 7 bitovou zálohu vytvářejí jako virtuální disk (VHD), který obsahuje všechna data a soubory. Snadno ho můžete připojit prostřednictvím nástroje Správa disků.

Ten spustíte tak, že přejděte na Start | Ovládací panely | Systém a zabezpečení | Nástroje pro správu, otevřete nástroj Správa počítače a klepněte na spoložku Správa disků. Můžete také stisknout Win+R, do pole napsat řetězec diskmgmt.msc a klepnout na OK.

TipJak obnovit smazaná data ve Windows? Zkuste Recuvu

Obrazy disků jsou ukládány na příslušné zálohovací médium do složky WindowsImageBackup\Nazev_pocitace ve formátu Backup rok-mesic-den cas (například Backup 2010-05-30 083025).

Připojení bitové kopie

Ve Správě disků otevřete nabídku Akce a klepněte na položku Připojit virtuální pevný disk. Zobrazí se dialog, ve kterém prostřednictvím tlačítka Procházet vyberte obraz zálohovaného disku. Ujistěte se, že není zatržena položka Jen pro čtení.

V seznamu disků by měl přibýt nový disk se samostatným písmenem. V mém případě to bylo písmeno G. Od fyzických pevných disků se liší modrou ikonou.

Nyní k němu můžete přistupovat zcela standardně, například prostřednictvím Průzkumníka, a zkopírovat z něj potřebné soubory.

Odpojení bitové kopie

Pokud dokončíte obnovování, měli byste virtuální disk (tedy bitovou kopii)odpojit, abyste na něm neprovedli nějaké nechtěné změny, kvůli kterým by pak v případě potřeby nebylo možné provést kompletní obnovení.

Klepněte tedy pravým tlačítkem příslušný virtuální disk a z kontextové nabídky zvolte příkaz Odpojit virtuální pevný disk.

Otevře se dialog, ve kterém se ujistěte, že není zatržena položka Po odebrání disku odstranit soubor virtuálního pevného disku, což by způsobilo smazání bitové zálohy. Poté klepněte na OK a zavřete nástroj Správa disku.

MMF24

Čtěte také: Windows 7: Ochrana a zabezpečení osobních a důležitých dat