Hlavní navigace

Snapdragon Wear 3100 zajistí hodinkám s Androidem až měsíční výdrž

11. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm včera večer představil dlouho očekávaný čipset Snapdragon Wear 3100. Nástupce Wearu 2100 přinese hodinkám to, po čem se nejvíce volalo – delší výdrž. Americká firma nezvyšovala výkon, soustředila se jen na efektivitu. V SoC stále najdeme čtyři procesorová jádra Cortex-A7 taktovaná na maximálně 1,2 GHz, grafiku Adreno 304 a řadič s podporou pamětí LPDDR3 400 MHz, tedy totéž co u předchůdce. Zůstal dokonce i zastaralý 28nm výrobní proces. Uvnitř je ale nový obvod starající se o správu napájení, úspornější DSP sbírající data z pohybových senzorů, efektivnější anténní zesilovač, a především nový koprocesor nazvaný QCC1110. Na něm hodinky poběží v superúsporném režimu. Hlavní procesor se totiž podle Qualcommu potřebuje cca 5–10 % času, ve zbylém se jen plýtvá výkonem a spotřebou.

Dva systémy za jednu cenu

QCC1110 je postaven na jádru Cortex-M0, má vlastní 1 MB RAM a především běží na jednoduchém RTOS místo plnotučného Wear OS (bývalý Android Wear). Do něj se hodinky probudí jen v onom zlomku času, kdy budete potřebovat různé aplikace. QCC1110 hodinky utáhne ve třech nových režimech: Enhanced Ambient Mode, Dedicated Sports Experiences a Traditional Watch Mode.

Ten první na hodinkách zobrazí grafiku sestávající z až 16 barev, živé komplikace (widgety) a pohyblivou sekundovou ručičku. Druhý bude pochopitelně určený pro sportování. Podle Qualcommu hodinky s 450mAh akumulátorem vydrží až 15 hodin záznamu polohy pomocí GPS při současném sledování srdečního tepu (o polovinu více než u předchůdce).

V tom posledním se vypnou všechny chytré funkce (tj. i Wear OS), zůstanou jen hodiny. To zajistí až 30denní výdrž. Do tohoto režimu se hodinky přepnou i při poklesu kapacity na 20 % (pak vydrží týden). I mimo nejosekanější mód má Wear 3100 přinést v závislosti na použití o 4 až 12 hodin delší výdrž oproti Wearu 2100.

Schéma Snapdragon Wear 3100 Schéma Snapdragonu Wear 3100

Architektonicky nejde o jednoduché řešení. Dva druhy řídicích procesorů a dva systémy v jedněch hodinkách. Každý procesor se navíc připojuje k displeji jiným rozhraním, Cortex-A7 využívá bohatší MIPI, Cortex-M0 jednoduché SPI. Uvidíme, jaké displeje budou výrobci používat. Casio už má zkušenosti s dvouvrstvými.

KL24

Snapdragon Wear 3100 obsahuje LTE modem, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.1 (LE), NFC i geolokační obvod podporující GPS, Glonass, Beidou a Galileo.

Qualcomm už oznámil velkovýrobu nového čipu v prvních hodinkách by se měl objevit ještě před koncem roku. Prvními zákazníky budou Fossil, Lous Vuitton a Montblanc.

Byl pro vás článek přínosný?