Hlavní navigace

Snapdragon X Elite už má nástupce: Nová generace ARM procesorů „Glymur“ asi vyjde už za rok

Sdílet

Demo notebook s ARM procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite - Lifestyle Autor: Qualcomm
Demo notebook s ARM procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite - Lifestyle
Qualcomm už má vzorky následující generace letos vydaných PC procesorů Snapdragon X. Zdá se, že proti Intelu a AMD použije agresivní každoroční vývojový cyklus procesorů.

V červnu Qualcomm znovu vstoupil do světa PC a notebooků založených na procesorech ARM s procesory Qualcomm Snapdragon X Elite, které jsou doteď nejkonkurenceschopnějším takovým ne-x86 hardwarem pro Windows. Firma už ale chystá rovnou další generaci, která může být blíž, než byste čekali. Zatímco vývojové cykly u Intelu a AMD se prodlužují s některými generacemi tvořenými jen „refreshnutím“ předchozích, Qualcomm by to mohl potrestat.

O plánech Qualcommu na (ARM) procesory pro notebooky s Windows už v minulosti několikrát publikoval informace německý web WinFuture a jeho zdroje teď přinesly i první informace o příští generace „Nuvia“ Snapdragonů X, která by se asi mohla značit jako Snapdragon X2 Elite a případně X2 Plus (modely by pak asi měly označení X2E a X2P proti dnešní první generaci modelů s označením X1E / X1P). Interní označení druhé generace je Project Glymur či také SC8480XP (nynější Snapdragon X Elite měl označení Hamoa / SC8380XP).

Qualcomm údajně první vzorky či testovací platformy založené na procesorech Glymur už má fyzicky vyrobené a začal je interně testovat v červenci a srpnu. To by znamenalo, že nejde o procesory, které by byly ještě několik let v budoucnu. Obvykle uplyne 9–15 (nejčastěji 12) měsíců od tapeoutu k vydání čipu, ale ze zprávy WinFuture vyplývá, že tapeout už byl dřív, pokud už v létě byly v laboratořích první vzorky (nešlo-li o nějakou simulaci na FPGA).

Zatím jde údajně o rané testovací platformy (PCB mají například sockety pro testování paměťových a NAND čipů bez toho, aby je bylo třeba na desku pájet). I tak by to však mohlo slibovat, že nová generace Glymur je zamýšlena jako novinka následující už s ročním produktovým cyklem po dnešních procesorech – Snapdragon X2 Elite by tedy mohl být na trhu už za rok, možná zase začátkem léta 2025.

Na údaje o tom, jaké frekvence budou procesory dosahovat a zda budou mít třeba více jader než dnešní 12jádrové Snapdragony X Elite „Hamoa“, je ještě moc brzo. Glymur je islandské (geografické) jméno, zatímco Hamoa první generace má označení půjčená z Havaje, z tohoto ale nemá smysl zkoušet něco vyvozovat, kódová jména tohoto typu bývají volena právě proto, aby na nich zvenku nebylo nic poznat.

Prezentace architektury Qualcomm Oryon

Prezentace architektury Qualcomm Oryon

Autor: Qualcomm, via Anandtech
ARM procesor, se kterým chce Qualcomm vymýtit Intel a AMD: Architektura jádra Oryon detailně Přečtěte si také:

ARM procesor, se kterým chce Qualcomm vymýtit Intel a AMD: Architektura jádra Oryon detailně

3nm čipy?

Glymur má být opět dílo architektonického týmu, který Qualcomm získal akvizicí firmy Nuvia – tu založila skupina inženýrů z Applu, včetně jednoho z šéfarchitektů CPU jader Apple, Gerrarda Williamse. Bude zajímavé vidět, zda bude použita zase nová architektura a zda bude tento tým každý rok přicházet s novým jádrem (což by ale asi pro Qualcomm bylo dost nákladné, vzhledem k asi relativně omezeným prodejům těchto procesorů), nebo zda bude zvolený například dvouletý model vývoje s něčí jako byla koncepce „tick-tock“ střídající velké architektonické upgrady a méně náročné evoluční vylepšení.

Architekti CPU Apple chystají vlastní serverové procesory Nuvia. Budou stejně výkonné? Přečtěte si také:

Architekti CPU Apple chystají vlastní serverové procesory Nuvia. Budou stejně výkonné?

Qualcomm koupil Nuvii, startup CPU architektů z Apple. Možná se rodí nový Intel éry ARMu Přečtěte si také:

Qualcomm koupil Nuvii, startup CPU architektů z Apple. Možná se rodí nový Intel éry ARMu

Pokud by Qualcomm chtěl zkusit přístup tick-tock, pak by dávalo smysl, aby Glymur měl podobnou architekturu jako první generace Hamoa (a nové jádro bylo až v následující třetí generaci), ale byl převedený na modernější 3nm proces TSMC, což by mohlo zlepšit jeho energetickou efektivitu. Výhodu 3m procesoru teď bude mít Intel s Lunar Lake a Arrow Lake (a využívá ji Apple s M3 a M4), zatímco Qualcomm a AMD mají současnou generaci notebookových procesorů stále na 4nm procesu. Jsou tu ale i další možnosti: SoC by mohl k dnešnímu jádru Oryon přidat nové integrované GPU, NPU, multimediální funkce, nebo jako Lunar Lake použít paměti na pouzdru procesoru, což zlepšuje výdrž na baterie.

WT100

Qualcomm tedy rozhodně nemíní pokusy dostat se na trh PC vzdát po jedné generaci Snapdragonů X (ostatně i ta je už několikátým pokračováním předchozích slabších ARM čipů pro Windows). Než vyjdou procesory Glymur, pravděpodobně Qualcomm přijde ještě s dalšími modely používajícími existující čip Hamoa a zejména asi jeho levnější osmijádrovou verzi Purwa. Od té zřejmě bude odvozený jeden zatím nevydaný model , který se teď podle WinFuture chystá na trh. Má označení X1P-24–100. Měl by to být zatím nejpomalejší Snapdragon X (X1) Plus, ale asi také zatím nejlevnější, takže by notebooky s ním mohly cenou sestoupit o něco níže.

Šok, historický milník? Intel by mohl být prodán, chce ho schlamstnout lídr ARM procesorů Přečtěte si také:

Šok, historický milník? Intel by mohl být prodán, chce ho schlamstnout lídr ARM procesorů

Zdroje: WinFuture